НОВИНИ ПЛЮС

17.02.2007
Призначення в уряді Росії

      У Росії побільшало віце-прем'єрів. Президент Володимир Путін призначив керівника апарату уряду Сергія Наришкіна віце-прем'єром, який координуватиме зовнішньоекономічні питання, зокрема й ті, що стосуються держав СНД. Та головне призначення — Сергія Іванова: віце-прем'єр, який суміщав цю посаду з посадою міністра оборони, став першим віце-прем'єром уряду. Західні аналітики відразу оцінили підвищення статусу Іванова як посилення військової складової у російській політиці. Спостерігачі вважають водночас, що в такий спосіб Володимир Путін готує і плацдарм для свого «спадкоємця», адже в 2008 році в Росії відбудуться президентські вибори, в яких, згідно з Конституцією, сам Путін уже не має права брати участь. Московський кореспондент Бі-Бі-Сі вважає, що відтепер рівні шанси стати висуванцем від влади на президентських виборах мають Сергій Іванов  та ще один віце-голова уряду Дмитро Медведєв.

Москва не віддає розшукуваного пройдисвіта Литві

      Генеральна прокуратура Литви отримала з Москви негативну відповідь на свій запит про екстрадицію литовського політика Віктора Успаських, якого правоохоронні органи Литви розшукують за підозрою у фінансових злочинах. Вільнюс зажадав від росіян бодай пояснити причини відмови, повідомляє «Інтерфакс». Адже відомо, що Успаських вільно мешкає в російській столиці. Нагадаємо: Успаських вважається «рукою Москви» у литовській політиці, раніше він очолював Партію праці Литви й покинув країну в травні 2006 року, після того як в офісі його партії було проведено обшуки і доведено непрозорі схеми її фінансування.

Естонія виселяє радянські пам'ятники

      Парламент Естонії позавчора ухвалив у останньому читанні закон про знесення заборонених споруд. Відповідно, впродовж 30 днів після того, як закон набуде чинності, уряд має демонтувати пам'ятник радянським воїнам у центрі Таллінна і перенести його в інше місце, передає «Інтерфакс». Саме цей монумент став причиною чергового загострення взаємин між Росією та Естонією. Крім того, ухвалений закон забороняє експонувати або встановлювати в громадських місцях «споруди, які звеличують окупацію Естонії або історичних осіб, причетних до масового нищення естонського народу чи руйнування історичної території Естонії».

Тетчер — пам'ятник за життя

      «Залізній леді» Маргарет Тетчер, колишньому прем'єру Великої Британії та лідерці Консервативної партії, буде встановлено пам'ятник у вестибюлі нижньої палати британського парламенту, пише «Лєнта.ру». Маргарет Тетчер 11 років була головою уряду і ввійшла в історію сучасності як один із найталановитіших політиків. «Залізна леді», як називали її свого часу в СРСР, зможе побачити свою скульптуру, висота якої складе 2,3 метра.

Горів заповідник

      У заповіднику «Асканія-Нова», що на Херсонщині, згоріло понад 2 гектари степу. Для ліквідації пожежі довелося залучити 10 одиниць техніки та понад 60 рятувальників. Один із них постраждав під час приборкання вогню — внаслідок різкої зміни напрямку вітру чоловік отримав опіки 2—3-го ступеня. Вогонь локалізовано. Збитки від пожежі становлять понад 5 мільйонів гривень, повідомляє прес-служба МНС.

Мінкультури з арсеналом

      Майновий комплекс колишнього військового містечка №5 у Києві по вулиці Січневого повстання, 28—30 отримало в своє розпорядження Міністерство культури та туризму. Саме тут тривають роботи зі створення музейного комплексу «Мистецький арсенал». Раніше ця територія належала Київській міськдержадміністрації. Кабмін, який своїм розпорядженням передав комплекс Мінкультури, сподівається, що це прискорить добудову об'єкта.

Житло для вкладників «Еліта-Центру»

      Лише одна компанія — «Київміськбуд» — виявила бажання будувати житло для обманутих вкладників «Еліта-Центру» і подала заявку на відповідний інвестиційний конкурс. На ньому пропонувалися три земельні ділянки (на перетині вул. Вірменської та Харківського шосе, на просп. Героїв Сталінграда, 66 і на просп. Маяковського, 1—3). За умовами конкурсу, 25% житла в цих будинках буде виділено для постраждалих від афери. Заступник голови КМДА Денис Басс повідомив, що адміністрація розіслала майже 100 запрошень будівельним компаніям. Однак будівельні компанії 25% відрахувань визнали нерентабельними і від участі в конкурсі відмовилися.

Крали мільярдами

      Співробітники Служби безпеки України припинили діяльність одного з найбільших конвертаційних центрів, через який лише з січня 2006 року по лютий 2007 року було незаконно перераховано за кордон валютних коштів на загальну суму понад 1 мільярд доларів. Як повідомили УНІАН у прес-центрі СБУ, крім того, «ділки», за замовленням керівників різних підприємств та установ, через рахунки, відкриті на підставних осіб у банках Києва,  щоденно незаконно переводили у готівку від 5 до 20 мільйонів гривень.

Неаудійована звітність

      У четвер акції компанії Telenor упали на дев'ять пунктів, що стало безпрецедентним випадком за довгий період діяльності телекомунікаційного гіганта. Це відбулося після того, як норвежці оголосили про результати своєї діяльності за 2006 рік. Фінансові показники зросли, проте менше, як передбачали на ринку. Як відзначив глава Telenor Ян Фредрік Баксаас, зростання було зебезпечено, в основному, за рахунок показників дочірніх компаній в Україні («Київстар») і Пакистані («Telenor-Пакистан»).

      При цьому другий акціонер «Київстар», російська компанія Altimo, заявляє, що Telenor не міг консолідувати показники компанії «Київстар» у свої спільні, оскільки на основі декількох рішень суду жоден акціонер «Київстар» не має такого права. Це підтвердили й інші незалежні аудитори, говорять в Altimo.

      Міжнародні й українські аналітики пов'язують падіння акцій Telenor саме із сумнівами інвесторів у праві Telenor повністю зараховувати звітність українського оператора у свою, тим паче що вони не були проаудійовані, оскільки суд наклав забезпечуючі заходи на проведення аудиту компанії «Київстар» за позовом «Сторма» (дочірня компанія Altimo, яка є власником де-юре 43,5 акції «Київстар»).

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>