Дива тюремного натхнення

24.04.2007
Дива тюремного натхнення

Тюремні умільці творять справжні шедеври. (Фото автора.)

      У Коломийській чоловічій виправній установі №41, розташованій у селі Товмачик, нині відбувають різні строки покарання 1042 особи, засуджені вперше, але за важкі злочини, зокрема вбивства. Свого часу, в 1994 році, тут уперше в історії пенітенціарної системи незалежної України був освячений фундамент «повноформатного» православного храму, згодом зведеного і розписаного в давньоруському стилі руками осіб, позбавлених волі. Нині у виставочному залі івано-франківського художнього музею експонуються роботи, зокрема й духовного змісту, що потрапили сюди з-за колючого дроту Товмачицької колонії.

      Незвичайна виставка порушує стереотипне уявлення про те, що тюремні умільці славляться лише виготовленням холодної зброї та блатних талісманів. В експозиції музею представлені ікони, різьблені тарелі, шкатулки та підсвічники, витончені набори шахів і заворожуючої краси вітрильники.

      Несподівана мистецька акція відбулася з ініціативи громадської ради при державному департаменті виконання покарань в Івано-Франківській області. Як зазначив при відкритті виставки начальник департаменту Степан Підручний, «засуджені відбувають покарання за різні злочини, але серед них — багато талановитих людей, які і в неволі здатні бачити прекрасне і можуть його відтворити».

      Не знати, чи хтось уже брався за дослідження психології тюремної творчості, проте отець Мирослав, котрий присвятив себе душпастирській діяльності в особливих умовах установи №41, переконаний, що його підопічні, автори виставлених у музеї робіт, «перемогли у собі зло і стали на шлях добра, бо інакше не створили б такої краси».

      Професійні митці також досить високо оцінили творчість засуджених. «Багато професіоналів, — зазначив відомий прикарпатський художник, заслужений діяч мистецтв України Богдан Губань, — могли б подивуватися рівню цих робіт. Для того щоб творити, зазвичай потрібнi свобода, політ думки і душі, а там, за гратами, змушені долати це протиріччя. Зате вони отримують справжню насолоду, довершуючи твори, виконані з великим естетичним смаком, що позитивно впливає й на інших засуджених».

      Вхід на виставку вільний. Хто з відвідувачів уже встиг уподобати якусь «невільницьку» роботу, зможе придбати її наступної середи за доступними, як стверджують організатори, цінами.