НОВИНИ ПЛЮС

05.05.2007
Леся Українка в Грузії

      У рамках Днів Житомирщини в Грузії, що проходять з 3 по 6 травня, в Кутаїсі буде відкрито меморіальну дошку Лесі Українці. Українська поетеса проживала в цьому курортному грузинському місті в 1912—1913 роках. Представляти регіон до Грузії поїхали фольклорний ансамбль національного обряду «Родослав», гурт «Древляни» та тріо «Росава».

Кримінальна справа

      Військова прокуратура Рівненського гарнізону порушила кримінальну справу за фактом дорожньо-транспортної пригоди, в якій 28 квітня загинув екс-начальник Управлiння Служби безпеки України в Києвi Києва 54-річний генерал-майор Олег Черноусенко. Про це повідомив військовий прокурор Рівненського гарнізону Сергій Борискін. Кримінальну справу порушено за ч. 2. статті 286 КК — порушення правил безпеки руху. Аварія сталася на трасі Київ—Чоп біля села Козин Радивилівського району Рівненської області. Автомобіль «Тойота-Авалон», за кермом якого перебував Черноусенко, на зустрічній смузі врізався в ЗІЛ-130, що перевозив поросят.

Пограбували банк

      Учора в Києві було скоєно збройне пограбування відділення банку «Таврика», яке знаходиться на Позняках по вулиці Мішуги, 7а. Як повідомив Центр громадських зв'язків столичної міліції, близько 9.30 до відділення банку зайшов молодий чоловік 20—25 років з предметом, схожим на автомат, і наказав усім лягти на підлогу. Співробітники банку встигли натиснути кнопку виклику міліції, але нападник зміг забрати з каси 23 тисячі російських рублів, 20 тисяч доларів, 14 тисяч гривень і зник.

Літфронт

      В Ужгороді стартував проект «Карпатська саламандра», спрямований на пошук і підтримку молодих авторів, які пишуть українською мовою. Кінцевою метою є видання однойменного альманаху. Акції «Карпатської саламандри» географічно охоплять усю область — Рахів, Виноградів, Іршаву, Мукачів, Перечин. Завершиться акцiя в Ужгороді восени грандіозною «Битвою поетів», повідомляє власкор «УМ» у Закарпатті Олександр Гаврош.

До виборів у Франції

      У другому турі президентських виборів у Франції, які відбудуться завтра, кандидат правоцентристів Ніколя Саркозі має більші шанси на перемогу, ніж його суперниця з табору лівих Сеголен Руаяль. Про це свідчать результати останнього опитування громадської думки, яке було проведене вже після вирішальних теледебатів 2 травня, на замовлення часопису «Журналь дю Діманш»: 54 відсотки респондентів підтримують Саркозі,  46 — Руаяль.

Естонсько-російський конфлікт

      Учора посольство Естонії у Москві після кількаденної перерви, коли внаслідок російсько-естонського конфлікту, супроводжуваного мітингами московської шовіністичної молоді, візи не видавалися, поновило роботу, повідомляє агенція РІА «Новості».

      А тим часом Есмеральда і Світлана Сисоєві, доньки радянського офіцера, начебто похованого в братській могилі в Таллінні, подали в Талліннський адміністративний суд скаргу на дії Міністерства оборони Естонії з вимогою залишити останки свого батька на цьому місці. В іншому разі доньки капітана Сисоєва просять передати їм прах батька для того, щоб поховати його на історичній батьківщині, в Архангельській області, сповіщає радіо «Ехо Москви». Водночас естонська сторона заявляє про готовність передати останки офіцера Сисоєва, якщо його доньки шляхом ДНК-експертизи доведуть, що на пагорбі Тинісмягі покоїться справді радянський вояк Сисоєв, адже у братській могилі поховано останки 12 вояків, особи яких не встановлено.

Лейбористи втрачають мандати

      За попередніми результатами місцевих виборів у Великій Британії(оброблено 100 відсотків бюлетенів на 133 з 312 виборчих округів), які відбулися 3 травня, правляча Лейбористська партія, схоже, втратила частину мандатів у місцевих парламентах, але не таку значну, щоб це можна було характеризувати як нищівну поразку. Партія прем'єр-міністра Тоні Блера найбільших втрат зазнала в столиці Шотландії — Единбурзі. Втім ще рано стверджувати, що сепаратистське угруповання шотландських націоналістів — Шотландська національна партія (ШНП) досягла декларованої мети і стала найбільшою партією в місцевому парламенті. За результатами екзит-полів, націоналісти набрали 40 відсотків місць у парламенті Шотландії. Лідер ШНП Алекс Салмонд пообіцяв, що, в разі приходу до влади, його партія 2010 року проведе референдум із питання відокремлення Шотландії від Великої Британії.

Компромі у глобальному потеплінні

      З понеділка до вчора у столиці Таїланду — Бангкоку — тривала організована Комітетом ООН із кліматичних змін представницька міжнародна конференція за участю двох тисяч делегатів зі 120 країн світу, на якій обговорювалися питання зменшення викидів парникових газів в атмосферу з метою загальмувати процеси галопуючого глобального потепління. На конференції вдалося частково подолати спротив групи країн на чолі з Китаєм (він є другим, після США, за обсягами забруднення атмосфери), які не бажають зменшувати викиди двоокису вуглецю. У прийнятій вчора компромісній заключній резолюції говориться про зменшення до 2050 року щорічних викидів парникових газів на 50—85 відсотків у порівнянні з 2000 роком. Для цього країни світу повинні виділяти щороку в середньому по 0,12 відсотка свого національного валового продукту. Очікується, що при такому підході викиди парникових газів сягнуть апогею в 2015 році, а потім почнуть зменшуватися. Якщо боротьба з парниковими газами залишиться на теперішньому рівні, то світова температура може до 2100 року зрости на 6,8 градуса, що загрожує катастрофою для всього людства.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>