Розстріл на вулиці Карбишева

22.11.2006
Розстріл на вулиці Карбишева

Сергій Мак: «Моя нога вже заживає, і я пробую ходити без милиць». (Фото автора.)

      Сталося це в мікрорайоні Дахнівка в Черкасах, по вулиці Карбишева. Колись Дахнівка була звичайним селом, від якого до Черкас — якийсь кілометр. Тепер це престижний міський мікрорайон, де здебільшого розміщені приватні оселі, серед яких в останні роки піднялося чимало хатинок грошовитих городян. Повз один такий котедж і проходили два дахнівські підлітки — 14-річний Сергій Мак та його сусід — 16-річний Ігор. Було це близько 21-ї години.

      «Ми поверталися з Ігорем додому, зайшли в продуктовий магазин та купили там петарди. По дорозі їх випробували»,— розповідає «Україні молодій» Сергій, пацієнт відділення дитячої хірургії Черкаської обласної лікарні. За його словами, після вибуху тієї петарди із вікна одного з будинків виглянула жінка й закричала: «Чого ви стріляєте, рахіти!» Сергій каже, що вони з Ігорем не зупинялися й пішли вулицею далі. Саме тоді услід i почули два постріли.

      «З переляку ми побігли, але буквально через кілька метрів я відчув гострий біль у правій нозі і впав. Кажу Ігорю: по мені попало. Я підняв штанину, а там рана й кров по нозі тече», — пригадує пережите підліток.

      Його товариш, підхопивши під руки Сергія, потягнув його подалі від того місця. Хлопці дошкутильгали до будинку свого знайомого, і той на авто відвіз їх додому до Сергія. Вже там мати пораненого підлітка викликала швидку допомогу, яка забрала хлопця в міський травмпункт. Тільки там малий дізнався, що насправді у нього не одне поранення, а три  — дріб, розміром із горошину, випущений із мисливської рушниці, потрапив у стегно і вийшов над коліном, ще один дріб застряг у  кістці під коліном. Тож у  дитячій хірургії  двічі прооперували підлітка.

      «Нині Сергій добре почувається, і ми плануємо його виписувати додому. Скажу вам, що хлопцю дуже пощастило, не дай Боже дріб попав у кровоносну судини або зачепив нерв, це б добром не закінчилося», —  каже «УМ» завідуючий відділенням дитячої хірургії Черкаської обласної лікарні Микола Кондрацький.

      Доки Сергія лікують в обласній лікарні, Соснівський райвідділ міліції Черкас порушив карну справу за ст. 122 і з'ясовує обставини того, що сталося на вулиці Карбишева. В міліції кажуть, що 35-річний бізнесмен був тверезим, коли стріляв у підлітків. Його розлютило те, що вони граються петардами й не дають відпочивати. До того ж напередодні хтось iз дахнівської дітвори вже зробив шкоду на його вулиці, розбивши ліхтар. Нині підприємця випустили під підписку про невиїзд, а слідство продовжується.

      Проте серед мешканців міста є ті, хто підтримує сторону бізнесмена, мовляв, він правильно зробив, бо з малолітніми любителями петард тільки такими радикальними методами й можна боротися: раз стрельнув — запам'ятають на все життя. Але чому нікому не спадає на думку: що взагалі роблять петарди на прилавках наших магазинів, а зброя у руках неадекватних людей? Добре, що в цьому випадку все закінчилося лише пораненням у ногу...