Абітура на військовому станi

05.07.2007
Абітура на військовому станi

Станіслав Ніколаєнко.

      Про це вчора повідомив міністр освіти Станіслав Ніколаєнко під час прес-конференції, що відбулася в приміщенні Національного авіаційного університету. Міністерство внутрішніх справ створило робочу групу, яку очолив полковник міліції Віталій Горбачевський. Основне завдання цієї групи - протидія корупційним схемам, або, як повідомила прес-служба МВС, «неділових відносин працівників ВНЗ з абітурієнтами і їхніми батьками». Члени робочої групи проведуть профілактичні бесіди з представниками приймальних комісій, а також будуть присутні у фойє навчальних закладів під час проведення вступних іспитів. Горбачевський нещодавно повідомив пресу про те, що склад приймальних комісій вирішено оновити не менш ніж на третину, а до їхньої роботи обов'язково будуть залучати працівників інших навчальних закладів, представників депутатського корпусу та громадськості. У приймальних комісіях не буде людей, чиї діти вступають до цього навчального закладу. За тим, щоб на території навчальних закладів під час іспитів не було випадкових людей, також слідкуватимуть представники МВС.

      Про порушення, помічені під час вступних іспитів, можна буде повідомити міліціонера або зателефонувати в Міносвіти на «гарячу лінію».

      Телефон «гарячої лінії» в Міносвіти вже працює. Абітурієнти ВНЗ та їхні батьки можуть телефонувати за номером: 486-13-16, абітурієнти професійно-технічних навчальних закладів можуть звертатися за тел.: 486-16-57 з 9 до 18 години.

      За словами Ніколаєнка, до МОН уже надійшло близько 300 звернень-дзвінків. Більшість вступників та їхніх батьків телефонують для того, щоб проконсультуватися з тих чи інших правових питань щодо вступу. Дехто повідомляв, що у нього при вступі до ВНЗ вимагали хабар. Проте, за словами міністра освіти, коли людину просять назвати своє прізвище та прізвище того, хто пропонував хабар за «вступні послуги», людина кладе слухавку.

      Ніколаєнко вкотре підтвердив, що кожен ВНЗ просто зобов'язаний приймати результати зовнішнього оцінювання, так звані сертифікати. Міністр розповів, що у деяких вступних комісіях відмовлялися приймати копії сертифікатів.

      Усі вступні іспити Міносвіти радить проводити у письмовому вигляді: для того, щоб кожен абітурієнт міг перевірити правильність отриманої оцінки в апеляційній комісії.

      Харківський національний економічний університет, Львівський університет ім. Івана Франка доручають провести вступні випробування регіональним центрам оцінювання якості освіти.

      Як розповів Ніколаєнко, цього року здійснюється набір на 145 тис. бакалаврів, 5 тис. магістрів за держзамовленням і ще 75-80 тисяч можуть вступити в технікуми на держзамовлення. Якщо врахувати, що всього цього року закінчили школу 448 тисяч хлопців та дівчат, то вступити на держбюджет зможе приблизно половина випускників (230 тисяч), решта ж 218 тисяч випускників мають вступати на платне відділення або відразу іти працювати.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>