І знову КамАЗи

05.12.2006
І знову КамАЗи

Борис Сіленков.

      Партія «Наша Україна» звернулася до правоохоронців, аби ті гарантували безпеку голові Херсонської облдержадміністрації Борису Сіленкову. Занепокоєння «нашоукраїнців» викликав випадок, що стався з «губернатором» 26 листопада. Як розповів сам Сіленков, увечері в неділю він разом з дружиною та маленьким сином ледь не потрапив у аварію на власному авто. Причому ДТП навмисне намагалися спричинити два КамАЗи та «БМВ». «Біля Антонівського мосту (міст через Дніпро у передмісті Херсона. — Авт.) побачив декілька КамАЗів, навантажених металобрухтом, — розповів Борис Сіленков. — Я подзвонив начальникові УМВС і попросив перевірити, куди в неділю вночі в туман можуть їхати сім машин з металобрухтом. Потім, коли побачив, що машини почали рухатися, поїхав за ними. Вже в самому Херсоні, біля кінотеатру «Супутник», мене блокували дві вантажівки і чорний «БМВ», який перекрив ліву сторону і почав «видавлювати» мій автомобіль на узбіччя, на дерева».  «Стверджувати, що це був саме замах, не стану. Але те, що мені створювали умови для серйозної аварії, є очевидним», — додав він.

      Уникнути аварії вдалося завдяки допомозі співробітників міліції, які затримали водіїв КамАЗів. Останні вже дають пояснення про ситуацію. З'ясувалося, що фірма, яка перевозила металобрухт, проводила ці операції нелегально, без ліцензій.

      У «Нашій Україні» обурені цим випадком і розцінюють його, як спробу силового тиску на «помаранчевого» «губернатора». «Протягом останнього часу херсонський обласний голова поставив перед правоохоронцями завдання щодо боротьби з нелегальним продажем металу на Херсонщині. Таке рішення не відповідає приватним інтересам окремих комерційних структур у Києві, близьких до політичних опонентів «помаранчевих» сил», — ідеться у відповідній заяві херсонської обласної організації «Нашої України». Водночас  «нашоукраїнці» попереджають, що проти Бориса Сіленкова можуть бути використані чорні піар-технології. «Щоб поставити крапку в цій великій політичній грі, ми закликаємо правоохоронні органи об'єктивно розібратися з усіма деталями цієї справи».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Незалежного розслідування цього інциденту вимагають правозахисники, бо мають підстави припускати, що «губернатор» міг інсценізувати замах на власне життя. На прес-конференції в УНІАН голова Міжнародної ліги захисту прав громадян України Едуард Багіров заявив, що версія Сiленкова нібито про боротьбу з «чорними металістами» не зовсім відповідає дійсності. За його словами, у нього є письмові звернення від журналістів Херсонщини, а також свідчення водіїв зазначених КамАЗів, у яких iдеться про те, що саме дії голови Херсонської ОДА ледве не призвели до ДТП, оскільки «в момент аварійної ситуації останній керував автомобілем у нетверезому стані». А щоб приховати це, вважає пан Багіров, з'явилася версія про замах. «Не ставлю під сумнів, що у Херсонській області, як і в інших по Україні, є фірми, якi займаються нелегальною торгівлею металобрухтом. Проте це не справа «губернатора» — займатися затриманням порушників чи злочинців, якщо тільки ця версія не є вигідною для нього, — каже п. Багiров. — Я не стверджую, що Борис Сіленков був у стані алкогольного сп'яніння. Ми лише вимагаємо об'єктивного розслідування на підставі заяв водіїв, направлених у міліцію, а також інших свідчень, у тому числі аудіо- та відеозаписів, які ми вже передали в секретаріат Президента. На місці «губернатора», якщо це наклеп, я б уже подав до суду».

      Ситуація з ДТП стала лише формальною підставою, аби привернути увагу представників ЗМІ до дій очільника області. За словами Едуарда Багірова, минулого року до нього звернулася журналістка Людмила Башкірова, котра працювала в Херсоні й писала критичні матеріали про діяльність пана Сіленкова ще на посаді мера Каховки. Після того, стверджує вона, на її мобільний почали надходити дзвінки з погрозами фізичного знищення. Місяць тому погрози почалися знову, і журналістка пов'язує це саме зі своєю професійною діяльністю і статтями про недобросовісну роботу голови Херсонської обладміністрації. «Якщо не буде відповідної реакції глави держави, а Людмила Башкірова попросить у нас допомоги й захисту, ми будемо складати відповідні позови до суду. Однак я запевняю, що ми не маємо на меті когось дискредитувати. Нас не цікавить, яку політичну силу представляє той чи інший керівник. Ми лише надаємо юридичну допомогу тим, хто її потребує, і відстежуємо дотримання законності».