Нюх — понад усе

22.03.2007

      Коли і куди зникла одинока 70-річна мешканка села Павлівка Тисменицького району, не знав ніхто: старенька останнім часом хворіла склерозом і зазвичай не залишала свого обійстя. Відсутність господині помітила сусідка Галя. Невдовзі на пошуки бабусі зібралося мало не півсела, проте до настання сутінків не вдалося виявити жодних її слідів, що викликало у павлівчан недобрі передчуття.

      Близько сьомої вечора в село прибула слідчо-оперативна група Тисменицького райвідділу внутрішніх справ, підсилена кінологом Романом Кузиним і дворічним вівчуром Локі. Псові дали понюхати бабусині речі, і він почав кружляти подвір’ям, кілька разів доходив до невеликої річки і повертався назад. Дехто зi сторонніх спостерігачів іронізував, що нічого вони не знайдуть, бо то лише у детективних фільмах подібні ситуації завершуються хепі-ендом. Проте Локі свою справу знав на «відмінно»: він, зрештою, перейшов потік, потім залізничну колію і таки вивів озброєних ліхтариками оперативників на бабусині сліди. Знесилену жінку близько опівночі знайшли в лісі, за чотири кілометри від її оселі.

      Та спочивати на лаврах чотириногому «службисту» не було часу. Як повідомив «УМ» начальник Центру громадських зв'язків прикарпатської міліції Василь Гультайчук, відразу після павлівської пригоди винятковий нюх Локі знадобився при розкритті крадіжки двох скутерів з крамниці у Богородчанському районі. Там псові також довелося долати водну перешкоду, і в прибережних кущах він знайшов один із двох викрадених моторолерів. Особи крадіїв наразі встановлюють.