У Чигирині — час збирати каміння

05.12.2006
У Чигирині — час збирати каміння

Голова Черкаської обладмiнiстрацiї Олександр Черевко цiкавиться ходом робiт на вiдбудовi резиденцiї.

      Минулого тижня у Чигирині під Богдановою горою заклали перший камінь у відбудову будинку гетьмана Хмельницького. Як повідомив «Україні молодій» Микола Суховий, начальник служби охорони культурної спадщини Черкаської облдержадміністрації, історична справедливість бере гору, відбудова резиденції Богдана Хмельницького йде повним ходом. Резиденція ще за часів гетьмана містилася під горою, і відновлюють її у тому ж історичному місці. Окрім будинку Богдана Хмельницького, в Чигирині та в селі Суботів побудують вартівню, полкову канцелярію, полкову скарбницю, курінь, будинок батьків гетьмана, шпіхлер (склад для продовольства), лямус (склад для амуніції, зброї), поварню, стайню, казарму, дзвіницю, захисний павільйон над залишками церкви Петра і Павла.

      У цьому році було розкопано підвальну частину та фундаменти канцелярії Хмельницького, під час тих розкопок знайшли ядра та кахлі. На останніх збереглися точно такі ж зображення козаків на конях, які можна зустріти у літописах.

      На початок грудня резиденція уже освоїла 13 млн. грн. із 15, виділених державою на цей рік у рамках програми «Золота підкова Черкащини». Зокрема, вже відбудовано церкву Петра і Павла, бастіон Дорошенка. До речі, на цей бастіон каміння збирали по всьому Чигирину. Колись, ще за царських часів, тамтешній люд розібрав для своїх нужд не лише бастіонне каміння, а прихопив ще й частину каміння-пісковика із самої Богданової гори. Тепер те каміння у людей викуповують, є й такі, котрі віддають його на добру справу безкоштовно. Завдяки цьому бастіон Дорошенка вдалося відбудувати практично з того ж таки історичного матеріалу. Словом, як кажуть: прийшов час збирати каміння.

      Завершення будівництва резиденції Богдана Хмельницького в Чигирині, авторами проекту якого є архітектори Сергій Юрченко та Анатолій і Лідія Ніколенки, заплановане на 2008 рік, його вартість — 40 млн. грн. Історики стверджують: коли все вдасться зробити так, як задумано, приїжджим туристам буде що подивитися у колишній столиці гетьмана Хмельницького.