Максимус «губернатора»

22.11.2006
Максимус «губернатора»

Елітний Максимус — майбутня гроза злочинців. (Фото Олександра ПРИЛЕПИ.)

      Він є чемпіоном України і дипломантом багатьох, у тому числі міжнародних, виставок... З низкою титулів і відповідним пакетом документів Максимус-красень міг одержати «хатинку» з повним пансіоном у будь-якій країні Європи, а він обмежився прихистком у Кривій Бухті Запоріжжя. Більше того: сюди, до загазованого Жовтневого мікрорайону індустріального центру, чемпіон нещодавно перебрався з екологічно привабливої Хортиці.

      «На те воля «губернатора», — каже підполковник міліції Євген Михайлов, не приховуючи свого вдоволення від такого переінакшення долі Максимуса. Начальник кінологічного центру обласного УМВС зізнався, що мав намір напроситися на подарунок глави облдержадміністрації, однак побоювався, що Євген Червоненко його «пошле чимдалі». Адже чемпіон України з-поміж німецьких вівчарок коштує до п'яти тисяч євро! Упродовж кількох років кінологи спостерігали за «мужнінням» елітного пса, який досі мешкав у вольєрі бази відпочинку міліціянтів на Хортиці.

      Доленосними для Максимуса стали перші ж відвідини головою обласної держадміністрації кінологічного центру. Вражений вишколом службових собак, Євген Червоненко сказав підполковнику Михайлову: «Дарую вам свого чотирирічного пса!». Свідомо «переступивши» через ту обставину, що Максимус йому дістався також у подарунок (від гендиректора «Мотор Січі» В'ячеслава Богуслаєва) — дарче ж ніби не прийнято передаровувати.

      Наразі «німець» від керівника регіону проходить підготовку до патрульно-постової служби. Цілком вірогідно, що «відмінник навчання» з часом буде задіяний і в антитерористичних спецопераціях: Запорізький кінологічний центр — єдиний в Україні, де елітні собаки проходять вишкіл за програмою «Антитерор». «Максимус може стати Чаком-2,— прогнозує Євген Михайлов. — Свого часу в складі миротворчого контингенту я зі своїм Чаком побував у Косово».

      Наостанок — про ще одну специфічну прикмету Запорізького кінологічного центру. Мені розповіли, що на його території облаштовано цвинтар для собак з особливими заслугами. Діксон, приміром, за своє 14-річне собаче життя допоміг Миколі Криволапову затримати більше сотні злочинців; за поміч миротворцям у Косово Блек заслужив епітафію на могилі: «Спасибі за дружбу і вірну службу!»; поруч — могила пса-драбанта (тілоохоронця) Евмі... Декого з них замінить не лише Максимус, але і його потомство: фахівці кінологцентру мають намір використати й генетичну спромогу елітного «німця»...