То ви озброєні лише яйцями?

22.03.2007
То ви озброєні лише яйцями?

Позавчора по обіді Ярослав Годунок пікетував прокуратуру під час допиту Луценка, а вже вчора потрапив на допит сам. (Фото Володимира СТАДНIКА.)

      Приклад того, як правоохоронці «антикризової» коаліції можуть зарахувати звичайні громадські організації до терористичних, можна було спостерігати останніми днями в самому центрі столиці. Усе почалося з того, що в понеділок у підвалі п'ятиповерхового будинку на бульварі Дружби народів, 17-а, міліція знайшла справжній арсенал зброї, вибухівки та детонаторів. Евакуювавши мешканців будинку, правоохоронці виявили кілька спортивних сумок, у яких було 125 предметів, схожих на тротилові шашки вагою від 75 до 400 грамiв, та речовина, схожа на пластид. Крім цього оперативники знайшли чотири пістолети-кулемети системи Симонова, кулемет часів Другої світової війни МГ-40, три автомати АКМ, АКСМ та «Скорпіон», п'ять пістолетів ТТ, пістолети Макарова та «Вальтер», а також велику кількість набоїв до різних видів стрілецької зброї.

       Здавалося б, тут зберігало зброю якесь бандформування або справжні терористи. На цю роль у вітчизняних «правопохоронців» одразу знайшлися кандидати — керівники громадського руху «Народна самооборона». Вже у вівторок газета «Сегодня», що належить компанії Ріната Ахметова, пов'язала арсенал зброї саме з цим громадським рухом. I хоча прес-секретар Юрія Луценка Інна Кисіль ще під час обшуку в квартирі шефа спростувала ці закиди (мовляв, влада хоче представити наш рух як терористичну організацію, до того ж офіс «Народної самооборони» розташований не на бульварі Дружби народів, а на вул. Боженка, 86-н), це не врятувало активістів руху від обшуків. Як з'ясувалося, в «будинку терористів» знаходиться офіс київського обласного осередку організації «Антикримінальний вибір» — організації, яку очолює брат Луценка Сергій. Гарна нагода організувати «чорний піар» на підкладеному арсеналі зброї.

      Як це нагадує осінь 2004 року, коли в офісах «Пори» співробітники СБУ та МВС «знаходили» підкинуту ними ж самими вибухівку. Тепер терористами стали інші.

      Щоправда, на Володимирській, 33, уже не виконують замовлення влади — заступник голови СБУ Геннадій Москаль заявив: у Служби немає оперативних даних, що «Народна самооборона» має збройні формування. На думку генерала, МВС повинно з'ясувати, хто саме поклав зброю у підвал, куди має доступ багато людей, адже цей інцидент є цілковитою провокацією поза рамками здорового глузду. Втім, судячи з усього, для МВС та ГПУ головне було «навести тінь».

      Отже, вчора в офісі «Антикримінального вибору» вже о 7.30 почали обшук. Працівники міліції відмовилися зачекати на керівництво організації, аби провести обшук в їх присутності, і виламали двері. Паралельно обшукали ще й квартиру депутата Київської облради, керівника обласного осередку «Антикримінального вибору» Ярослава Годунка, який спочатку відмовився від спілкування зі слідчими без адвокатів. Санкції на обшук дав Печерський райсуд столиці. Правоохоронці навіть намагалися затягнути до «бобика» кількох «самооборонців», що перебували в офісі, але безмір завершився безрезультатно.

      Зрештою в приміщенні не знайшли будь-яких вибухових речовин. Те саме шукали і в квартирі Ярослава Годунка — теж даремно. Адвокат Годунка Тетяна Лех, яку міліція довго не пускала до клієнта, повідомила, що в помешканні не знайшли нічого суттєвого, крім символіки «Народної самооборони» та лотка яєць.

      Отже, єдина «зброя», яку знайшла міліція в квартирі «терориста» Годунка, — це яйця. З ними та під прапорами «Народної самооборони» активісти руху, ймовірно, й підуть у бій. Показово, що і в 2004 році Годунок знаходився у центрі подій, коли перебував у лавах «Пори» і був «головним» по підвалу, в який правоохоронці підклали піар-вибухівку. Тоді Ярослав деякий час навіть провів за гратами.

      ...Одразу після обшуку Годунку вручили повістку на допит у міліцію, в головне управління МВС Києва на Володимирську, 15.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>