Отрута з доставкою

18.07.2007
Отрута з доставкою

Цистерни з фосфором перекинулися, мов іграшкові. Над зоною НП висів рожевий дим. (Фото Укрінформ.)

Жовтий і отруйний

      Віце-прем'єр Олександр Кузьмук, який очолив штаб із ліквідації наслідків аварії,  уже назвав цю техногенну катастрофу «другим Чорнобилем». І справді — нічого подібного в Україні вже давно не було. Залізнична катастрофа сталася в понеділок за 60 км від Львова: поблизу села Ожидів зійшли з рейок 15 п'ятдесятитонних цистерн, наповнених жовтим фосфором, та два вагони  з коксом (загалом потяг складався з 58 вагонів). Як повідомив «УМ» представник прес-служби МНС у Львівській області Віталій Туровцев, одна з цистерн під час аварії пошкодилася, і фосфор «вирвався на волю», розтікшись на 300 квадратних метрів. За словами пана Туровцева, жовтий фосфор — досить небезпечна речовина, смертельна доза для людини становить десяту долю грама. Вплив меншої дози цього фосфору на людський організм теж дуже небезпечний:  він (а також його пари) викликає глибокі опіки, а потрапивши в шлунок, вражає серце, печінку, нирки, мозок, кістки.

      Окрім того, жовтий фосфор небезпечний тим, що при контакті з повітрям спалахує. Так сталося і біля Ожидова. Через витiк і загорання фосфору з однієї цистерни спалахнуло ще шість. Внаслідок пожежі утворилася хмара, яка накрила територію в 79 квадратних кілометрів. На ній розташовано 14 населених пунктів Буського та частково Бродівського й Радехівського районів. Звечора львівські еменесники почали евакуацію місцевих мешканців iз небезпечної зони. До ранку було евакуйовано 815 осіб, і ще 470 людей виїхали власним транспортом. Тим часом, за словами пана Туровцева, 19 осіб, серед яких мешканці сіл, міліціонери та працівники МНС, уже звернулися до лікарів.

       Пожежу вдалося ліквідувати в понеділок: о 22 годині 30 хвилин. А зранку рятувальники охолоджували цистерни водою та покривали небезпечну територію шаром піни.

      Тим часом лихо може торкнутися не тільки Львівщини. При взаємодії фосфору з повітрям утворюються отруйні випари. А за інформацією метеорологів, під час пожежі вітер дув у бік міст Броди та Дубно. Також отруйна хмара може рухатися в напрямку Волині — до Берестечка, сіл Мерва, Хутрів, Піски, Антонівка, Гектари Горохівського району. Правда, перші проби повітря і грунту на Волині не зафіксували перевищення дози парів фосфору, небезпечної для людини. Попри це, рятувальники радять закривати вікна мокрими простирадлами, а лікарі — вживати сорбенти, які нейтралізують дію фосфору на організм людини.

      Водночас, попри запевнення еменесників про нейтралізацію пожежі, один із свідків пожежі Юрій Слюнченко розповів «УМ», що на ураженій території досі видно вогонь і клуби диму. В управлінні МНС це пояснюють тим, що час від часу фосфор знову спалахує і його доводиться гасити.

Це не диверсія

      Тим часом розглядають три версії сходження вагонів iз рейок, повідомив учора генеральний директор «Укрзалізниці» Володимир Козак на брифінгу в Києві. Це недоліки, або порушення в будові шляху або в самому рухомому складі, або ж порушення правил перевезення небезпечних вантажів. Яка з версiй найбільше відповідає дійсності, поки що ніхто не готовий сказати, адже до місця аварії не можна навіть вільно підійти. А версію залізничної диверсії сам головний залізничник не розглядає. Наразі «Укрзалізниця» звернулася до відправника вантажів, який також є власником вагонів, — казахської компанії «Казфосфат», аби вона направила в Україну своїх фахівців і допомогла усунути аварію (цистерни з фосфором слідували з Казахстану в Польщу). «У них є своя апаратура, обладнання, знання щодо ліквідації подібних аварій, і їх прибуття очікується сьогодні ввечері — завтра вранці, — сказав учора Козак. — Крім того, підключено вітчизняні хімзаводи, які консультують урядову комісію».

      За даними Володимира Козака, колія, на якій відбулася аварія, «була в хорошому стані, за бальністю дозволяла пропускати пасажирські поїзди зі швидкістю 120 км/год. і вантажні — 90 км/год. Товарняк, що перекинувся, слідував із швидкістю лише 57 км/год. Зараз усі поїзди обходять аварійну ділянку в об'їзд, пасажирські поїзди спізнюються на 1— 2 години.

      Прокуратура Львівської області вже порушила кримінальну справу за ч. 2 статті 276 Кримінального кодексу (порушення правил безпеки руху та експлуатації залізничного транспорту).  А Президент України Віктор Ющенко дав усього десять днів на ліквідацію наслідків аварії на Львівщині, про це йдеться у підписаному вчора указі глави держави.  Ющенко розпорядився забезпечити безпеку населення, яке опинилося в зоні біди, медичною допомогою, харчами, водою. А СБУ, МВС та Генпрокуратурі доручено здійснити перевірку обставин, що спричинили аварію.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Українська народна партія вимагає негайного звільнення з займаних посад міністра транспорту Миколи Рудьковського і міністра з питань надзвичайних ситуацій Нестора Шуфрича. У своїй заяві партія наголошує, що «перша реакція владних інституцій після аварії була такою, як і після аварії на ЧАЕС, — замовчування та приховування інформації від місцевого населення». УНП наголошує, що «жахливий стан залізничних шляхів призвів до того, що низка аварій з поодиноких надзвичайних ситуацій переросла у стійку тенденцію, що з кожним конкретним випадком має дедалі більше негативних наслідків для населення...».

      Про необхідність звільнити Рудьковського вчора сказав і керівник секретаріату Президента Віктор Балога. «Життя і здоров'я людей не може бути заручником непрофесіоналізму одного міністра», — вважає він. На того ж таки Рудьковського покладає відповідальність за аварію і БЮТ: «Ситуація на залізниці потребує серйозного розгляду у площині кримінальної відповідальності горе-міністра».

      Нагадаємо, що це вже третя серйозна аварія на залізниці за останні два з половиною місяця: 2 травня у Київській області на станції «Росава» зійшов з рейок «Столичний експрес», а 22 травня загримів під укіс товарняк на Дніпропетровщині...

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>