Все буде добре. Бо гірше вже нікуди

31.01.2007
Все буде добре. Бо гірше вже нікуди

Володимир Макуха змальовує райдужнi перспективи. (Фото Укрінформ.)

      Розпочинаючи своєрідний звіт, що хорошого і корисного зробило його відомство для українського народу у минулому році, міністр економіки Володимир Макуха порушив головну вимогу свого шефа, Прем'єра Віктора Януковича, — ніколи не критикувати попередників! Зі слів міністра виходило, що його команда прийшла працювати у випалену пустелю, але вже нині вона, завдяки старанням нового уряду, перетворюється у квітучий сад. «Проблеми були, але подорожчав газ, і всім від цього стало жити краще, — такий несподіваний для присутніх висновок випливав із короткого спічу «головного економіста» України.

      «З кінця літа економіка пішла вгору. Саме тоді була розроблена програма..., — Володимир Олексійович на якусь секунду замислився, який би епітет краще використати у цьому випадку. І вжив-таки улюблене слово свого начальника, — ... антикризова програма».

      За словами міністра, торік наша країна особливо відзначилась у машинобудуванні, харчовій промисловості та переробленні сільгосппродукції, а заробітна плата штатних працівників у січні—листопаді 2006 року зросла на цілих 19 відсотків. Але вистачить меркантильних мрій! Володимир Макуха офіційно заявив, що в нинішньому році всім нам доведеться тугіше затягти паски: реальне зростання доходів населення не перевищуватиме 8 відсотків. Хоча, на думку міністра, куцих восьми відсотків (удвічі менше минулого року. — Авт.) цілком достатньо і для зростання ВВП, і для поліпшення добробуту народу. Список народу, у якого внаслідок дій уряду має поліпшитись добробут, міністр, на жаль, не оприлюднив.

      У нинішньому році зусилля уряду, як прогнозує Макуха, мають дати зростання ВВП на 6,5 відсотка, а обсяги виробництва промислової продукції — на цілих вісім відсотків. Сподівається Міністерство економіки поповнити державну скарбницю і таким складним маневром, як зміна структури внутрішнього попиту. «Вже нині люди купують значно більше автомобілів, — пояснив свою думку Володимир Олексійович. — Коли зростає рівень доходів, людина починає втілювати свої мрії: хтось купує мікрохвильову піч, хтось — холодильник, хтось — автомашину». — «А хтось — завод...» — надто голосно доповнив список один із журналістів. Міністр не заперечив. 

      Пояснити, завдяки яким розрахункам на світ з'явилась така висока цифра збільшення виробництва — чи були враховані тенденції світових ринків, чи інші чинники, міністр не зміг і знову перевів розмову у площину мрій. «Високі темпи росту нам необхідні, адже нині ми відстаємо у плані добробуту не тільки від Європи, а й деяких країн СНД, — заявив керівник Міністерства економіки. — Впроваджуватимемо політику росту інвестицій, відновимо вільні економічні зони, розвиватимемо внутрішній ринок». Оскільки нічого нового в переліку завдань, про які би не казали всі інші міністри економіки за останні п'ятнадцять років, у залі не почули, після цих слів телеоператори недержавних каналів почали забирати зі столу мікрофони. І даремно!

      Вже у вузькому колі Володимир Макуха намагався вкотре запевнити присутніх, що рішення про квотування та ліцензування зерна не мало на меті штучно занизити його ціну. Адже саме у цьому бажанні неринкового впливу на економіку підозрювали Україну у секретаріаті СОТ. Міністр економіки через злісні капризи погоди та невизначеність, яку сніги та дощі створюють у сільському господарстві, не зумів назвати цифру — скільки зерна нового врожаю можна без шкоди для державних інтересів продати за кордон.

      До СОТ, за його словами, ми уже майже увійшли — Україна перебуває найближче до фінішу із 23 інших претендентів. І навіть ближче, ніж Росія. Але не трапиться жодного лиха, якщо ми увійдемо в цю організацію разом із стратегічним партнером. А з непоступливою Киргизією, яка не пускає Україну до СОТ, уряд майже домовився. Пропозиції нашої сторони, які саме — сувора таємниця, дружнім киргизам уже передали. Йдеться навіть не про кілька десятків мільйонів доларів, яких не дуже й шкода, головне — не створювати прецедент. Бо потім всі інші захочуть одержати від нас сумнівні борги.

      Закордонні позики, які взяв уряд Януковича, вважає Макуха, хоч нічого доброго для економіки не несуть, як і доларизація економіки взагалі, але вони не є критичними. І «корейської кризи», коли через надмірні запозичення держава опинилася на межі краху, в Україні не буде.

      Місце, де нині перебуває економіка України, міністр окреслив дуже образно: «Ми вийшли на траєкторію стабілізації». Економічне співробітництво із закордоном, за його словами, розвивається динамічно. Товарообіг тільки з Росією за минулий рік становив 23 мільярди.

      — А як буде далі? Є надія, що цифра зросте? — запитали у Володимира Макухи вже на виході.

      — Якщо газ подорожчає, тоді точно зросте, — чи то пожартував, чи то серйозно відповів міністр, одягаючи шапку і готуючись вийти під густий київський сніг.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>