НОВИНИ ПЛЮС

28.02.2007
Рудьковського — в облогу

      Міністра транспорту і зв'язку Миколу Рудьковського вчора заблокували у приміщенні управління Одеського порту місцеві працівники. Пікетники намагалися, як повідомляє «Українська правда», не допустити міністра в кабінет начальника порту Миколи Павлюка, який був нещодавно звільнений, але зараз знаходиться на лікарняному. Представники трудового колективу порту в категоричній формі вимагають від міністра скасувати наказ про звільнення Павлюка, а якщо в міністра є претензії до нього, то розглянути це питання привселюдно, на колегії міністерства.

Авіаційний альянс

      Найбільший український авіаперевізник — компанія «Аеросвіт» — і третя за величиною авіакомпанія України «Донбасаеро» створили стратегічний альянс «Українська авіаційна група». Створення стратегічного альянсу не передбачає злиття авіакомпаній, повідомляє УНІАН. Водночас співпраця в рамках альянсу передбачає об'єднання технологічних, виробничих, комерційних та інших ресурсів, що відповідає міжнародній практиці консолідації авіаперевізників. Так, авіакомпанії сформують спільну мережу маршрутів, об'єднають парки повітряних суден і складуть спільний розклад польотів, спрямований на створення максимального ефекту синергії учасників альянсу. У розкладах польотів, зокрема, передбачається збільшити кількість і поліпшити якість стиковок маршрутів у базових аеропортах. До єдиних стандартів будуть приведені інтер'єр, бортове харчування, розважальні комплекси літаків спільного флоту.

Митниці — на реорганізацію

      З 28 лютого 2007 року буде припинено здійснення митних процедур Мостиською, Рава-Руською та Яворівською митницями та їх посадовими особами. Як повідомляє УНІАН, у зв'язку з реорганізацією митних органів з 1 березня 2007 року в повному обсязі розпочне діяльність Західна регіональна митниця, у складі якої створено митні пости «Мостиська», «Рава-Руська» та «Краковець».

На парковках — відеокамери

      На паркувальних майданчиках Києва — біля Бессарабського ринку та на Привокзальній площі — введено системи відеоспостереження. Цей пілотний проект має забезпечити контроль за надходженням коштів за парковку до столичного бюджету, повідомляє прес-служба КМДА. Таку ж систему відеонагляду, після уточнення технічних вимог та проведення тендеру, планується встановити ще на десяти паркувальних майданчиках Києва, а з часом і по всьому місту, тобто на 288 спеціалізованих точках.

      Запровадження нововведення обійдеться місту в понад 4 мільйони гривень, а щомісячне обслуговування однієї системи — в 1 тисячу гривень.

Шана для Кирила і Мефодія

      Одеська міськрада схвалила проект регіональної болгарської общини щодо встановлення пам'ятника слов'янським просвітителям Кирилу і Мефодію на Французькому бульварі, біля входу в навчальний корпус Одеського державного університету ім. Мечникова. Як повідомляє УНІАН, у Болгарії вже пройшов конкурс макетів і почато виготовлення двометрової скульптури з бронзи. Втановити пам'ятник, повідомляє «Форум»,громада  планує до 24 травня — Дня слов'янської писемності.

Наших — за грати

      У Москві затримано громадянина України, який намагався продати родій у чистому вигляді. Як повідомляє УНІАН, співробітники міліції одержали оперативну інформацію про те, що українець має намір організувати канал для незаконного збуту дорогоцінного металу. Двоє оперативників на Таганській площі зустрілися з чоловіком і купили в нього 33,4 г родію, за майже 5 тисяч доларів. Після цього правопорушника затримали. Зараз міліціонери з'ясовують, де і яким чином затриманий зміг дістати такий рідкісний метал у чистому вигляді.

Салют для Чейні

      Учора вранці перед воротами військової бази Баграм в Афганістані стався бомбовий замах. Загинули три особи: американський військовослужбовець та двоє афганських цивільних. Віце-президент США Дік Чейні, який прибув до Афганістану і провів ніч на цій базі з потужною охороною, не постраждав. Через кілька годин після замаху він мав зустріч у Кабулі з президентом Афганістану Хамідом Карзаєм. Відповідальність за вчорашній замах у Баграмі взяло на себе угруповання радикальних ісламських талібів.

Замах на віце-президента Іраку

      Віце-президент Іраку Адель Абдул-Махді та один із міністрів уряду Іраку отримали поранення під час замаху, який стався в будинку уряду в Багдаді, коли в ньому відбувалася офіційна церемонія. Від вибуху бомби загинуло щонайменше десятеро осіб. Незадовго до церемонії будинок обшукали американські військовослужбовці з собаками для викриття вибухових пристроїв.

Напад на послів

      Гелікоптер, яким подорожували східною частиною Шрі-Ланки, охопленою повстанням тамілів, посли кількох західних країн, учора потрапив під обстріл (iмовірно, мінометний). Поранення отримали посли Німеччини, Італії та США, а посли Японії, Франції та глава делегації Європейського Союзу вийшли з цього інциденту неушкодженими. Посли прибули до охопленого повстанням регіону з метою надання гуманітарної допомоги населенню.

Сербія не винна, винні серби

      Міжнародний трибунал справедливості в Гаазі — найвища юридична інституція ООН — позавчора оголосив, що Сербія не несе відповідальності за геноцид цивільного населення в Боснії під час громадянської війни в 1992—1995 роках, під час якої загинули понад 200 тисяч боснійських мусульман та хорватів. Відповідальність за ці злочини несуть окремі серби та їхні військові організації. Белград, однак, порушив закон, оскільки не намагався зупинити людиновбивство. Позов до трибуналу зі звинуваченням Сербії у геноциді подала сусідня Боснія і Герцеговина. Це був перший випадок у практиці трибуналу, коли він розглядав позов проти держави. Якби 16 суддів трибуналу визнали Сербію винною у геноциді, вона мала б виплатити мільярди доларів компенсації родинам жертв у Боснії і Герцеговині.

«Малев» приземлився в Росії

      Угорський «Малев» став першою з державних авіакомпаній країн-членів ЄС, майже 100 відсотків акцій якої придбали росіяни. До того ж за символічну ціну — один мільйон доларів. «Малев» опинився на межі банкрутства, тому став легкою здобиччю маловідомого російського консорціуму «ЕйрБрідж», підтримуваного російською авіакомпанією «КрасЕйр». Нові власники зі Сходу обіцяють інвестувати в угорську компанію 50 млн. євро і до кінця року виплатити ще стільки ж за її борговими зобов'язаннями, а потім покрити решту боргу — 100 млн. євро. Дивно, що «Малев» не зацікавив інвесторів із заходу, оскільки компанія має у власності 29 пасажирських літаків, включно з 20 сучасними «Боїнгами-767» і «Боїнгами-737». З 1 квітня цього року «Малев» першою з авіакомпаній Центральної та Східної Європи стане повноправним учасником союзу «Один світ», до якого належать лише провідні авіакомпанії світу. «КрасЕйр» має 37 літаків, але з них лише чотири сучасні «Боїнги», а решта — застарілі російські машини. 51 відсоток акцій компанії належить уряду Росії, а решта — олігарху Роману Абрамовичу.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>