НОВИНИ ПЛЮС

24.02.2007
Мітинг пам'яті розстріляних у Бабиному Яру українців

      Під вечір у неділю, 25 лютого, у сумнозвісному Бабиному Яру спалахнуть десятки вогнів. Від станції метро «Дорогожичі» колона людей зі смолоскипами вирушить до пам'ятного Хреста, де відбудеться панахида та мітинг пам'яті українців, розстріляних нацистами під час окупації Києва у 1941—43 роках. За даними істориків, у Бабиному Яру свій останній спочинок знайшли понад 55 тисяч українців. Серед розстріляних — 621 член Організації українських націоналістів, зокрема поетеса Олена Теліга.

      Як повідомили «УМ» у Київській міській організації ВО «Свобода», збір учасників ходи зi смолоскипами — біля станції метро «Дорогожичі»  о 18.00.

Запоріжжя вже з НАТО

      Апеляційний суд Запорізької області залишив чинною постанову Орджонікідзевського районного суду Запоріжжя, яким скасовується рішення міської ради про визнання областi територією без НАТО. Про це «Українським новинам» повідомив прокурор області Валерій Кулаков. Суд вважає, що міськрада перевищила свої повноваження, прийнявши таке «антинатовське» рішення.

Генерали за кермом 

      У Міністерстві оборони незабаром генералів пересадять за кермо автомобілів, тобто позбавлять їх особистих водіїв. Про це повідомив міністр Анатолій Гриценко, додавши, що буде скорочено посади водіїв у військових комісаріатах та центральному апараті МО. «Це впроваджено в дуже багатьох арміях, у тій же британській, американській — генерали сідають за кермо і спокійно їдуть на своєму автомобілі», — зазначив Гриценко.

Пам’ятник Чорноволу в Тернополі

      Тернопільський «губернатор» Іван Стойко ініціює спорудження в обласному центрі пам'ятника голові Народного руху В'ячеславу Чорноволу. Як повідомили в прес-службі облдержадміністрації, на спорудження монумента в Тернополі вже зібрано близько 60 тисяч гривень. Заплановано, що пам'ятник встановлять до 24 грудня цього року, до 70-річчя від дня народження В'ячеслава Чорновола.

Господарі показилися

      Важлива інформація для тих, хто купує продукти на стихійних ринках: на Миколаївщині намагалися продати «скажене» м'ясо. Коли в мешканки села Кашперо-Миколаївка Баштанського району захворіла корова, ветеринар запідозрив сказ і порадив господарям деякий час спостерігати за поведінкою тварини. Натомість хазяї, знаючи, що корова може бути заражена небезпечною хворобою, зарізали худобину та продали м'ясо перекупнику. На щастя, збути заражене м'ясо на базарі не встигли — його вилучили співробітники міліції після того, як сільський ветеринар дізнався про забій скаженої корови. Як повідомляє Центр пропаганди Головного управління МНС у Миколаївській області, за порушення ветеринарного законодавства всіх винних осіб притягнуто до адміністративної відповідальності. А самою власницею тварини займається Миколаївська міжрайонна природоохоронна прокуратура.

Випробування пакистанської ракети

      Пакистан повідомив про вдале випробування двоступеневої балістичної ракети «Шахін-2», яка здатна переносити ядерні боєголовки і має радіус дії дві тисячі кілометрів. Випробування було проведене через два дні після підписання між Пакистаном та Індією угоди про уникнення ядерних ризиків. Воно може спричинити черговий етап гонки озброєнь між цими країнами.

Згоріли 27 пацієнтів Будинку престарілих

      27 осіб загинули та 66 отримали опіки під час пожежі, яка сталася минулої ночі в будинку інвалідів І і ІІ груп та престарілих у Латвії, повідомила агенція BNS. Притулок містився в старовинному будинку за п'ять кілометрів від міста Аслунга, тому вогнеборці не встигли оперативно прибути на місце НП.

Проді втримався в кріслі прем'єра

      Лідери партій, які входять до лівоцентристської урядової коаліції Італії, погодилися позавчора ввечері з програмним документом, який запропонував прем'єр-міністр Романо Проді. Таким чином владнали урядову кризу, яка оприлюднила відставку уряду Проді. Тепер президент Італії Джорджо Наполітано повинен вирішити, чи прем'єр-міністр мусить отримати вотум довіри парламенту, чи відразу доручити Проді сформувати новий склад уряду, повідомляє «Рейтер».

Нобеліат створює партію

      Лауреат Нобелівської премії миру 2006 року бангладешець Мохаммед Юнус, «банкір бідних», заснував нову політичну партії «Нагарік Шакті» («Влада громадян»). Професор Юнус хоче, щоб його опозиційна партія взяла участь у найближчих парламентських виборах, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Мусульманський уряд Голландії

      Позавчора в Нідерландах було приведено до присяги новий уряд, створений на базі трьох партій коаліції, що утворилася після виборів у листопаді минулого року. Лівоцентристський кабінет знову очолив прем'єр-міністр Ян Петер Балкененде, але в його складі відбулися знакові для Голландії та ЄС зміни. Два міністерські портфелі отримали мусульмани-емігранти з подвійним громадянством, що викликало великі дискусії. Після минулорічних місцевих виборів кількість мусульман у самоврядних органах зросла на 60 відсотків, із 150 депутатів парламенту країни семеро є мусульманами. Водночас багато голландців обурені тим, що Ахмед Абуталеб, який отримав портфель держсекретаря у соціальних справах, не відмовився і не збирається відмовлятися від свого марокканського громадянства, як і турчанка Небахат Албайрак — новий держсекретар міністерства юстиції.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>