НОВИНИ ПЛЮС

10.02.2007
АВАРІЯ

      На Тернопільщині вантажівка зіштовхнулася із рейсовим автобусом, у якому перебувало 20 пасажирів. Як повідомили «УМ» у прес-службі Департаменту ДАІ МВС України, ДТП сталася на автошляху у селі Підгороднє поблизу Тернополя. Водій вантажного автомобіля під час виконання обгону не впевнився у безпечності маневру і виїхав на смугу зустрічного руху, де їхав назустріч рейсовий автобус «Тернопіль—Бережани». Завдяки миттєвій реакції водія автобуса вдалося дещо пом'якшити потужний удар під час зіткнення. За попередніми даними, внаслідок ДТП отримали травми семеро пасажирів автобуса. Один із них помер у приймальному відділенні лікарні після госпіталізації. Травмовано також винуватця трагедії, водія вантажівки.

Японія — нашим лікарям

      Уряд Японії виділив грант на суму близько 3,8 мільйона доларів для закупівлі сучасного медичного устаткування в українські дитячі лікувальні заклади. Міждержавну угоду про надання гранту підписали Надзвичайний і Уповноважений Посол Японії в Україні Муцуо Мабучі і міністр економіки України Володимир Макуха, повідомляє УНІАН. Уже цього року грант буде використано для закупівлі устаткування в дитячу лікарню в Кіровоградській області й в обласну клінічну лікарню Луганської області.

Столичним двірникам — медалі 

      Мерія Києва має намір стимулювати мешканців столиці влаштовуватися на роботу двірниками. Про це повідомили в прес-службі міської державної адміністрації. За даними столичної влади, на даний момент у Києві відчувається нестача двірників: штат представників цієї професії недоукомплектований на 20%. Тому мерія має намір підвищити зарплату двірникам (розмір надбавки буде визначений до кінця лютого), а також нагородити кращих представників професії державними нагородами, передає «Форум». «Щоб двірниками працювали не тільки мешканці регіонів або периферії, а й самі кияни», — пояснює мер Леонід Черновецький.

На Михайлівській площі буде готель

      Київська міська рада відвела земельну ділянку на Михайлівській площі для будівництва нового готельно-офісного комплексу. Як повідомляє УНІАН, відповідне рішення ухвалили депутати Київради. Згідно з ним, ТОВ «Укрінвестресурс» передано в оренду на 10 років земельну ділянку площею 0,55 га для реконструкції та облаштування скверу, будівництва готельно-офісного комплексу з приміщеннями громадського, торгового, соціального призначення, з наземним і підземним паркінгами по вулиці Михайлівській, 24—26 та Михайлівській площі.

Вибори у Туркменістані

      11 лютого в Туркменістані відбудуться перші небезальтернативні вибори президента. Досі в країні відбувалися вибори лише двічі — 1990 і 1992 року, єдиним кандидатом був Сапармурат Ніязов. По смерті Туркменбаші феодальна країна не стала вільною: на нинішніх виборах кандидатами в президенти є лише представники старої влади, опозиція не змогла пробитися на перегони, позаяк, згідно з Конституцією, право балотуватися має особа, яка мешкає в країні останні 15 років, а вся опозиція фактично перебуває в еміграції. Позаяк партія в країні одна (називається Демократична), то шестеро кандидатів є представниками номенклатури — міністр, заступник міністра, керівники районів та областей.

      ОБСЄ надіслала на вибори не місію спостерігачів, а тільки експертну групу, передає Радіо «Свобода», отже, офіційних висновків щодо президентських перегонів не буде. А делегація від Європарламенту вже сьогодні скептично оцінює «народне волевиявлення». «Ці вибори з кандидатами лише від колишньої влади не можна назвати справжніми, вони не стануть першим кроком до відкритого суспільства», — каже в інтерв'ю «Свободі» голова делегації європарламентаріїв, голландець Альберт Ян Маат.

Землетрус у Туреччині

      Учора вранці в Туреччині стався землетрус силою 5,3 бала. Епіцентр землетрусу зафіксували поблизу місцевості Сівріце в провінції Елазіг, що на південному сході країни, повідомила сейсмологічна обсерваторія «Канділі» в Стамбулі. Хоча сила поштовхів не була руйнівною, але поранення отримали більше 30 осіб, 28 з яких потрапили до лікарень. Причиною поранень був не стільки землетрус, як велика паніка: люди вискакували з вікон та балконів зі страху, що загинуть під руїнами будинків.

ФАТХ і ХАМАС сформують спільний уряд

      Після двох місяців братовбивчих боїв лідери ворогуючих палестинських рухів ФАТХ і ХАМАС домовилися припинити боротьбу за владу і сформувати спільний уряд національної єдності. Відповідну базову угоду позавчора ввечері у священному для мусульман місті Мекка в Саудівській Аравії підписали президент Палестинської автономії Махмуд Аббас від ФАТХ та лідер ХАМАСу Халед Машааль.

      Радикальна організація ХАМАС узяла на себе зобов’язання поважати раніше укладені угоди з Ізраїлем, хоча в досягненій угоді й не міститься жодних згадок про визнання Держави Ізраїль. Нинішній глава палестинського уряду Ісмаїл Ханія залишиться на своїй посаді. ФАТХ отримає шість міністерських посад, ХАМАС — дев'ять. Ключову посаду міністра внутрішніх посад займе незалежний кандидат. Спільний уряд має легітимізувати палестинську владу в очах світової спільноти.

      У сутичках між двома провідними політичними угрупованнями Палестини,починаючи з грудня минулого року і досьогодні, загинули більше ста палестинців.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>