У мiнiстрiв «сiдає» голос

17.01.2007
У мiнiстрiв «сiдає» голос

(Укрінформ.)

      Вчорашнє засідання Кабміну Прем'єр Віктор Янукович відкривав із урочистою усмішкою і повним усвідомленням переваг та стратегічних можливостей, які надає йому власноруч підготовлений та скандально ухвалений Закон «Про Кабінет Міністрів України».

      «Закон про Кабмін ми чекали 15 років. П'ятнадцять років 15 урядів чекали цей закон. Врешті-решт він прийнятий і набере чинності приблизно через десять днів», — розпочав Віктор Федорович із найпотаємнішого, наголосивши, що часу для остаточної вікторії виконавчої влади залишилось мало, і тому гаяти його ніхто не дозволить. «Я просив би кожного з вас побачити себе в цьому законі», — суворим поглядом вдивлявся господар зали в серйозні обличчя своїх міністрів, вміло нагнітаючи атмосферу. Недоречних усмішок у залі не було, Тарасюка також: усі виглядали однією командою, робили вигляд, що думають однаково і готові виконувати будь-яку директиву. Скажімо, тепер кожен керівник міністерства має запропонувати вищому керівництву «рішення щодо втілення його (Закону — Авт.) в життя», — наголосив Прем'єр. Оперативно доповісти, як найефективніше перетягати на себе владні повноваження в тій чи іншій сфері, — правильно зрозуміли натяк міністри.

      І поки Конституційний Суд вивчатиме правомірність закону про Кабмін, Віктор Федорович має можливість зосередитись на звичних для нього глобальних проблемах. Головна з них — написаний в урядовому будинку на Грушевського проект розвитку України до 2011 року. Віктор Янукович планує запропонувати співавторство і Президентові.

      Проект передбачає, що протягом 2006—2008 років Україна має вийти на стійкі темпи економічного зростання, а потім, в 2009—2011 роках, як прогнозує Кабмін, настане етап постіндустріальної економіки загального добробуту. В проекті розвитку України вказано, що існують невідкладні проблеми 2007 року, на які керівник Кабміну пообіцяв кинути основні сили. При цьому сам перелік проблем залишився за кадром.

      Втім, очевидно, що шлях до «загального добробуту» довгий і тернистий. Тому Прем'єр запропонував своє бачення, як можна прискорити процес. «На останньому етапі нам треба залучити всіх міністрів, усіх голів комітетів, провести громадські слухання, в тому числі за участю Академії наук, запросити закордонних експертів. Миколо Яновичу, вам треба запросити експертів, які викликають довіру у світі», — своєму першому заступнику Віктор Федорович на всіх громадських заходах дає традиційно найважчі завдання.

      У відповідь пан Азаров запропонував розглянути на засіданні ще кілька додаткових питань. Але сказав це надто тихо, мабуть, від хвилювання чи невпевненості. І одразу ж отримав зауваження від шефа: «Говоріть голосніше, нічого не чути!».

       Концепція від Кабміну, як вважає пан Янукович, вкрай необхідна нашій державі, оскільки «Україна є сучасною країною, яка може планувати свій розвиток на багато років уперед».

      Віктор Федорович заявив також, що у період, коли парламент на канікулах, уряд має проаналізувати неухвалені закони і визначитися з їхньою долею на наступній сесії. Які потрібні, а які, м'яко кажучи, втратили актуальність.

      Одним iз важливих рішень, ухвалених на вчорашньому Кабміні, стала постанова про забезпечення прав та інтересів України під час урегулювання спорів, які розглядаються у закордонних судах. Як заявив міністр юстиції Олександр Лавринович після засідання уряду, досвід його відомства свідчить, що позасудове врегулювання спорів, в яких беруть участь Україна та іноземні суб'єкти, зменшує вірогідність пред'явлення позовів до України в міжнародних судах. А це значить, що можна буде уникнути значних бюджетних витрат на судові процеси.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>