Не друг, але й не ворог?

04.07.2007

      Будь-яка агресія з боку цього різновиду риб є лише тактикою захисту, а не проявом хижацтва. До такого висновку дійшли вчені після проведення досліджень у тропічних лісах річки Амазонки. Вони стверджують, що здебільшого рибки, які досягають довжини не більше 60 см, нападають тільки в обмеженій простором водоймі або якщо їх спровокувати. Відтак учені мужі переконують, що агресія з боку піраній до людини - швидше, виняток із правил, аніж норма, оскільки ці риби є лише водяними стерв'ятниками.

      Наскільки ці подані в газеті «Дейлі мейл» висновки відповідають дійсності, наразі сказати важко. Посперечатися зі «світлими головами» могли б і мешканці Дніпропетровщини. Саме тут на місцевих рибалок у озері Касянка зо два роки тому напали піраньї, які випадково потрапили до водойми з колекції одного з місцевих багатіїв.

      Ставлять під сумнів висновки вчених і відомості про життя амазонських племен. Найпоширенішим способом страти людини у них був так званий «рибний метод». Провинного зв'язували мотузкою й опускали у воду. Після цього поруч із ним кидали шматок м'яса мертвої тварини, запах якої і приваблював кровожерних рибок. За лічені секунди від людини залишалися самі кiстки.