Гарантована робота і гідний рівень життя

04.01.2007

      Дорогі спілчани!

      Минув ще один рік, який був багатий на суспільно-політичні події, приніс нам сподівання, випробування та здобутки, а також став періодом перевірки професійних спілок на бойовитість, солідарність, здатність реально захищати права та інтереси працівників.

      Важливою нашою віхою був V з'їзд Федерації профспілок України, який визначив шляхи подальшого розвитку профспілкового руху і завдання щодо посилення захисту трудових і соціально-економічних інтересів спілчан. Справжнім іспитом на міць профспілок, їхню здатність колективно захищати кожного громадянина стала багатомісячна боротьба проти підвищення цін на газ, електроенергію, житлово-комунальні послуги. ФПУ поставила вимоги перед урядом — ми домагалися своєї мети на майданах Києва та інших міст, проводили пікетування будинків виконавчої влади, оскаржували соціально несправедливі рішення державних органів влади в судах. Нас підтримали різні політичні сили, інші громадські організації в Україні і за кордоном.

      Такі послідовні солідарні дії в центрі та на місцях дали позитивні результати: вимоги профспілок були сприйняті Президентом України, Верховною Радою України, урядом України: почався активний пошук шляхів розв'язання цієї гострої проблеми. Як результат, із 1 листопада 2006 року на 18 відсотків знижено ціну на газ для переважної частини населення, за наполяганням профспілок із початку нового року запроваджуються диференційовані тарифи на газ та електроенергію для населення, що посилить соціальний захист мільйонів малозабезпечених сімей. Діятиме Угода між Урядом і ФПУ про розширення меж доступності житлових субсидій та соціальних допомог, спрощення механізму їх надання. Водночас триває складна боротьба в регіонах за перегляд завищених тарифів на житлово-комунальні послуги на місцевому рівні.

      Рік, що минув, ознаменувався активними діями профспілок за робочі місця, гідну працю і справедливий розподіл її результатів. Завдяки спільній роботі щодо виконання колективних договорів, генеральної, галузевих і регіональних угод, рівень середньої заробітної плати перевищив рубіж двох прожиткових мінімумів. Зростає кількість нових робочих місць, людям у великих містах стає легше знайти роботу. Проте ще значна частина працюючих перебуває за межею бідності, загострюється протистояння між працею та капіталом при розподілі доходів. Український бізнес, транснаціональний капітал ще не стали соціально відповідальними: про це свідчить надзвичайно низька частка оплати праці в затратах на виробництво, значні масштаби бідності серед працюючих. Не викорінено таке ганебне явище як заборгованість із заробітної плати.

      При прийнятті Державного бюджету України на 2007 рік нам удалося переконати парламент і знайти підтримку Президента України в питаннях підвищення мінімальної заробітної плати, зняття обмеження виплати пенсій працюючим пенсіонерам, виплати лікарняних, надання путівок на санаторно-курортне лікування. Нарешті законодавчо визначено термін запровадження мінімальної зарплати на рівні прожиткового мінімуму.

      Активні дії ФПУ, вдосконалення її діяльності на засадах розвитку профспілкової демократії знайшли визнання в міжнародному профспілковому русі. ФПУ стала засновником найбільшого у світі профспілкового об'єднання – Міжнародної конфедерації профспілок. Розширюється співпраця з Міжнародною організацією праці. ФПУ стала учасником глобального руху за поширення в Україні соціально спрямованого бізнесу. Закономірним результатом багаторічної спільної роботи соціальних партнерів стала ратифікація Україною Європейської соціальної хартії.

      Шановні спілчани! Як завжди, новий рік несе в собі сподівання на краще життя, добробут, мир і злагоду. Вони можуть стати реальністю, якщо кожний спілчанин, кожна профспілкова організація, кожна профспілка докладатиме зусиль, аби втілити в життя ці сподівання.

      У профспілковій діяльності відведено особливу роль первинній профспілковій організації. ФПУ оголосила 2007 рік роком первинної профспілкової організації, сподіваючись на активну участь у профспілковому русі молоді, яка становить близько третини профспілкового загалу. Особливу увагу ми приділятимемо вдосконаленню законодавства, переговорам з укладання генеральної угоди, колективних договорів та угод, домагатимемося значного підвищення ціни робочої сили, поліпшення охорони праці, підвищення соціальних гарантій у системі соціального страхування працівників і справедливого пенсійного забезпечення ветеранів праці. При прийнятті Трудового кодексу України ми маємо послідовно обстоювати трудові права й інтереси працюючої людини та захисні повноваження профспілок.

      Для реалізації завдань, що стоять перед профспілками, треба об'єднати зусилля всього профспілкового руху. Ще один крок у цьому напрямі — Всеукраїнська профспілкова конференція, головною темою якої стане боротьба профспілок за гідну працю. Загострюється ситуація і навколо профспілкового майна, що потребуватиме наших спільних зусиль на захист законних прав профспілок.

      Шановні спілчани! Поздоровляємо вас та ваші родини з Новим 2007 роком! Зичимо вам міцного здоров'я, щастя, благополуччя, вагомих здобутків і професійних звершень.

 

Прийнято на засіданні Президії Федерації профспілок України 26.12.2006 р.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>