«Хитаємося... Але будемо стояти!»

28.03.2007
«Хитаємося... Але будемо стояти!»

«Чорнобильці», доки не доб'ються правди, розходитися не збираються. (Фото Укрінформ.)

      Біля приміщення управління Пенсійного фонду України в Донецькій області триває голодування інвалідів-«чорнобильців», які ще 20 березня вдалися до цієї акції, домагаючись перерахунку їхніх пенсій. Спершу від їжі відмовилися 12 «ліквідаторів», а затим їхня кількість збільшилася до 18. Днями через різке погіршення здоров'я одного з учасників акції Анатолiя Овсiєнка госпіталізували. Ще кілька його колег, попри втрату свідомості, відмовилися перебиратися до лікарні...

      Днюють і ночують голодуючі в трьох розбитих наметах та в припаркованих тут же автомобілях із характерними «інвалідськими» знаками на склі. Причому в останні дні всім присутнім довелося протистояти не тільки чиновникам ПФУ, а й негоді — дуже дошкуляв сильний вітрюган, а вночі навідалася й мінусова температура. Попри це, люди настроєні рішуче і припиняти акцію не збираються.

      «У серпні-вересні 1986 року я був серед тих, хто працював на даху 3-го енергоблоку Чорнобильської АЕС, — розповідає «УМ» Микола Бережний. — Одягали з двох боків свинцеві пластини, поверх — гумові халати, і по черзі виходили на дах на 50 секунд... У цих умовах тоді навіть роботи з ладу виходили! Що тоді казати про людське здоров'я. Нині теж із кожним днем гіршає. Досить часто хтось із нас втрачає свідомість. Але будемо триматися аж до вирішення нашого питання. Бо ми ж не просимо «чужого», а сподіваємось отримати «своє», гарантоване нам колись взамін втраченого здоров'я...».

      Серед голодуючих нині є й одна жінка. Медик за фахом, Алла Ясько, яка свого часу надавала відповідну допомогу «ліквідаторам» безпосередньо на їхніх робочих місцях, тепер сама змушена звертатися по допомогу до колег, які тут постійно чергують. «Самопочуття у всіх нас погіршується, оскільки йдеться не про так зване «лікувальне» чи «розвантажувальне» голодування, а про його спотворений вид. Вже після трьох діб відмови від їжі організм переходить на внутрішні резерви... Звідси й проблеми з тиском, слабкість, запаморочення... А представники Пенсійного фонду таки нам «співчувають». Кажуть, мовляв, не мучте себе, розходьтеся — вам же краще буде...», — вiдповiдає Алла Ясько.

      Крім згаданого «співчуття», в управлінні ПФУ в Донецькій області весь цей час намагаються довести, що своє обурення й відчай знедолені ліквідатори спрямовують не зовсім за точною адресою. Оприлюднена офіційна позиція начальника управління ПФУ в Донецькій області Георгія Якименка незмінна: «... У цій ситуації Головне управління ПФУ не має можливості виконати вимоги ініціативної групи щодо проведення перерахунку пенсій, призначених у відповідності до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» через неврегульованість окремих статей вищезгаданого закону». Тобто, посилаючись на довгу низку моментів чинного законодавства, учасникам акції протесту дають зрозуміти, що підвищення пенсій з інвалідності у зв'язку зi зростанням прожиткового мінімуму, якого вони домагаються, «може бути здійснено тільки шляхом внесення відповідних змін у нормативні акти, що визначають порядок обрахування пенсій з інвалідності...» Що, схоже, популярно означає: треба почекати прискорення цієї роботи й реагування від Кабміну. Зокрема від Міністерства праці і соціальної політики, де триває робота з відпрацювання механізму реалізації ч. 3. ст. 67 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Тому Георгій Якименко абсолютно впевнений, що звинувачувати обласне управління ПФУ в бездіяльності немає жодних питань і нітрохи не сумнівається — після отримання відповідних нормативно-правових актів про порядок перерахунку пенсій з інвалідності і додаткових пенсій, передбачених «чорнобильським» законом, органи ПФУ на місцях вчасно зроблять перерахунок з часу зміни прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

      «Напередодні вихідних нам сказали, — розповідає Тетяна Ніколашина, яка перебуває тут натомість свого чоловіка-«чорнобильця» (він після двох інсультів знаходиться в лікарні),  що наше питання вирішуватиметься не раніше вівторка-середи. І знову порадили розходитись. Ми ж вирішили таки не піддаватися на умовляння і дочекатися отого обіцяного вирішення...».

      Учасники акції протесту вже звернулися з відкритим листом до Президента України Віктора Ющенка та лідера ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко з проханням посприяти розв'язанню їхніх проблем. До речі, саме місцевій організації «тимошенківців» голодуючі дуже вдячні за зібрані для них теплі речі. І за намет із відповідною символікою, який однієї ночі розрізали якісь невідомі.