Парк ШАХТАРського періоду

22.02.2007

      Рішення про створення в центрі Донецька парку культури і відпочинку на площі 180 гектарів було прийнято якраз півстоліття тому і спершу він звався «ім. Горького». А після того як у 1958 тут висадили алею імені 40-річчя ВЛКСМ, парк згодом отримав нинішню назву. Утім саме парком віднедавна його назвати важко — після того як тут почалося спорудження суперсучасного стадіону «Шахтар», ця територія більше скидається на будівельний майданчик. Та це, виявляється, був тільки початок грандіозних змін, оскільки на черзі  ще й генеральна реконструкція парку.

      Нещодавно в управлінні архітектури та містобудування Донецького міськвиконкому були розглянуті три запропоновані проекти реконструкції, з яких зроблено вибір на користь роботи авторського колективу архітекторів «Донбасцивільнпроект». Авторитетна комісія вважає, що саме згаданий проект дозволяє створити тут міський культурно-спортивний центр. Отже, у майбутньому там заплановано розташувати спорткомплекс «Олімп», критий аквапарк, парк для любителів екстрiму і, зокрема, гри в пейнтбол, майданчики для гольфу, сучасні дитячі атракціони, зоопарк «Савана», парк каміння, фонтани тощо.

      Прикметно, що «батьки міста» свідомо зробили свій вибір на користь проекту з великою кількістю критих споруд. Адже на переконання міського голови Донецька Олександра Лук'янченка, об'єкти просто неба — ті ж атракціони чи аквапарк через особливості нашого клімату можуть працювати тільки три-чотири місяці в рік. Інша річ — під дахом.

      Ще однією перевагою роботи авторів «Донбасцивільнпроект» стало те, що вони серйозно подбали про збереження зеленої зони парку — дерева тут почнуть висаджувати вже в цьому році, для чого з міського бюджету заплановано виділити понад 1 мільйон гривень. А щодо всіх інших запланованих об'єктів, то вони будуть зводитися в два етапи. Поки ж місцева влада на конкурсній основі підбирає виконавців, серед яких перевагу віддадуть вітчизняним фахівцям. А щодо інвесторів, міський голова запевняє, що в першу чергу будуть розглядатися пропозиції тих компаній, що вже встигли себе зарекомендувати в Донецьку з найкращого боку. «Якщо фірма, що збудувала готель «Вікторія» та центр «Донецьк Сіті», зробить свою пропозицію, ми погодимося, бо вже перевірили, що це надійний і ефективний інвестор і підрядник, який сам вкладає гроші і якісно будує», — каже Олександр Лук'янченко.

      Звісно, нині багато городян не в захваті від тих змін, що останнім часом відбуваються на території колись улюбленого місця відпочинку мешканців та гостей міста. Варто нагадати, що стадіон «Шахтар» будується на недавньому місці тінистих алей та дитячого майданчика з атракціонами, що його, складається враження, свідомо «запустили» і перетворили майже на пустир. Так само багатьох вражає й те, що будівництво ведеться буквально поруч із пам'ятником воїнам-інтернаціоналістам, де на плитах викарбувані прізвища земляків, загиблих в Афганістані. У що перетвориться меморіал, після того як на 50-тисячний стадіон посунуть уболівальники, уявити неважко. Те ж саме, схоже, стосується й монумента Визволителям Донбасу, що тепер перебуває за кількасот метрів від будмайданчика майбутнього стадіону. Втім хтозна, можливо, саме в ході запланованої масштабної реконструкції і вдасться зберегти ті об'єкти, які тут ще дивом вціліли й продовжують нагадувати донеччанам про їхнє колись і справді улюблене місце відпочинку.