НОВИНИ ПЛЮС

20.02.2007
Смерть на морозі

      У Криму від переохолодження померло двоє людей, повідомила прес-служба МНС. У неділю на Привокзальній площі в Сімферополі було знайдено тіло невідомого чоловіка 35—40 років, який, за висновками медиків, просто замерз. Того ж дня в недобудованому гаражі в садовому товаристві, що в Чорноморському районі, сусіди знайшли непритомну 34-річну жінку. Дорогою до шпиталю жінка померла. А лікарі констатували: кома, загальне переохолодження. Проте у ці дні на півострові морози були незначними — 2—4 градуси.

Пам'ятник Бандері у Тернополі

      До 100-річчя провідника ОУН, яке відзначатиметься 1 січня 2009 року, в Тернополі планують встановити пам'ятник Степану Бандері, повідомляє УНІАН із посиланням на рішення, підписане головою облдержадміністрації Іваном Стойком. Ініціативні групи вже зібрали частину коштів для виготовлення пам'ятника. Де буде встановлено монумент, ще невідомо.

Культура, яку не можна приватизувати

      Кабінет Міністрів України затвердив законопроект «Про перелік пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації». Про це повідомив учора Урядовий портал. Перелік включає півтори тисячі об'єктів. Хоча загалом в Україні на державному обліку перебуває більш як 130 тисяч пам'яток. До заборонених для приватизації культурних об'єктів увійшли, зокрема, печерне місто Чуфут-Кале в Криму, будинок в Ялті, де мешкала Леся Українка, стародавнє зерносховище в Києві, давньослов'янський храм та башта у Буші на Вінниччині.

Географічний центр України

      Кіровоградська обласна рада ухвалила звернення до уряду та Верховної Ради з проханням встановити назву «Географічний центр України» в смт Добровеличківка. Кіровоградці посилаються на дослідження 1989 року доктора географічних наук Віктора Шевченка, які показали географічний центр держави саме в Добровеличківці. Тим часом, за дослідженнями, проведеними іншими методиками, такий центр розташовується в селі Мар'янівка, що в Шполянському районі Черкащини.

Кривава неділя в Іраку

      Щонайменше семеро осіб загинули та 11 отримали важкі поранення у двох бомбових замахах, які сталися вчора вранці в розташованій за 30 кілометрів від Багдада місцевості Махмудія. Але найкровопролитнішим днем від минулої середи, коли почалася спільна масштабна операція американських та іракських військ проти бойовиків, стала неділя. Лише в Багдаді в результаті двох вибухів 63 особи загинули та більше 130 отримали поранення. Вибухові пристрої спрацювали на ринку, який обслуговує райони Новий Багдад та Садр-сіті, де мешкають переважно шиїти.

Теракт в Індії

      У результаті вибухiв кількох бомб, що сталися в ніч із неділі на понеділок у потягу iз символічною назвою «Дружба», який прямував зі столиці Індії Делі до міста Лахор у Пакистані, загинули 66 осіб. Серед загиблих переважають пакистанці. Індійська сторона визнала, що йдеться про «акт саботажу». Знайдено дві валізи, в яких були принесені вибухові пристрої, та ще дві — з вибухівкою в інших вагонах, яку терористи не встигли детонувати.

      Уряд Пакистану охарактеризував замах на потяг, введення в дію якого мало сприяти поліпшенню напружених пакистансько-індійських відносин, «актом терору» та висловив сподівання, що індійська влада знайде організаторів і виконавців замахів.

Пташиний грип у Підмосков'ї

      Остаточно підтверджено, що випадки пташиного грипу, які останнім часом було виявлено в Московській області, спричинені найбільш небезпечним для людей вірусом типу H5N1, повідомив учора голова Федеральної служби ветеринарного та фітосанітарного нагляду Росії Микола Власов. Лабораторний матеріал було взято із п'яти вогнищ зараження, які виявлені поблизу Москви. Всі заражені птахи походили з птахоринку на південному сході Москви. Цей ринок у п'ятницю було закрито. Головний ветеринарний лікар Московської області Валерій Ситніков заявив, що «не можна виключати версії про біотероризм».

Військовий злочинець — за гратами

      Боснійський суд із воєнних злочинів позавчора засудив до 34 років ув'язнення колишнього главу парламенту боснійських сербів Гойко Янковича. 52-річний Янкович був визнаний винним у злочинах проти людства під час війни 1992—1995 років. Йому, зокрема, інкримінували вбивства, взяття в невільництво та згвалтування мусульман у місті Фоча на сході Боснії. Це найдовший з усіх термінів ув'язнення, які були виданi судом із воєнних злочинів у Сараєво.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>