Захистимо світлу пам'ять Джеймса Мейса!

06.12.2006
Захистимо світлу пам'ять Джеймса Мейса!

      Марно силкуючись перешкодити минулого тижня ухваленню Верховною Радою президентського законопроекту про визнання Голодомору геноцидом, комуністи осквернили пам'ять великого патріота України Джеймса Мейса. Червоний голова Комітету ВР зі справ пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Петро Цибенко заявив буквально таке: «Коли стало очевидно, що для порятунку підмоченого іміджу помаранчевої команди треба буде будь-що... зіграти на темі голоду, то терміново виписали зі Сполучених Штатів Америки такого собі голодоморного фантазера — доктора Джеймса Мейса».

      Важко сказати, чого більше у цій заяві — невігластва чи ненависті до правди й правдолюба. Комуністам не бракує ані того, ані іншого. Насправді Дж. Мейс прибув до України ще на початку 1990-х, більш як за десять років перед Помаранчевою революцією. Та ще 1982-го на міжнародній конференції з Голокосту та геноциду в Тель-Авіві він перший серед західних дослідників заявив, що Великий голод в Україні 1932—1933 рокiв був актом геноциду, і обгрунтував чому. У 1986—1990 роках Дж. Мейс був виконавчим директором створеної з ініціативи діаспори конгресово-президентської Комісії з дослідження голоду в Україні. Її головний висновок містився в доповіді Конгресу США: «Йосип Сталін та його оточення вчинили геноцид проти українців у 1932—1933 роках».

      Торік, після смерті Джеймса Мейса, наша редакція запропонувала відзначити його титанічну працю в ім'я України орденом князя Ярослава Мудрого та увічнити його пам'ять. Президент України Віктор Ющенко підтримав цю ініціативу.

      Комуніста Цибенка обурює те, що глава держави розпорядився спорудити в Києві пам'ятник доктору Мейсу, назвати на його честь одну зі столичних вулиць, встановити меморіальну дошку на будинку, в якому він мешкав. Він, бачите, був громадянином США, немов у цьому річ. Джеймс Мейс віддав українській справі усе своє свідоме життя. Він любив Україну сильніше, ніж багато українців, і заповів поховати себе в українській землі.

      І ще про таке. «Товариш» Цибенко гнівається, що, попри рішення Верховної Ради, у місті-герої Київ не споруджено пам'ятника тричі Герою Радянського Союзу Івану Кожедубу. Та чи доречно протиставляти двох видатних людей одне одному? Хоробрий син українського народу бився у небі з асами «Люфтваффе», щоб звільнити рідну землю від фашистської нечисті. Джеймс Мейс — американець, який став українцем, здійснив духовний і громадський подвиг, перший розкрив світові правду про нашу найбільшу національну трагедію. Тому за життя він зазнав образ від українофобів у США і в Україні. Не вгамувалися вони й після його смерті.

      Натомість у столиці України немає ані пам'ятника Джеймсовi  Мейсу (окрім того, що на могилі на Байковому цвинтарі), ані пам'ятника Івану Кожедубу. Зате стоять монументи катам українського народу.

      «УМ» закликає депутатів Верховної Ради — «нашоукраїнців», БЮТівців і соціалістів, які голосували за президентський законопроект про Голодомор, осудити паплюження комуністами світлої пам'яті Джеймса Мейса, зупинити кампанію ненависті проти українського народу, що здійснюється під машкарою радянського патріотизму.

      Ми закликаємо також громадськість і читачів газети підтримати цю акцію.

      Відгуки надсилайте на електронну адресу редакції ([email protected]) або звичайною поштою (редакція газети «Україна молода», просп. Перемоги, 50, Київ 3047) з поміткою «Акція «УМ».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>