Новорічний феєрверк підпалив дві квартири

04.01.2007
Новорічний феєрверк підпалив дві квартири

Зараз як бабахне!

      Багатьом мешканцям селища Квасилів Рівненського району ця новорічна ніч запам'ятається надовго. Адже вже за годину після опівночі замість чаркування за святковим столом жителям дев'ятиповерхового будинку № 48 по вулиці Молодіжній довелося рятуватися від вогню.

      Спочатку зайнялась квартира на сьомому поверсі. Імовірна причина пожежі — одна з ракет феєрверку, які одразу після зустрічі Нового року молодь запускала у дворі дев'ятиповерхівки. Її мешканці припускають, що одна з цих ракет могла залетіти на балкон, де зберігався різний мотлох, а вже звідти вогонь перекинувся на спальню. В цей час у трикімнатній квартирі нікого не було. Першим вогонь помітив начальник дистанції облводоканалу у Квасилові Андрій Турчин, який мешкає на п'ятому поверсі. Чоловік подзвонив до ЖЕКу, а потім почав стукати до сусідів. За кілька хвилин на ноги підняли весь під'їзд. Вогонь поширювався швидко — майже всі квартири від сьомого до дев'ятого поверху у під'їзді були задимлені. Тож на вулицю змогли вибігти не всі мешканці. Дехто змушений був залишатися вдома. Люди ховались по дальніх кімнатах або біля відкритих балконів, щоб було легше дихати.

      Родина Попових з дев'ятого поверху рятувалась від вогню на даху будинку. 16-річна Люба Попова попекла собі долоні об розпечену залізну драбину: «Було так гаряче! Тато схопив мене та пуделя Бобу і ми полізли на дах. А дві наші кицьки десь заховалися і ми не змогли їх знайти. Потім ми знайшли у кімнаті два трупика — вони задихнулись у диму!»

      На жаль, не встигло врятуватися подружжя Панасюків iз восьмого поверху будинку. 43-річний Богдан і на рік молодша Марія мешкали якраз над квартирою, яка загорілась першою. Коли Богдан помітив пожежу, то кинувся вниз до сусідів. Вибив двері, але в квартирі нікого не було. Від протягу вогонь розгорівся ще більше — загасити полум'я самотужки чоловіку виявилось не під силу. Тоді він побіг додому та встиг вивести на вулицю двох доньок та чотирьох маленьких племінниць, які приїхали погостювати. Залишивши дівчат на вулиці, Богдан вернувся нагору по дружину, яка, як кажуть сусіди, залишилась збирати гроші і документи. Але до своєї квартири не добіг і впав на сходах, знепритомнівши від диму. Згодом, коли вогнеборці змогли піднятися на восьмий поверх, на сходовій клітці натрапили вже на бездиханне тіло чоловіка. За декілька хвилин в одній з осель бійці МНС знайшли ще один труп — цього разу жінки. Марія від диму вчаділа у власній квартирі. Невідкорковане шампанське так і залишилося стояти на святковому столi.

      Загиблий Богдан був електриком у мiсцевій школі, працював у місцевому ЖЕКу, а Марія — у реєстратурі Квасилівської амбулаторії. На похорони ЖЕК передав родичам дві тисячі гривень на одяг, вінки та труну. Осиротілі сестри Панасюк після ремонту вочевидь повернуться до своєї квартири, яка від диму постраждала більше, ніж від вогню.

      Пожежу в Квасилові гасили чотири години. Спочатку на виклик прибула чергова група відомчої пожежної частини заводу «Рівнесільмаш». Пожежники приїхали без спецодягу, тому змогли дійти лише до шостого поверху. Довелось викликати на допомогу рівненських колег. Оцінивши ситуацію, начальник Головного управління МНС генерал-майор Микола Костюк, який майже одночасно з рятувальними підрозділами прибув на пожежу, віддав наказ негайно розпочати гасіння пожежі та евакуацію мешканців із димової пастки. На гасіння пожежі було подано водяні стволи по сходових маршах та за допомогою автодрабини. Тим часом, друга частина рятувальників у апаратах захисту органів дихання проводила евакуацію мешканців із небезпечної зони.

      — На ліквідацію пожежі було залучено чотири автоцистерни та майже 20 чоловік особового складу, — розповідає інспектор Головного управління МНС області Дмитро Мельник. — Умови були складними — дим, висока температура. А шквальний вітер заважав працювати на висувній драбині. Загалом довелося евакуювати 35 осіб.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      У новорічну ніч біля першої години четверо хлопців із селища Костянтинівка Арбузинського району, що на Миколаївщині, спробували запустити феєрверк, який самі ж і зробили напередодні. Конструкція не спрацювала, тож горе-сапери занесли її до хати й поклали на піч, аби підсохла. Суміш серебрину, магнію та селітри швидко нагрілася — й пролунав потужний вибух. 21-річний гість господаря загинув на місці, а самого господаря помешкання, 24-річного Миколу, з рваною раною стегна та опіками 1—2-го ступеня відвезли до лікарні міста Южноукраїнськ, повідомляє Головуправління МНС у Миколаївській області.

      Тим часом, за інформацією УНІАН, в Ужгороді мало не згоріла головна ялинка Закарпаття. Святкувати Новий рік на Театральну площу закарпатської столиці вийшли кілька тисяч людей. Багато хто запускав феєрверки, один з яких поцілив у гілки міської ялинки. Хвоя загорілася відразу, і ялинка не спалахнула, як свічка, лише тому, що падав сніг із дощем.

      Піротехніка у нас настільки доступна, що її може купити навіть дитина. Під час новорічних свят міліціонери перевірили 17 тисяч торгових точок, де продавали феєрверки, і в понад трьох тисячах випадків «торгівля вогнем» була незаконною. Правоохоронці вилучили понад три мільйони піротехнічних засобів.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>