Взяти «золото вікінгів»

20.03.2007
Взяти «золото вікінгів»

Пiдписання угоди мiж торгово-промисловими палатами Данiї та України. Скраю лiворуч данський бiзнесмен у помаранчевому шалику. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Багатство і скромність — це приємне поєднання є ознакою Данії. Країна є другою в Європейському Союзі за рівнем добробуту, після ще меншого за неї Люксембургу, — 44,8 тисячі доларів ВВП на кожну з 5,4 мільйона данських душ. Така чудесна цифра досягається певною мірою завдяки несамовитим податкам. Наприклад, податок з доданої вартості на всі види товарів та послуг — 25%, податок з доходу — 48,1 %. Зате, нахапавшись цих поборів, держава щедро розподіляє їх серед малоімущих та небагато імущих громадян, одарюючи десятками видів допомог та дотацій і утворюючи в такий спосіб картину соціального благоденствія, зокрема безкоштовною освітою, якій позаздрив би будь-який покійний «будівничий комунізму».

      Гроші, отже, у данців є. Куди вони їх дівають — питання неполіткоректне, а позаяк ускладнене незнанням данської мови, то воно й не було поставлено руба перед тамтешньою громадою. Доба в одному з найдорожчих міст світу майнула перед моїми очима сотнями копенгагенців, скромно вдягнутих, мов громадянин Корейко, здебільшого на велосипедах, оснащених плетеними з лози кошиками (такими, в яких ми на Великдень носимо святити паски), і сотнями автівок середнього класу ціною не вище 25 тисяч доларів, серед яких єдиний кабріолет-«порше» видавався зальотним гостем з якоїсь навороченої столиці бідної пострадянської держави, ну на зразок України. Єдиним поміченим за цей час джипом виявився жовтий RAV-4. «Джипяра» працював на летовищі, проводжаючи авіалайнери до злітної смуги, тому і був жовтим. Можливо, праправнуки Гамлета транжирять зароблене на пиво та харчі? Адже буханець хліба з висівками коштує в гастрономі міста Копенгаген 25 крон, тобто в грубому перекладі 25 гривень, а пляшка найдешевшого місцевого пива — 45 крон.

      І все-таки гроші тут є. А значить, їх треба взяти. Бодай спробувати взяти це умовне «золото вікінгів» — у вигляді їхніх інвестицій в нашу економіку.

      Цей задум настільки ласий, що будучи з офіційним візитом у Данії, Президент Ющенко виступив у Конфедерації данської промисловості й пообіцяв, що при Мінагрополiтики та Мінекономіки України буде створено спеціальні робочі групи, «які обслуговуватимуть данських інвесторів на бюрократичному рівні». Напевно, німецькі чи, скажімо, голландські інвестори образилися б за такі бюрократичні преференції, обіцяні винятково данцям. Проте вони не образилися, адже не чули цього — в залі Конфедерації сиділи одні данці і мотали на вус. Їхні українські візаві жестами та промовами заманювали данські гроші на наш ринок, який Віктор Ющенко охарактеризував як «найбільший ринок на сході Європи, котрий тільки-но відкривається». «Губернатор» Київщини Віра Ульянченко натякнула, що, коли буде анульовано мораторій, область матиме 1,7 мільйона гектарів землі, здебільшого на продаж. Заступник міністра енергетики Вадим Чупрун зачитав чималий список секторів, відкритих до інвестування, в якому переважали виробництво біопалива та синтетичного палива. Зрештою, щоб закріпити пройдений матеріал, данських бізнесменів було запрошено на інвестиційний форум, запланований на нинішній червень у Криму.

      Найпотужніша інвестиція очікується від «Вестас Уїнд Системс», компанії, яка перемелює з вітру гроші, тобто виготовляє вітряні турбіни. Мало того, що «Вестас» забезпечила вітряками всю свою вітчизну, де 20 відсотків електронергії дають такі екологічно чисті турбіни, — ця фірма контролює близько 40 відсотків світового ринку вітряковиробництва. Тепер компанія хоче продати свої «млини» й Україні, а головне — ведуться перемовини про спорудження в нашій країні заводу з виробництва вітряних турбін, а це — купа мільйонів доларів. Наразі не дійшло навіть до передконтрактних домовленостей, тому вартість проекту назвати неможливо, але експерти стверджують, що така інвестиція може ввійти в десятку найбільших в Україні. Компетентні джерела повідомили «УМ», що власне під цю майбутню інвестицію й була підписана в рамках нинішнього президентського візиту до Данії Угода про співпрацю між міністерствами енергетики.

      Слід сказати, що в царині новітніх енергозберігаючих технологій Данія є одним із найкращих, заздрісних прикладів для України, що живе у зашморгу енергозалежності. Заміщуючі джерела енергії, всілякі вітряки та ріпаки, є для нас не лише питанням екології та економії, а й національної безпеки. На сьогодні, на жаль, частка заміщуючих джерел енергії у нас мізерна — 0,7 відсотка. Віктор Ющенко, не приховуючи захоплення, розповів журналістам після зустрічі з прем'єром Данії Андресом Фогом Расмуссеном, що ВВП цієї країни за останню чверть століття зріс на 75 відсотків, а енергоспоживання при цьому залишилося на рівні 70-х років минулого століття.

      Акцентуйованість саме на тутешніх вкладниках капіталу логічна і випливає з багаторічного досвіду, адже данські інвестиції другі за обсягом, які прийшли в Україну, і зараз на наших теренах працює понад 120 данських підприємств, шоста частина з них — на Львівщині. Один iз представників данського капіталу так симпатизує Україні, що навіть прорвався на церемонію підписання угоди про співпрацю між торгово-промисловими палатами двох країн у помаранчевому шарфику зі знайомим написом «Так! Ющенко!».

      Це була інвестиційна романтика в дії. Він з'явився у середньовiчній дубовій залі Торгової палати Данії, несподіваний і щирий, як баба Параска. Сказав, що має невелику комп'ютерну фірму в Україні й приїздив на Помаранчеву революції, а Ющенка бачив лише раз на трибуні Майдану, тому захотів подивитися на символ революції зблизька. Очевидно, помаранчевий шерстяний шалик мав підкреслити мету візиту пасіонарного данського підприємця в цю залу. Але тут саме оголосили про прихід Президента України, і журналістів відігнали від помаранчевого данського інвестора, а отже, він так і лишився для нашого читача неназваним дивовижним персонажем.

      Як ліричний відступ слід сказати, що данська преса виявила, по-перше, певну обізнаність в українських справах, по-друге, співчутливість до долі Помаранчевої революції. Один журналіст допитувався, чи наполягатиме Президент і надалі на кандидатурі Володимира Огризка в міністри закордонних справ, інший цікавився, як можна тримати курс на євроінтеграцію за умов, коли голова уряду має цілковито протилежний вектор думання. А ще один телевізійник запитав у Віктора Ющенка, чи не прикро йому після такої революції за сьогоднішній внутріполітичний рейвах. Журналіст дивився на Ющенка співчутливо, схоже, чекав на ностальгію. А Президент узяв і розчарував питальника. Президент нагадав: «Ні, не прикро», — і знов нагадав про вільну пресу й тривалий процес становлення демократії. Такої бадьорої відповіді данський журналіст не чекав, тож помітно засмутився. Зате після прес-конференції в старовинному будинку уряду — Крiстiанборг —у Копенгагені данським медійникам прес-служба українського Президента подарувала диск — на згадку і для розширення східноєвропейського кругозору. На диску, як з'ясувалося, була записана «Наталка-Полтавка», перша опера українською мовою. Хай слухають, сердешнi...

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>