«Веселі» в «Братства» часи настали

25.04.2007
«Веселі» в «Братства» часи настали

Активiсти «СБ» у Балаклавi лiквiдували таблички про приналежнiсть об'єктiв Мiнiстерству оборони Росiї. (Фото «Студентського братства».)

      Після акцій у Феодосії активісти «Студентського братства» взялися допікати Чорноморському флоту Росії у Севастополі. На причалі західного берега Балаклавської бухти вони встановили чотири намети. «Ми виступаємо проти незаконного використання причалу та кількаповерхової будівлі, що стоїть у бухті, — розповів «УМ» лідер «Студентського братства» Олег Яценко. — У ЧФ РФ нема договорів оренди».

      Активісти організації зняли з об'єктів у Балаклавській бухті знаки, які інформували про те, буцімто це територія російського Міністерства оборони. «Ми зірвали табличку з кількаповерхової будівлі, на якій було написано «Стой! Запретная зона! МО РФ», а на тому місці написали «Стоп! Окупація», — розповідає Яценко. — Ми також замалювали на асфальті напис «Территория МО ЧФ» і намалювали «Територія України».

      Про стратегічну важливість причалу свідчать події наприкінці серпня минулого року. Тоді на півдні України лютував буревій, а в Балаклавській бухті судно «Шалунья-2» зазнало аварії через те, що йому не дали пришвартуватись до причалу, який ЧФ РФ приписує собі.

      Олег Яценко розповідає, що акція проходить загалом спокійно. Кілька місцевих мешканців допомагають молоді у побутових справах: приносять їжу, запрошують помитися. Міліція виконує свої обов'язки сумлінно.

      Хоча не минулося й без шарпанини: один із найманців ЧФ РФ у камуфляжній формі пробував вирвати в активістів «СБ» відеокамеру, хапав одного з хлопців за волосся, дісталося і Яценкові. Представники організації з'ясували, що цей чоловік — громадянин України. Вони планували зафіксувати побої і написати заяву до правоохоронних органів.

      «УМ» поцікавилася в Яценка, чому в Балаклавській бухті поставили тільки чотири намети, хоча у Феодосії їх було 18. Лідер «СБ» каже, що після акцій у тому місті багато наметів стали непридатними: опоненти пропалили їх цигарками чи порізали. Подібним чином у Феодосії обходилися і з державною символікою України. А наруга над прапором — це вже порушення законодавства, зазначає Олег.

      До речі, після феодосійських подій народний депутат від «Нашої України» Наталія Прокопович звернулася до Генпрокурора Олександра Медведька з депутатським зверненням, у якому поставила вимогу притягнути до відповідальності осіб, які паплюжили державні символи України і перешкоджали свободі зібрань під час мітингу.

      Олег Яценко розповів, що акції у Феодосії він все-таки вважає успішними. З будівлі, де розташувався підрозділ російської прокуратури, хлопці зняли російський прапор. А на Будинку офіцерів, біля якого стояло наметове містечко, «братчики» вивісили національні синьо-жовті стяги. 

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>