Пам'ятний камінь спотикання

24.05.2007
Пам'ятний камінь спотикання

«Петлюрiвську» стелу стереже мiлiцiя. (Фото PHL.)

      Учора в центрі Полтави урочисто відкрили пам'ятний знак на місці, де буде споруджено пам'ятник головному отаману військ УНР Симону Петлюрі. Невисока прямокутна гранітна стела з відповідним написом розташована біля обласного держархіву і водночас за якусь сотню метрів од місцевого «Білого дому» — будинку облради та облдержадміністрації. Колись за кількасот метрів від цього місця стояла скромна садиба візника Василя Петлюри, в якій його син Симон провів свої дитячі та юнацькі роки (до речі, її залишки зруйнували тільки торік).

      Спорудження пам'ятника ініціював голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Асадчев, розпорядженням якого вже оголошено конкурс на кращий його проект. Ідею одразу підтримали місцеві представники «Нашої України», Руху, УНП та інших патріотичних сил. Звісно, при шаленому спротиві комуністів.

      Та останнім часом до них підтяглася набагато «важча» артилерія. Тільки-но стала відома дата закладення «петлюрівського» пам'ятного знака, як міський голова Полтави Андрій Матковський (нагадаємо, що дорогу до депутатства, а згодом і посад секретаря міськради та мера йому відкрило перебування у лавах БЮТ) звернувся до керівників області з офіційними листами. «Вважаю закладення пам'ятного каменя без проведення обговорення з громадськістю та до прийняття рішення сесією міської ради неможливим і таким, що суперечить чинному законодавству», — йдеться в заявах.

      І це при тому, що менше року тому в Полтаві на будинку колишньої духовної семінарії відкрили меморіальну дошку з написом: «У цьому приміщенні... навчався славетний громадсько-політичний і державний діяч України, голова Директорії УНР і головний отаман військ УНР Симон Васильович Петлюра». Тоді на урочистостях з нагоди її відкриття слово про цього «національного героя України» виголошував і.. тодішній секретар міськради Андрій Матковський. Не «радячись» перед цим із громадськістю.

      Тепер же комуністичні поводирі нахабнішають, як кажуть, на очах. Ще в понеділок біля місця встановлення «петлюрівського» пам'ятного знака вони встановили свій «комуністичний» намет. Із намірами не допустити спорудження тут ані цього знака, ні самого пам'ятника. Тож у вівторок вранці виконувані місцевими «нашоукраїнцями» будівельні роботи зі встановлення згаданої стели тривали під пильними поглядами «чергових» по намету.

      Саме тоді до вже фактично встановленої гранітної стели під'їхав місцевий комуністичний вождик. Його гучні заяви про наміри привести сюди «завтра», тобто на урочистості, п'ять тисяч своїх прихильників і агресивне наближення до стели ледь не спровокували штовханину. Вже після встановлення знака «нашоукраїнці» також виставили тут свій «охоронний пост». Разом з ними та комуністами біля «спірного» об'єкта більше доби чергували по двоє міліціонерів.

      Учорашній мітинг і освячення пам'ятного знака священиками УПЦ Київського патріархату почалися під ревіння «вболівальницьких» дудок у руках кількох пенсіонерок та образливих вигуків на адресу Симона Петлюри й чільників обласної виконавчої влади. Найагресивніші серед її опонентів під орудою обласних комуністичних вождів навіть спробували прорвати своєрідний живий захисний ланцюг довкола стели, утворений представниками національно-патріотичних сил, які взялися за руки. Тож виникла штовханина, дехто одержав від опонентів навіть добрячого стусана.

      Замість обіцяних п'яти тисяч «протестувальників» місцеві ватажки комуністів зуміли «нашкребти» лише... кілька десятків. Їм підсобили «живою силою» тамтешні провідники Партії регіонів, котрі рекрутували сюди «штатних» мітингувальників зі своїми прапорами та засмаглими на київських майданах обличчями — загалом не більше сотні.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>