Пари чи парк?

20.12.2006

      У тому, що Донецьк є містом не тільки шахтарів, а й студентів, нікого зайвий раз переконувати не треба. Тому навіть дивно, що тут досі не було жодного пам'ятного знаку, присвяченого студентству. Проте цей недолік таки вже майже ліквідували — навесні наступного року у внутрішньому дворику біля корпусу економіко-правового факультету Донецького національного університету  буде відкрито скульптуру студенту.

      Дуже символічно, що ідея виготовлення й встановлення скульптурної композиції виношувалася рівно стільки, скільки триває щаслива пора студентства — п'ять років. А потім, у вересні поточного року, було оголошено спеціальний конкурс на кращий проект майбутнього пам'ятника. Цікаво, що, визначаючи переможця, керівники економіко-правового факультету ДонНУ та художня рада враховували й думку студентів. І кожен третій із них віддав свої симпатії роботі скульптора з Горлівки Петра Антипа.

      Сам скульптор — переможець конкурсу — зізнався, що прагнув створити образ не зразкового студента-завсідника навчальних аудиторій, кабінетів та читальних залів, а навпаки. Його герой, який стоїть, зіпершись на лавочку, схоже, вирішує майже Гамлетівське «Бути чи не бути?» Тобто перебуває в полоні одвічних душевних терзань студентів усіх часів і народів: йти сьогодні на лекції та семінари чи вже нехай завтра...

      Скульптуру заплановано виготовити висотою приблизно два з половиною метри, на її виготовлення знадобиться майже півтонни бронзи. Відливати композицію вирішено на «Донецьксталі», і з фахівцями підприємства вже тривають відповідні перемовини. За попередніми підрахунками, вартість усіх виконаних робіт становить близько 100 тисяч  гривень, і є сподівання, що вже у березні чи квітні бронзовий студент постане у всій красі перед донецькими студентами, колишніми, нинішніми та майбутніми.