Ті, що нерви лоскочуть,

06.07.2007
Ті, що нерви лоскочуть,

     Здавалося б, чого може не вистачати людині в період, вільний від навчання та роботи?! ГОСТРИХ ВІДЧУТТІВ! Тому природно, що під час літніх канікул та відпусток дедалі більшої популярності набувають екстремальні розваги. Сьогодні рубрика «Гаманець» розкаже вам, де і за скільки можна «придбати» невеличку порцію адреналіну.

Народжений птахом небо забути не зможе...

      Зазвичай, коли йдеться про екстремальний відпочинок, ми одразу ж уявляємо, з-помiж iншого, польоти з висоти донизу головою.З кожним роком кількість людей, які захоплюються розвагами з ризиком для життя невпинно зростає.

      У Києві, як і в більшості великих міст України, проблем «політати» (мається на увазі стрибнути з парашутом) нема. До того ж реалізувати мрію Ікара може кожен, кому вистачить сміливості - немає обмежень ні за віком, ні за статтю. Єдине, що потрібно - це знати, що ти маєш відмінний вестибулярний апарат і ніколи не страждав на серцево-судинні захворювання. Перед стрибком - десятихвилинний інструктаж та коротка розминка - обов'язкова умова для всіх. І хоч на перший погляд все занадто просто: стрибнув, «розкрився», приземлився - та лише один неправильний рух -  і розвага стане більш ніж екстремальною. Через це перший «політ» рекомендується виконувати в тандемі з інструктором.

      Стрибок у тандемі, для «чайника» у парашутній справі - найбезпечніший варіант. Під час «польоту» абсолютно за все відповідає інструктор. Стрибок відбувається на висоті чотири тисячі метрів. Зазвичай досвідчені парашутисти розкривають свої «крила» на висоті в тисячу метрів, але «тандем» робить це на 500 метрів вище. Інструктори кажуть, що так «пасажир» має змогу розтягти солодку мить польоту. Стрибок «тандему» завершується приземленням на ноги інструктора, що убезпечує новачка від iмовірного травмування.

      По завершенні «польоту» новоспеченому парашутисту видають так званий сертифікат, де вказане місце, час та дата здійсненого стрибка, а також висота, з якої його було здійснено. За 170 гривень вам продадуть відеозапис власного подвигу, щоб було що внукам показати.

      Де? Аеродром «Чайка» (Київська область, Святошинський район).

      Скільки? Окремий стрибок - 150 грн.; «тандем» - 680 грн.; відеозапис стрибка - 170 грн.; місячне навчання в школі парашутистів - 7,5 тис. грн.

      Де? Асоціація «Пара-скаф»

(аеродром у м. Бородянка).

      Скільки? Стрибок у тандемі - 120 євро. Індивідуальний стрибок з 800 м - 165 грн./ перший стрибок, кожен наступний - 135 грн. Відеозйомка - 40 євро.

 

Стрибок у безодню

      Для тих, кому стрибки з «крилами» здаються дитячою забавкою, знайдеться атракціон більш екстремальний - банджи-джампінг. Висота тут хоч і не чотири тисячі метрів, а зазвичай лише близько 50, проте адреналіну набагато більше.

      Одна моя знайома якось теж вирішила перевірити, як воно - стрибати з банджи - спеціально поїхала у Кам'янець-Подільський, де знаходиться «тарзанка» № 1 в Україні. Кращого місця для польоту ніж із Чернiвецького моста над річкою Смотрич, кажуть інструктори, сучасним джамперам годі й шукати.

      У Кам'янці атракціон коштує 200 грн. Якщо неоекстремал передумав стрибати, йому повертають лише 50 вiдсоткiв від сплаченої суми. Але в того, хто, одягнувши на себе необхідні «обладунки» і прийнявши висхідне положення, раптом все-таки піддасться власній слабкості, питання про гроші навряд чи постане. Так сталося і з моєю знайомою. Ну не змогла вона з легкістю кинутися вниз головою з 54-метрової висоти. Проте навіть після такої гучної поразки бажання здійснити джамп із банджи залишилось. Повернувшись у Київ, екстремалка-початкiвець пішла стрибати в Гідропарк, там падають вниз із 40-метрової вежі, але... все відбулося згідно з відомим сценарієм. З однією різницею: гроші в Гідропарку не повертають, натомість дають змогу спробувати свої сили наступного разу. Але «наступного разу» вже не було. Витрачені на атракціон гроші «відпрацював» колега моєї знайомої, а вона й досі в боротьбі з власним страхом не одержала перемогу.

      Здійснити стрибок у безодню може не кожен, існує низка обмежень для дітей, які молодші 16 років, для людей, які страждають на астму, епілепсію, серцево-судинні захворювання та для тих, хто має хвороби зв'язок. Тим, хто перед стрибком хоче «зарядитись» спиртним «для хоробрості», слід запам'ятати: у стані алкогольного сп'яніння вас і близько не підпустять до вежі. Бо хоч адміністрація і не несе відповідальності за порушення вами правил безпеки, проте кому ж хочеться псувати досі таку «кришталево чисту» репутацію атракціону.

Де?  Гідропарк

Скільки? 1 стрибок - 200грн.

Зорб як найбезпечніша екстремальна розвага

      Серед екстремальних розваг ХХІ століття можна назвати й спуск із гірки всередині поліуретанової кулі діаметром 3,2 метра, що має нехитру назву зорб. Українські зорбери стверджують, що це єдина екстремальна забавка без ризику для життя та здоров'я.

      У Києві зорб є постійно діючим атракціоном на Протасовому Яру. Відносно дешева розвага здатна «зарядити» вас адреналіном вже з перших секунд. Ззовні зорб має вигляд прозорої кулі, всередині якої знаходиться ще одна, але дещо менша за розмірами - капсула. Простір між ними (а це 60 см) заповнюється повітрям за допомогою спеціального компресора, або ж - звичайного пилососа за 10 секунд. У внутрішню кулю садять людину. За допомогою багатьох так званих пасків безпеки пасажира приводять у нерухомий стан, а потім, із побажаннями гарного настрою, відправляють у подорож. І кричіть скільки влізе, вас все одно ніхто не почує...

       Окрім всього, ви маєте можливість обрати довжину спуску, з якого скочуватиметесь. Звичайно, чим вище вас піднімуть, тим більше ви заплатите, але, з іншого боку, і задоволення триватиме довше, і емоцій в результаті отримаєте більше. На Протасовому Яру найменша гірка має довжину 80 м, а найбільша - 200, і ціна за «прокат» коливається в цих самих межах.

      Лише на перший погляд може здатися, що куля мчить із гірки з шаленою швидкістю, насправді ж вона не перевищує 50 км/год, а повний оберт шар здійснює за 10 метрів. Якщо раптом у вас виникло бажання не лише покататись на нехитрій штукенції, а й мати її у себе вдома, то знайте, що середня вартість кулі складає 100 тис. американських доларів, тому значно дешевше буде 100 разів сходити «розважитися» на Протасів Яр.

      Де? Протасів Яр, 23 а.

      Скільки? 1 спуск 80-200 грн. (залежно від висоти «прокату»).

У підводних окопах...

      Ще одним популярним способом емоційно «вбити» час є дайвінг. У Києві існує чимало дайв-шкіл, де навчають підводного плавання. Одна з найвідоміших - у Палаці підводного спорту. Навчання відбувається як в аудиторії, так і в басейні, і в комплексі має п'ять занять, кожне з яких триває чотири-п'ять год. На практику відводиться лише дві години, а решту часу «школярі» детально вивчають будову акваланга, правила техніки безпеки та переглядають спеціальні фільми. Наприкінці курсу кожен «учень» складає іспит і лише за умови його успішної здачі може називатись «професійним дайвером».

      Для «випускників» дайв-школи у Палаці підводного плавання діє спеціальна програма - подорожi в Крим, Єгипет, на Мальдіви, Мальту - з можливістю попірнати в море. Коштує це недешево, але парадокс полягає в тому, що найдорожчий дайвінг - у рідному Криму (від 2 тис. у. о.). І хоч за оцінками спеціалістів, українська акваторія Чорного моря для дайвінг-туризму не менш цікава, ніж популярні курорти (завдяки великій кількості затонулих кораблів, останків підводних міст тощо), все ж «наші» дайвери розважатись їдуть за кордон.

      Де? Палац водного спорту (вул. Сергієнка, 2/3).

      Скільки? Курс навчання - 350 євро; вартість обладнання для дайвінгу - 1,5 тис. євро.

      Де? Neptune Travel Club (вул. Михайлівська, 22).

      Скільки? Початковий курс (open water diver) - 250 у.о. Вартість обладнання - 1,5 тис. євро. Дайв-сафарі (Єгипет) - 1 250 євро.

 

Жага швидкості та «війни»

      Як варіант активного відпочинку шукачі адреналіну можуть обрати екстремальну «їзду» (картинг) або ж «кольорову війну» (пейнтбол). Найкращі картодроми столиці знаходяться на проспекті Академіка Глушкова, 9 та в спорткомплексі «Чайка». Обидві траси спроектовані спеціально для непрофесійного картингу. Тільки на «Чайці» траса обмежується кількома «викривленнями», а на проспекті Глушкова вона має міст. Довжина шляху становить на обох картодромах 500 метрів. Перед «поїздкою» водіям обов'язково проведуть інструктаж та видадуть необхідну амуніцію (шолом, костюм та рукавички).

      Кожен карт на обох «гоночних трасах» оснащений мотором потужністю дев'ять кінських сил і розвиває швидкість до 80 км / год., завдяки чому гострі відчуття вам забезпечені.             

Картинг

      Де? Проспект Академіка Глушкова, 9.

      Скільки? Пн. -  пт. - 50 гн./10 хв; 30 грн./ 5 хв. Суб., нед., свята - 70 грн./ 10 хв.

      Де? Картодром «Чайка» (Київська обл., Святошинський р-н).

      Скільки? Вт. - пт. - 60 грн./10 хв. Суб., нед. та свята - 70 грн./10 хв.

      Де? Картинг-центр «Термінал» (м. Бровари, вул. Київська, 316);

      Скільки? Пн.-пт.: до 18.00 60 грн./10 хв., після 18.00 80 грн./10 хв. Суб., нед. та свята - 80 грн./10 хв.

Пейнтбол

      Де? Пейнтбольний клуб «Планета» (Гідропарк).

      Скільки? 160 грн./особу (за умови, якщо на майданчику не менше як 10 людей). У вартість входить повна комплектація спортсмена (костюм, шолом, зброя та патрони).

      Де? СП «Сапсан-спорт» (м. Бровари, вул. Калова, 29).

      Скільки? Абонемент ігрового дня на одну особу пн.-пт. - 200 грн. Додатково оплачується коробка шарів - 550 грн. (2000 шт.) та прокат амуніції - 75 грн.

      Погратися у «війнушки» та постріляти з гвинтівки завзяті екстремали можуть у пейнтбольному клубі «Планета», що має свої філіали в багатьох місцях Києва. Так, найбільшою популярністю користується «війна» у Гідропарку. Тут діють два поля, оснащені спеціальними надувними та дерев'яними колонами, що виконують роль схованки. «Гратися» можна як уночі так і вдень. Весь екстрим полягає в тому, що тобі доводиться весь час переховуватись від супротивників, захищатись за допомогою зброї та з ніг до голови купатися в різнокольоровій фарбі. А якщо «війна» відбувається не вдень, а вночі, то фарба, якою заряджені гвинтівки, світиться, і ви маєте вигляд такого собі симпатичного світлячка.

Як тріска по річці

      Як стверджують любителі рафтингу (сплав по швидкій річці з порогами на надувному човні), це водночас і весела пригода, і випробовування «на міцність». Сьогодні рафт-тури влаштовують як в Україні (річками Південний Буг, Черемош, Чорний Черемош та Прут), так і поза її межами (Туреччина, Китай, Гімалаї, Норвегія тощо). Тур українськими річками, в середньому, одній особі коштуватиме 150 гривень на добу, а руслами світових річок - до однієї тисячі євро (тривати подорож може від одного до п'яти днів). Команда рафтерів має складатись щонайменше з шести осіб, тому перш ніж віддавати перевагу такому відпочинку, слід заздалегідь сформувати своє «військо». Подорож відбувається під керівництвом професійного інструктора, що дозволяє знаходитись у човні навіть непрофесіоналам.

      Найкращий період для рафтингу - з квітня по жовтень, адже в цей час більшість річок - повноводні.

      Узагалі рафт-тури є різної складності, але програма кожного залежить від того, наскільки підготовлені учасники. Початківцям слід знати, що, за світовими стандартами, річкові пороги поділяються на шість рівнів складності. Перші три вважаються достатньо легкими і в таку подорож можна навіть взяти дитину (звичайно, якщо їй уже виповнилося 12 років). Проте й тут, за словами спортсменів, можливі різні екстремальні ситуації. Але вони нічим, окрім значного викиду адреналіну, не загрожують. Четвертий рівень - складніший і пов'язаний з небезпекою. Тому вимагає від рафтера професійності й миттєвої реакції. Пороги ж п'ятого та шостого рівнів під силу лише професійним спортсменам.

       Шанувальники рафтингу знають, що в боротьбі з бурхливими річками інколи головне не підготовка, а згуртованість команди. В екстремальних ситуаціях, розповідають рафтери, в гарній команді дуже часто народжується «чорний» гумор, який потім переростає у своєрідний «спортивний фольклор». Так, деякі з «дідів» цього виду спорту жартують: «У гонитві за адреналіном та гострими відчуттями головне - НЕ ПОТОНУТИ, а все інше - деталі».

***

      Зрештою, екстремальних видів спорту існує безліч, але попри всі їхні привабливі сторони, варто пам'ятати, що так званий адреналін, може бути як корисним, так і навпаки. Треба лише вміти правильно його «дозувати», щоб не перегнути, як  кажуть, палицю. Тому пам'ятайте про це і не забувайте щоразу, перед тим як «відтягнутися на повну», уважно перечитувати правила техніки безпеки.

      Де? Туристична фірма «Хан-Тенгрі» (м. Миколаїв, вул. Дунаєва, 39).

      Скільки? Рафт-тур по річці Південний Буг, вартість одного дня - 130 грн.

      Де? Sky Travel Agency (м. Чернівці, вул. Полєтаєва, 17/76).

      Скільки? Рафт-тур по річках Черемош та Чорний Черемош - 150 грн./особу, по річці Прут - 90 грн./особу. (Ціни наведені з урахуванням того, що команда складатиметься з шести чоловік).

      Де? Гірськолижна школа «Оленів» (м. Київ, вул. Протасів Яр, 23 а).

      Скільки? Вся програма відпочинку, що включає рафтинг (гірські ріки Карпат) - 800 грн.

Ірина ЧИМИРИС.

 

  • І додаєте соль за смаком

    Сіль у Стебнику почали видобувати дуже давно. В містечку, що адміністративно входить до складу Дрогобицької міської ради, свого часу «життя зароджувалось» власне навколо шахти, а згодом і калійного заводу. >>

  • Спустися під землю

    Усі привиди та містичні історії, які розповідають туристам у львівських підземеллях, часто–густо — чиясь вигадка, що «обросла» новими домислами, пройшовши крізь віки. Про справжній підземний Львів знають лише львівські дігери, які роками вивчають підземні таємниці. «Найбільша таємниця Львова — його повністю можна пройти під землею, — каже «УМ» Андрій Роюк, досвідчений дігер. — Можна зайти в центрі, а вийти на Погулянці». >>

  • Шість днів у полоні снігу

    Майже тиждень альпійська негода тримала їх у засніженому наметі поблизу Монблану на висоті 4300 метрів. А коли нарешті опинилися внизу, виявили, що про них знає увесь світ. Цього хлопці не чекали. «Для нас, — пояснюють, — це цілком штатна ситуація, доводилося бувати в складніших». >>

  • Метелики на снігу goldwin.com.ua

    «Підкорення вершини можна порівняти тільки з шаленим оргазмом:це таке моральне задоволення, що душа співає, як пташка на долонях у Бога!» — так несподівано охарактеризував своє хобі херсонський альпініст із 25–річним стажем Ігор Безродний. Він не раз відчував на собі сувору вдачу Кавказьких гір, Ельбрусу, Паміру та Криму. Ігор Олександрович каже, що зацікавив його цим екстремальним видом спорту друг дитинства. В ті часи грошей на екіпіровку катастрофічно не вистачало. Все доводилося робити самим, починаючи від спецобладнання та закінчуючи одягом... Колектив підібрати так само було складно: люди приходили, спостерігали за тренуваннями. Але багато хто розумів, що не під силу буде перенести важкі навантаження. І лише одиниці з часом ставали перевіреними членами єдиної команди. >>

  • http://poleznoe.kiev.ua

    Полярна станція «Академік Вернадський», яка залишилася Україні у спадок від Великої Британії, готується прийняти чергову групу науковців на річне відрядження. Завтра вранці чотирнадцять зимівників вирушають до Антарктики, щоб прийняти крижану вахту у своїх колег, а сьогодні, за усталеною традицією, їх «усім миром» проводжатимуть у далеку путь до невеличкого острівця Галіндез рідні й друзі, урядовці, народні депутати, науковці й журналісти, які добре знають про маленькі подвиги вітчизняних дослідників крижаного континенту. >>