Пірнайте в ванну!

31.05.2007

      Аби довести якийсь із міських пляжів Донецька до повної готовності приймати відпочивальникiв, потрібно, виявляється, не так і багато. Насамперед слід завезти сюди кілька самоскидів... Ні, не піску, а сміття. Ну, а урни, навіть якщо вони й були тут, треба вивезти звідси якомога далі. Затим буде не зайвим спиляти всі дерева на березі, аби не залишилося й натяку на тінь. Таку ж операцію потрібно зробити і з «грибками». Що ще? О, ледь не забув — єдину в окрузі, даруйте, вбиральню не завадить завчасно довести до такого стану, аби в кожного, хто насмілився підійти до неї на відстань навіть півсотні кроків, уже починали сльозитися очі...

      Дуже важко в це повірити, але складається враження, що саме такі «підготовчі» роботи проводять в обласному центрі напередодні відкриття купального сезону. Саме тому нині на тутешніх пляжах зустрічаються переважно «екстремали», для яких згадані умови і є найбільш підходящими.

      Офіційне відкриття пляжів на водоймах Донецька відбувається завжди в перший день літа. Проте ні лікарі, ні потенційні відпочивальники якихось ілюзій не мають — більшість міських пляжів, швидше за все, буде закрито невдовзі після відкриття. Приміром, минулого року вже до середини червня на два десятки тутешніх пляжів фахівці наклали «табу». «Ми закриваємо пляжі з двох причин, — каже завідувач відділенням комунальної гігієни Донецької обласної СЕС Роман Родина, — або якість води не відповідає екологічним нормам, або стан самих пляжів не витримує ніякої критики».

      Прикметно, що нинішнього року в умовах нестерпної спеки два донецькі пляжі — на міському ставку №2 та в селищі Піски — закрили наприкінці травня: ще навіть до відкриття літнього пляжування. До подібного довелося вдатися, оскільки відповідні проби засвідчили, що якість води не відповідає жодним нормам.

      Щодо інших місцевих водойм, то у фахівців поки ще немає остаточних результатів проб води. Тому від закриття міських пляжів досі утримуються.. Навпаки — в перший день літа тут відкривають ще й другий міський пляж на Кальміусі в районі Шеффілдського скверу.

      Згаданий пляж віднесений до розряду «довгобудів», бо міська влада обіцяла його відкрити ще в червні минулого року, та виявилося, що звільнити цю територію від куп сміття і навести тут порядок не так просто. Однак уже цього року міський голова Донецька Олександр Лук'янченко запевнив журналістів, що нинішнього літа пляж і справді почне працювати.

      Поки ж там тривають підготовчі роботи, — встановлюють «грибки», лавочки і навіть дитячий майданчик, мешканці округи, а йдеться фактично про центр Донецька, вряди-годи навідуються на сусідній кальміуський пляж біля ресторану «Африка». Цю територію свого часу теж урочисто відкривав міський голова, однак важко повірити в те, що він сам чи члени його родини наважилися б тут загоряти, а тим паче купатися. Чого варті тільки «імітатори» «грибків». Свого часу тут встановили лише самі «скелети», а про тенти забули. В останні роки розкішну тінь давали крислаті дерева на узбережжі, проте цієї весни їх зрубали, перетворивши пляж на місце, де затінок можна знайти тільки за переповненими урнами для сміття... Купатися, само собою, тут наважуються тільки одинаки-відчайдухи, або прості смертні, які перевтілюються на «камікадзе» після розпиття спирного під гарячим сонячним промінням. Усі інші не наважуються мочити навіть ноги, бо добре знають, що найбільшими «притоками» Кальміусу та його ставків є стоки тутешніх промислових підприємств. Цю ж проблему вважають головною й фахівці, які категорично забороняють донеччанам купатися у воді сумнівної якості — про це, до речі, нагадують і відповідні попереджувальні плакати на березі.

      Чи можна змінити ситуацію на краще? Подібні надії з'явилися після того, як ось уже кілька років поспіль Кальміус взялися очищати від багаторічного мулу земснарядом. Утім, на жаль, очікуваного ефекту отримати так і не вдалося. Бо залишаються ті ж рукотворні «притоки» з промислових підприємств, не ліквідувавши які, про очищення води годі й думати. На зустрічі з журналістами міський голова Донецька Олександр Лук'янченко недавно повідомив, що в цьому році Державний екологічний фонд виділив 5 мільйонів гривень на модернізацію очисних споруд, і є сподівання, що різноманітної гидоти у воді таки стане менше. «Зараз перед нами стоїть завдання очистити стоки, щоб річка не поповнювалася стоками каналізації, а поповнювалася джерельною водою», — мріє керівник міста.

      Проте це в майбутньому. А поки якість води в тутешніх водоймах залишається такою, що санітарні лікарі категорично забороняють тут купатися. І за цих умов донеччанам, які поки не вибралися влітку з міста у сприятливіші щодо екології краї, залишається тільки пірнати у ванну. Близько, прохолодно і головне — безпечно для здоров'я.