Домашній ГАЗават

28.02.2007
Домашній ГАЗават

Вибух газу в цій криворізькій п'ятиповерхівці забрав три життя, а 14 людей залишив без даху над головою. (Фото PHL.)

      З початку цього тижня у чотирьох багатоповерхівках України пролунали вибухи. У них загинули загалом п'ятеро людей, ще п'ятеро отримали травми й опіки, одну жінку госпіталізували з гіпертонічним кризом внаслідок пережитого. Винуватцем усіх чотирьох НП попередньо називають газ. Коли ж «УМ» спробувала з'ясувати, чому «блакитне паливо» дедалі частіше приходить у наші будинки «блакитною» смертю, виявилося, що то лише плату за це благо з нас беруть справно. Знайти ж фахівців, які б компетентно пояснили, чому загострилася проблема, майже неможливо. Все точнісінько як у тій приказці — «Петро киває на Івана, Іван киває на Петра». А коли немає крайніх, то немає й проблеми?

      Як з'ясувалося, окремо статистику по вибухах побутового газу в нашій країні ніхто не веде. Приміром, у МНС всі ці випадки проходять у статистиці як «пожежі». За півдня «чергування» на телефоні кореспонденту «УМ» так і не вдалося знайти відомство, яке б відповідало саме за вибухи побутового газу. Ані в Департаменті пожежної безпеки, що підпорядковується МНС, ані в Департаменті нафти і газу, що є підрозділом Мінпаливенерго, не знайшлося спеціаліста, готового пояснити, чому вибухи газу в квартирах стали сьогодні буденною справою. А оскільки незрозумілим є, що саме НАЙЧАСТІШЕ стає причиною цих вибухів (самовільне встановлення в квартирах індивідуального опалення, падіння тиску в мережі, «старіння» комунікацій, банальна людська неуважність тощо), як же тоді можна їх попереджувати? «УМ» запрошує висловитися на цю тему експертів та чиновників, до яких ми так і не змогли достукатися.

 

На місці вибуху у житловому будинку Кривого Рогу знайшли ще два тіла — жінки та дитини

      Про те, що під завалами зруйнованих двох верхніх поверхів третього під’їзду будинку № 51 по вулиці Тухачевського можуть бути люди, було відомо практично від самого початку. Адже на місці вибуху мало не весь день провело подружжя в надiї на диво — побачити живим свого 9-річного сина. У школі — карантин, тому хлопчик ночував у бабусі. І саме ця квартира виявилася у числі тих, які зазнали найбільших руйнувань. Отож 63-річна бабуся пішла з життя разом із онуком. Окрім них, загинула ще 44-річна жінка.

      Фахівці Міністерства з надзвичайних ситуацій найвірогіднішою причиною вибуху називають побутовий газ, проте з остаточними висновками квапитися застерігають — це можна буде зробити тільки після того, як стануть відомі результати необхідної експертизи. Найвірогідніше — вибухнуло в одній з квартир на п’ятому поверсі — її господарі того вечора працювали в нічну зміну.

      Що характерно, цей будинок, збудований у 1965 році, донедавна потерпав через проблеми з теплом. Отож мусили шукати шляхи підвищення температури самотужки — не виключено, це й стало причиною вибуху. Ще одна версія — у потерпілому будинку мешкають багато шахтарів, які, мовляв, мають звичку тримати вибухівку для гірничих робіт удома. Отож трагедію могло спричинити й це. Ще по Кривому Рогу гуляють чутки, що винуватцями біди стали так звані асоціальні елементи. Але голова будинкового комітету це категорично заперечує — за її свідченням, у під’їзді мешкали добропорядні люди.

      Жовтневим районним відділом внутрішніх справ Кривого Рогу тим часом порушено кримінальну справу за ознаками статті 196 Кримінального кодексу України (необережне знищення чи пошкодження майна), розслідування якої обіцяє прояснити ситуацію.

      На сьогодні евакуйовано мешканців (усього 14 осіб) шістьох потерпілих квартир. За запевненням міського голови Кривого Рогу Юрія Любоненка, усім їм буде надано матеріальну допомогу. Тим часом по гарячих слідах трагедії коштом місцевої влади почали склити близько 60 вікон у найближчих будинках, де повилітали шибки.

      А фахівці з «Криворіжіндустрбуду» вже приміряються до того, як вони реконструюватимуть два потерпілі поверхи — необхідний досвід тут мають.

На Харківщині загинуло двоє чоловіків

      У селищі Червоний Дінець Балакліївського району газовий вибух забрав життя двох сусідів — мешканців квартир 29 та 30 чотириповерхового будинку. НП сталася у ніч з понеділка на вівторок. Потужна вибухова хвиля знесла цегляну перегородку між двома сусідніми кімнатами і повибивала скло у вікнах. Крім цього, обидві квартири охопило полум'я, погасити яке рятувальникам вдалося лише через 40 хвилин по приїзді.  Вони ж знайшли на місці пожежі й обвуглені тіла двох чоловіків.

      Вищезгаданий будинок знаходиться на балансі виробничого управління  житлово-комунального господарства Червоного Дінця. Головні конструкції будинку не постраждали. Наразі встановлюють розмір збитків і причину НП, повідомила наш власкор у Харкові Лариса Салімонович.

На Донеччині газ ледь не спалив п'ятиповерхівку

      У п'ятиповерховому будинку міста Дебальцеве по вулиці Курчатова, 84 в одній із квартир через витік газу із балона стався вибух із пожежею. Господар квартири, як повідомили в прес-службі МНС, отримав опіки та був госпіталізований у Центральну міську лікарню. Вибуховою хвилею вибиті шибки в кімнаті, а вогнем пошкоджені кухонні меблі. На щастя, інші квартири не зруйновані.

На Херсонщині травмувалася ціла родина

      У вибуху, що стався у місті Каховка на першому поверсі багатоповерхівки на вулиці Мелітопольській, винен сам господар, який знехтував правилами безпеки. Чоловік заніс до квартири 5-літровий газовий балон, який використовував при заправці автомобіля. Злощасний балон, найімовірніше, не був герметично закритий, бо щойно хазяїн увімкнув світло в оселі, як стався вибух. Як повідомляє прес-служба МНС, чоловік одразу зателефонував «01» і почав сам гасити пожежу, внаслідок якої отримали опіки І-ІІ ступенів обличчя його 52-річна дружина та 2-річний онук. Хлопчика у шоковому стані разом із бабусею забрала «швидка». Потерпілих після надання медичної допомоги вчора відпустили додому.

 

КОМЕНТАР

      — Вибухи побутового газу трапляються майже щодня, — розповів «УМ» Ігор Кроль, керівник прес-служби МНС. — Головна причина зазвичай — людський фактор. Люди нехтують правилами безпеки, обігрівають своє житло з допомогою газових плит. Насправді найбільше людей гине через «цигарчину і пляшчину». Доходить до того, що розводять багаття посеред квартири. А взагалі, найбільше пожеж стається не через вибух газу, а через паління в ліжку в нетверезому стані.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>