Ви забуваєте вимикати світло?! Тоді НКРЕ нагадає вам

10.02.2007

      Минулої середи народні депутати великодушно дозволили Національній комісії енергорегулювання самій встановлювати тарифи. І комісія вже наступного дня сміливою заявою довела, що вона готова виправдати високу довіру й оголосила про свої плани підвищити вартість електроенергії для населення на 33 відсотки, а промисловості — на 17—18. Тим, хто користується газом, доведеться викласти за нього на 15—20 відсотків більше.

      Планується, що ціна електроенергії упродовж нинішнього року зростатиме тричі: «пробний удар» ми отримаємо у червні, два інших — у вересні і грудні. Кожен раз — на десять відсотків.

      Тим часом комісія енергорегулювання вводить диференційовані тарифи, а значить, з'являється можливість заощадити. Ті споживачі, які «спалюють» менше 125 кВт/год на місяць (або 200 кВт/год, якщо вони користуються електричними плитами), платитимуть за старими цінами. Відповідну постанову НКРЕ, за словами її голови Сергія Титенка, уже підготувала. «Таким чином ми захистимо від подорожчання соціально незахищені прошарки населення — бідних людей, що споживають мало електроенергії», — пояснив пан Титенко.

      Раніше таку схему — «чим менше, тим дешевше» — використовували на газовому ринку. І аналітики називали її антиринковою: оскільки світова практика передбачає зниження ціни при збільшенні споживання. «Скажімо, у світі газ та електроенергія дорожче обходяться населенню, а промисловість платить за неї менше — оскільки споживає значно більше», — сказав газеті «Комерсант-Україна» член комітету з паливно-енергетичного комплексу Верховної Ради Віктор Тополов.

      Утім господарям індустріальних об'єктів більшості областей України (окрім східних! — Авт.) також тішитись не доведеться. Голова НКРЕ повідомив, що вже з 18 лютого Кабмін планує ввести в дію диференційовані тарифи для цієї категорії споживачів, повернувши ситуацію на «круги своя». Нині ще діє постанова уряду Юлії Тимошенко про єдиний тариф на електроенергію для усіх регіонів України, коли промислові області субсидують решту. Причому ця постанова проіснувала зовсім недовго, набравши силу тільки з початку нинішнього року.

      Відтепер, якщо уряд повернеться до старої практики, промислові підприємства семи областей — Донецької, Запорізької, Луганської, Харківської, Кіровоградської, Одеської і Миколаївської — платитимуть за електроенергію на 20 відсотків менше. Натомість усі інші (18 областей. — Авт.) — отримуватимуть платіжки з цифрами, що на 17—18 відсотків перевищують нинішні. Яким чином таку практику можна пов'язати з економічними процесами в державі, необхідністю вирівнювати розвиток регіонів, зрештою, із соціальною справедливістю, ініціатори нововведення не повідомляють.

      Це підвищення цін не буде остаточним. Більшість учасників ринку вважають, що є всі підстави говорити про подальше зростання тарифів. Як аргумент наводять факти подорожчання сировини для енергогенеруючих компаній (газ, вугілля, уран), а також світові ціни. Так, у Польщi одна кіловат/година коштує близько 7, в Угорщині — 8, а в Чехії — 9 американських центів.

      Майже ніхто з фахівців не сумнівається, що плани підняти ціну на газ для населення до кінця року будуть реалізовані. Адже, за словами газовидобувачів, рентабельність їхніх підприємств не перевищує 4—5 відсотків, що замало для розвитку галузі. Найімовірніша цифра — 15—20 відсотків.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>