Ані за грати, ані в депутати

02.08.2007
Ані за грати, ані в депутати

Іван Різак.

      Апеляційний суд Івано-Франківської області нарешті оголосив вирок колишньому одіозному «губернатору» Закарпаття Івану Різаку. Очільника обласного осередку СДПУ(о) покарано відносно м'яко (якщо враховувати, що прокуратура Закарпаття просила Феміду засудити Різака до 12 років ув'язнення), адже фактично він відбувся легким переляком, хоча й заробив яку-не-яку судимість — за вироком суду, пана Різака засуджено до п'яти років умовно з випробувальним терміном в один рік.

       З іншого боку, це перший вирок, оголошений чиновнику часів кучмізму, прізвище якого стало відомим усій країні після «мукачівського шабашу» навесні 2004 року, побиття студентів у Сваляві під час президентських виборів та намагання вигородити бандюків, заарештованих «Беркутом» під час штурму стадіону «Авангард» у розпал Помаранчевої революції. Нагадаємо, що Івана Різака прокуратура звинувачувала у доведенні до самогубства ректора Ужгородського держуніверситету Володимира Сливки; зловживанні службовим становищем; отриманні хабара; організації масових заворушень у Сваляві; незаконній видачі посвідчень радника «губернатора» трьом особам; користуванні мобільним телефоном за рахунок «Закарпаттяобленерго».

      Як повідомляла «УМ», минулого тижня суд постановив повернути на додаткове розслідування саме цей останній епізод справи — щодо завданих матеріальних збитків ВАТ «Закарпаттяобленерго». Вже у понеділок прокуратура Закарпаття отримала справу на дорозслідування, тож вівторковий вирок Різаку суддя Надія Стефанів оголошувала без урахування «мобільної халяви» екс-«губернатора».

       Мало цього, підсудного Різака виправдано за певними статтями Кримінального кодексу — окрім «мобілок», йому інкримінували ще чотири епізоди, але за трьома з них йому вдалося, як-то кажуть, вийти «сухим із води». Суд не побачив складу злочину в діях Різака у справі доведення до самогубства ректора Сливки, отриманні хабарів у великих розмірах та використанні службового становища. Натомість лише «свалявський епізод» призвів до першої «судимості» пана Різака — суд визнав його винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст.157 (перешкоджання здійсненню виборчого права), ч. 1 ст. 294 (масові заворушення), ч. 2 ст. 365 КК (перевищення влади) та призначив йому покарання — 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з нормативно-розпорядчими функціями.

        Натомість на підставі ст. 75 КК Феміда звільнила Різака від виконання покарання з випробувальним терміном. Мовляв, обвинуваченого засуджено вперше, він є високопосадовцем, до того ж  варто зважити на поганий стан його здоров'я. Відтак Різаку тепер потрібно вчасно з'являтися до представників кримінально-виконавчої системи, принаймні рік він не може виїжджати за кордон i не має права займати високу посаду. Депутатство йому теж не світить (як відомо, кандидатуру Різака пропонували до списку Партії регіонів, щоб урятувати його від в'язниці). Адже з судимістю, хай i умовною, згідно зі ст. 76 Конституції України, парламентарієм не станеш. Принаймні, доки судимість не скасовано. Якщо пан Різак буде добре поводитися протягом випробувального року й не скоїть нових злочинів чи протиправних дій, то його можуть взагалі звільнити від покарання. Суд лишив без змін запобіжний захід стосовно Різака — грошову заставу, а речові докази залишилися в суді.

         Звісно, сам Іван Різак таким вироком лишився незадоволений. Хоча й залишив суд після оголошення вироку не в наручниках, а своїм ходом. «Я не винний у жодному епізоді замовленої кримінальної справи. Я буду боротися за справедливість до кінця!» — каже Різак, натякаючи на можливість оскарження вироку.

      Натомість, судячи з усього, правом касаційного оскарження вироку у Верховному Суді скористається i прокуратура Закарпатської області, адже представники обвинувачення до останнього наполягали на тому, що пан Різак має «сісти» за грати на 12 років із конфіскацією майна i не менше. Прокурори не коментували вирок одразу після його оголошення, але наразі обдумують його можливе оскарження. Керівник прес-служби Генпрокуратури Олексій Бебель запевнив «УМ», що як тільки вирок суду буде на руках у представників обвинувачення, прокуратура вивчить його i прийме рішення щодо касації відповідно до закону та у встановлені терміни.

      I не лише. Відомо, що у облпрокуратурі Закарпаття наразі вивчають можливість касаційного оскарження постанови суду про повернення на додаткове розслідування епізоду справи щодо завданих матеріальних збитків ВАТ «Закарпаттяобленерго».

      Може, у пана Різака все ще попереду...

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>