Голландсько-угорсько-французько-російська «Венера»

05.12.2006

      Минулої суботи у віці 59 років після тяжкої хвороби померла вокалістка голландської рок-групи Shocking Blue Марішка Вереш, повідомила агенція «Франс Пресс».  Голландський квартет випустив півтора десятка альбомів, але світу він відомий за фантастично успішною піснею 1970 року Venus («Венера»). Підлітки навчалися грі на гітарі за простими акордами цієї пісні, вона незмінно звучала на приватних вечірках, оскільки офіційних дискотек тоді ще не існувало. Більшість слухачів не знали ні назви групи, ні навіть назви пісні, тому називали її просто за першими словами англійського приспіву, як сприймали його на слух. Так «Венера» стала у нас «Шизгарою».

      Пісня «Венера» ще двічі очолювала міжнародні музичні чарти: 1981 року — у виконанні студійної групи Stars on 45 та 1986 року — у виконанні дівочого вокального тріо Bananarama. Ще одна пісня Shocking — Love Buzz («Любовне похмілля») стала хітом 1989 року у виконанні американської рок-групи «Нірвана».

      Марішка Вереш народилася 1 жовтня 1947 року в Голландії, в родині угорського скрипаля Лароша Вереша. Її мати була французько-російського походження. Кар'єру співачки розпочала в 17 років. Виступала в кількох рок-групах, але світова слава прийшла до неї у складі Shocking Blue. В 90-х роках захопилася джазом, але з 1993 року і до останніх днів життя була вокалісткою Shocking Blue в оновленому складі. Марішка була однією з найвродливіших співачок європейської рок-сцени.