Автор «шокової терапії» — у відставці

12.01.2007
Автор «шокової терапії» — у відставці

Лешек Бальцерович: а наостанок я скажу... (Фото РЕЙТЕР.)

      Учора добігла кінця ціла епоха польської економіки — з посади голови Національного банку пішов легендарний політик-реформатор і економіст Лешек Бальцерович. Саме з цією людиною більшість фахівців пов'язують швидкий і безкомпромісний перехід Польщі у капіталістичний формат, адже саме Бальцерович узяв на себе повну відповідальність і чималий психологічний тягар за «шокову терапію» початку 90-х, яка дозволила вивести країну з кризи у перехідний період.

      Останні шість років, від січня 2001-го, Бальцерович керував польським центробанком. Саме він подолав гідру польської інфляції та реорганізував польські державні фінанси. Зрештою, свого часу саме на долю Бальцеровича випав увесь негатив за проваджувані реформи, а популістська «Самооборона» навіть одним зі своїх гасел обрала таке: «Бальцерович повинен піти». Але вся критика щодо реформ Бальцеровича розбивалась об відсутність жодної альтернативи його курсу.

      Підсумовуючи свій шестирічний доробок, Бальцерович подав справді переконливі цифри, зокрема, у 2001 році інфляція складала 10%, знизившись до нинішніх 1,5% річних. А ціну кредитів із драконівських 19% було спущено до 4%.

      У своєму останньому, напередодні відставки, інтерв'ю польській газеті «Факт» Лешек Бальцерович із сумом констатував, що поляки сильно піддаються «на фальшиву пропаганду тих, хто каже: «дамо, дамо, дамо», не замислюючись над тим, що ці гроші беруться з нашої кишені». «Замало людей усвідомлюють, що ми маємо високі податки винятково з однієї причини — з приводу роздутих видатків. Такі пропорції є головною причиною, що гальмує економічний розвиток», — говорить Бальцерович. Така позиція керівника Нацбанку була однією з причин його відставки, позаяк нинішній польський уряд прагне реалізувати насамперед програму «держави, солідарної з громадянином», що передбачає корекцію фінансового «годинника», сконструйованого Бальцеровичем. Водночас відставка Бальцеровича стала логічним наслідком реалізації передвиборчих обіцянок усіх трьох партій-членів урядової коаліції, які в той чи інший спосіб наголошували на необхідності збільшення соціальних видатків.

      Талановитий фінансист не залишиться безробітним — уже відомо, що він очолюватиме кафедру міжнародних порівнювальних досліджень Сілезького університету, плануючи активно працювати на міжнародній арені, опікуючись водночас «громадянською освітою в Польщі». Припускають також його повернення до активної політичної боротьби в лавах опозиції.

      Позавчора пізно ввечері Сейм визначився і з наступником Бальцеровича — ним став Славомір Скшипек. Новий голова центробанку має підтримку урядової коаліції, насамперед «Права і справедливості». Щоправда, торги за його призначення між учасниками урядової коаліції тривали запеклі. Подейкують, що «вартість» підтримки кандидатури Скшипека «Лігою польських родин» дорівнювала змінам у проводі Нацради з радіо-і телебачення та 500 млн. злотих на підвищення зарплат учителям. Проти зміни головного банкіра Польщі голосувала опозиція — «Громадянська платформа», а також посткомуністи і аграрії, котрі побоюються підсилення президентського впливу на Нацбанк.

      Скшипек не має харизми Бальцеровича, але є амбітним прагматиком правих поглядів, з непоганою американською освітою та чималим управлінським доробком. У 1997—2000 р.р. він був віце-президентом управління Фонду охорони довкілля і водного господарства. У 2001 році став членом Ради банку PKP SA, а з листопада — заступником із питань фінансів та інвестицій у Леха Качинського, на той час — міського голови Варшави. З вересня 2006 р. Славомір Скшипек очолював один із найпотужніших банків Польщі — PKO BP.

      Відповідальність, що падає на нового шефа Національного банку, колосальна, позаяк необхідно підготувати Польщу до входження в зону євро, запланованого до 2009 року.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>