Дитяча творчість під загрозою

05.07.2007

      Не встигли харків'яни захистити від продажу найперший вітчизняний кінотеатр «Бомер» (цю оборудку ініціювали депутати-«регіонали» з облради), як на порядку денному з'явилася нова проблема. Тепер їхній однопартієць мер Михайло Добкін запропонував знести найперший, збудований ще в 30-тi роки, вітчизняний Будинок дитячої творчості і збудувати на його місці п'ятизірковий готель. Привід для радикального дійства знайшовся більш, ніж актуальний - майбутній чемпіонат з футболу. Мовляв, місту, згідно з «дорожньою картою» підготовки до «Євро-2012», бракує одразу 14 тисяч готельних номерів. Тож будівництвом фешенебельної висотки у самісінькому центрі міста можна було б зняти левову частку цих проблем. І оскільки Будинок дитячої творчості перебуває у компетенції обласної ради, більшість у якій складають усе ті ж «регіонали», доля виховного закладу дійсно повисла на волосинці. Причому вдруге за останні два роки.

      Перший раз із дозволу все тієї ж обласної ради (правда, минулого скликання) на місці Будинку вирішили звести торгівельно-розважальний комплекс. Уже був навіть готовий проект майбутньої висотки - величезна будівля зі скла та металу, яка ніскільки не вписувалася в архітектурну композицію найбільшого в Європі майдану Свободи. Тоді протест батьків та співробітників дитячого закладу підтримала нова «помаранчева» команда облдержадміністрації і через суд атаку депутатів та бізнесменів відбити зрештою вдалося.

       І ось черговий «наїзд». Фахівці-педагоги говорять, що перший вітчизняний Будинок піонерів зводився саме як дитячий заклад. Харків'яни вже встигли поїздити зі своїми вихованцями світом, але ніде не зустріли, скажімо, тотожного залу для хорового співу. Тут також є чудові кімнати для проведення гуртків та заняття балетом і танцями. Сьогодні Будинок відвідують шість тисяч дітей, які приїздять з усіх куточків міста саме через його близькість до метро і рівновіддаленість від окраїн. До того ж заняття тут відвідували не лише батьки теперішніх вихованців, а ще й їхні бабусі та дідусі. Тобто цей дитячий заклад - частина історії міста, його гордість, емоційна віддушина. Він щось більше, ніж просто будівля на ласому шматку землі, і дуже дивно, що міська влада цього не розуміє. Співробітники Будинку говорять, що до них уже приходив «на розвідку» голова облради Василь Салигін. Він усім цікавився, про все детально розпитував, що з огляду на керівну лінію харківських «регіоналів» - досить тривожний сигнал. 

      На захист Будинку творчості, за традицією, наразі стала облдержадміністрація. Заступник «губернатора» Сергій Стороженко говорить, що у разі винесення цього питання на розгляд сесії, обласні чиновники будуть вимагати рівноцінної заміни. Тобто обіцяний мером новий палац має бути просторим і обов'язково у центральній частині міста. «А раз так, - звертається він до авторів ідеї, - то будуйте п'ятизірковий готель там, куди плануєте перенести Будинок творчості! А дітям залиште будинок у центрі міста, де він був історично». Майданчик біля станції метро «Наукова» - потенційна ділянка розташування нового палацу, - теж знаходиться майже у центрі Харкова і чудово підійде для готельного комплексу. Тому навіщо потрібна така заміна, яка неминуче принесе чергове протистояння міської та обласної ради разом з пікетами обурених батьків, залишається тільки здогадуватись.