Тіні забутих скіфів

14.07.2007
Тіні забутих скіфів

«Скiфи» третього тисячолiття. (Фото автора.)

      Рік тому мистецький факультет Кіровоградського педагогічного університету ім. В. Винниченка «захворів» на... музичну сюїту-містерію. Почалося все з ініціативи керівництва університету частково змінити навчальний процес — у нудні лекції та семінари додати трішечки творчості. І ось закінчилося все спільним захоплюючим творчим дійством викладачів та студентів.

      Коли постало питання, що саме ставити, відразу ж згадали музичний спектакль Жерара Пресгурвіка «Ромео і Джульєтта» та «Лісову пісню» Лесі Українки. Але сюжети цих обох творів усім відомі. А глядача хотілося заінтригувати. І кандидат історичних наук, музикант та етнограф Олександр Босий запропонував: а чому б не зробити щось своє — як за музикою, так і за тематикою?

      На той час Олександр Босий уже не один рік працював із творчістю відомого археолога і поета Бориса Мозолевського. Розкопуючи скіфські кургани, цей дослідник писав проникливі вірші на теми скіфського життя. На основі історичних джерел та цих поезій Олександр Босий і створив сценарій п'єси «Голоси скіфських курганів». Музику до містерії написали Лариса Гайдай з допомогою того ж таки Олександра Босого та кількох студентів музичного відділення. Твір вийшов надзвичайно насичений етнографією та фольклором. Тут і загадки, і пісні, і звичаї. Спираючись на описи Геродотом скіфів, у містерії вдалося відтворити їхні давні обряди та світогляд.

      Ідея створення музичної сюїти-містерії захопила цілий факультет. Для її втілення довелося навіть змінити навчальний план. Після того як «Голоси скіфських курганів» були написані, почався відбір акторів-співаків. На п'ять головних ролей претендувало по кілька бажаючих. Далі були місяці копіткої роботи над текстом і співом, хореографією та акторською майстерністю. Остання давалася найважче. На цьому етапі допоміг американський режисер Девід Еліот, який на запрошення творчого колективу кілька місяців провів у Кіровограді. Після його від'їзду з України режисерську допомогу студійцям надали фахівці обласного академічного музично-драматичного театру імені М. Кропивницького.

      Минув майже рік, і результати здивували самих авторів ідеї: наскільки якісно і цікаво вдалося втілити задум. Навіть сцена факультету для твору стала явно затісною. Фахівці кажуть, що студентам із цією сюїтою-містерією можна гастролювати в професійних театрах.

      Наразі вже записана радіоверсія сюїти, є і надзвичайно мальовничий відеоролик, знятий на скіфських курганах Кіровоградщини. На власні очі довелося переконатися, що містерія на сцені і на природі виглядають зовсім по-різному. Настільки природно в костюмах, відтворених за зображеннями на скіфських прикрасах, виглядають актори... От тільки на якісні сценічні декорації поки що не вистачає коштів — їх автори п'єси сподівають знайти впродовж літа і для початку, можливо в жовтні, виступити з прем'єрою мюзиклу в Кіровограді.