Ресторан у катакомбах?

03.04.2007
Ресторан у катакомбах?

Рятувальник спускається у пiдземелля. (Фото УНІАН.)

      Дослідити розгалужені підземні ходи в самісінькому центрі Кіровограда — між центральним ринком і міською радою — пробували не раз. Але над підземеллями з'явився сквер, виросли могутні дерева, набудували споруд, а влітку «виростають» численні торговельні намети. Крім того, за багато років підземелля почали руйнуватися, і їхнє вивчення потребувало комплексного підходу.

      І тільки в цьому році, коли, за однією версією, став можливий обвал поверхні скверу в підземелля, за іншою — підприємці міста звернули увагу на порожню площу в зручному місті, почалися серйозні дослідження цих підвалів ХVІІІ сторіччя.

      За словами начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Кіровоградської міськради Сергія Коваленка, доручення про вивчення стану підвалів та ходів надійшло від міського голови Володимира Пузакова. І нібито пов'язано це з необхідністю з'ясування безпечності перебування людей на території скверу. Великі дерева своїм корінням руйнують стелю споруди, даються взнаки насиченi потоки транспорту, який щодня проїжджає за кілька метрів.

      Спустившись через один із ходів у підвал, що знаходиться поруч із зупинкою громадського транспорту «Дитячий світ», фахівці Кіровоградського управління МНС змогли дослідити лише один підземний зал, залитий водою приблизно на 70—80 сантиметрів заввишки. Просунутися далі вони не змогли, бо прохід із залу завалений цеглою, а пройти в інший бік заважає вода, яка, до речі, невідомо звідки потрапляє туди. Зрозуміло лише, що це не грунтові води — видно, десь протікає водопровідна мережа. До речі, через підвальні приміщення проходить водопровідна труба, прокладена ще в 1880 році. Кажуть, що дерев'яна...

      Надалі еменесівці мають намір відкачати воду з обстежуваного залу, розібрати завалений прохід, аби оглянути інші приміщення, а також увійти в підвали з боку колишньої кондитерської фабрики. Загалом, зважаючи на солідність робіт, огляд підвалів триватиме не місяць—два, а значно довше. На цей час пересування людей і транспорту територією скверу обмежили.

      Як розповідають місцеві краєзнавці, катакомби в центрі міста з'явилися у ХVІІІ сторіччі. Тоді тут будувався центральний міський храм — Успенський собор. Саме під ним під час будівництва собору було споруджено підвали для зберігання майна і припасів церковників. Потім це були склади мануфактурного магазину. На початку минулого століття в підземеллях знаходилися льодівні, в яких протягом року зберігали інгульську кригу для потреб у першу чергу харчових закладів Кіровограда.

      Після війни на місці зруйнованого собору збудували міську раду, а над підземеллями з'явився центральний міський сквер імені Леніна. З часом стеля підземель — доріжки скверу — почала давати тріщини і осідати. Але до цього року, коли в місті практично не залишилося вільних для продажу приміщень у центрі міста, про підвали не згадували — дуже вже дорого обходяться роботи з обстеження. А після них потрібно буде ще провести, коли це ще можливо, укріплення підземель.

      На нараді в міськвиконкомі вже прозвучала пропозиція провести ці роботи за рахунок орендаря. Мабуть, дуже вже приваблива ідея зробити в Кіровограді такий собі місцевий «Глобус». Правда, до цих пір невідомо, кому належить підвал сьогодні, — жодних документів на нього в кіровоградському управлінні власності немає.