Якби казка не закінчувалася...

18.04.2007
Якби казка не закінчувалася...

Aдажіо з балету «Ромео та Джульєтта» виконують студенти четвертого курсу відділення класичної хореографії Київської муніципальної академії танцю Юлія Верлан та Дмитро Шарай. (Фото Валерія ВОЙТЬОНКА.)

      Так уже історично склалося, що балетне дійство на телеекрані у глядачів старшого віку чомусь відразу викликає не зовсім приємні асоціації. Зокрема, свого часу з'ява тут, приміром, «Лебединого озера» була своєрідним паролем і водночас прелюдією до прощання з черговим  кремлівським правителем. Чимало відтоді минуло часу, однак за збігом обставин балетний фестиваль у Донецьку відбувся саме в розпал перипетій навколо ймовірного прощання парламентаріїв зі своїми повноваженнями. І тому, їй-бо, було б навіть доречно, якби замість звичного висвітлення всіх отих подій телебачення демонструвало балетні вистави за участю юних виконавців.

      Фестиваль дитячих балетних вистав «Гран-па» пройшов у Донецьку вже вчетверте, і цього разу в ньому взяли участь понад 300 танцівників віком від 12 до 18 років. Свого часу він був заснований народним артистом України, художнім керівником Донецького академічного театру опери та балету Вадимом Писарєвим і мав статус Всеукраїнського, а нинішнього року вже став міжнародним.

      Сам організатор мету балетного свята визначив так: «Фестиваль повинен не тільки відкривати нові імена в балеті, а ще й наблизити високе мистецтво до пересічного глядача, адже почуття прекрасного потрібно виховувати з дитинства. А для самих початківців — артистів балету «Гран-па» — прекрасний шанс показати свою майстерність на високому фестивальному рівні, обмінятися досвідом і просто отримати задоволення від спілкування з колегами по творчому цеху та з глядачами».

      Прикметно, що організатори дійства поставили головну умову — учасниками можуть стати тільки ті колективи, які запропонують свої нові постановки. І в цьому разі серед «потерпілих» виявилися навіть самі господарі фестивалю, бо донецька школа хореографічної майстерності Вадима Писарєва не встигла підготувати новий дитячий балет, тому й опинилася тільки в ролі глядачів.

      Свої постановки протягом чотирьох фестивальних днів демонстрували шість творчих колективів — училище хореографічного мистецтва Київської муніципальної української академії танцю, дитячо-юнацький театр танцю «Ритми планети» з Миколаєва, дитячий балетний театр Харківської хореографічної школи, зразковий ансамбль класичного танцю «Ноктюрн» з Одеси, столичний культурний центр «Кияночка» та Башкирське хореографічне училище ім. Рудольфа Нурієва. Балетні вистави в їхньому виконанні — від класичних «Ромео та Джульєтта» чи «Попелюшки» до модерн-балету «Чи почуєш ти мене?» на сцені Донецького академічного театру опери та балету ім. Солов'яненка отримали належну оцінку юних і дорослих глядачів. А відкриттям фестивалю був названий студент четвертого курсу відділення класичної хореографії Київської муніципальної академії танцю Дмитро Шарай, який з успіхом виконав номер «Пізнання» (хореографія Б.Ейфмана). Цікаво, що консультантом виступав народний артист України Вадим Писарєв, який свого часу феєрично виконував саме цей номер на фестивалі «Зірки світового балету».

      Серед відзначених оргкомітетом юних виконаців — також киянка Дарія Лифаренко та харків'янка Олександра Ляшенко, яким фахівці вже пророкують успішну творчу кар'єру. А поки юних «зірочок» та творчі колективи, що взяли участь у фестивалі, нагороджено різноманітними цінними призами — комп'ютерами, відеокамерами, плеєрами тощо.

      «Для дітей та їхніх батьків фестиваль «Гран-па», — казав напередодні Вадим Писарєв, — це ще одна можливість потрапити до казки, де добро завжди перемагає зло».