Місто спостерігає за тобою

22.11.2006

      Уявіть собі місто, яке «бачить», що робиться на вулицях і в під'їздах, фіксує скільки витрачається у вашій квартирі води, викликає ліфтера, якщо ліфт зупинився, міліціонера, якщо на вас, не дай Боже, напали хулігани, чи пожежника, якщо десь запахло димом, словом місто, яке «слідкує за собою» і «дає собі раду». Це не кадри фантастичного кiно — системи під назвою «Безпечне місто» вже працюють у західних мегаполісах і, можливо, з'являться незабаром в українських містах.

       Розробити і впровадити «Безпечне місто» в Україні запропонували учасники конференції, що відбулася у столиці. У ній взяли участь спеціалісти з електронних систем безпеки, зокрема з Росії та Великобританії, де вже є досвід їхнього впровадження, а також представники секретаріату Президента, Київської міськадміністрації, МВС, ДАІ та бізнесмени, які захотіли оцінити технічні й фінансові можливості такого проекту в нашій країні.

      В ідеалі, «Безпечне місто» — це координація міського господарства й безпеки. Починається все з відеоспостереження: камери встановлять у людних місцях, під'їздах і навіть на горищах та у підвалах, де зазвичай збирається специфічна «публіка». Київська влада вже починає «моніторити» дорожній рух з допомогою камер. Крім того, житлові будинки обладнають системами підрахунку спожитих ресурсів: індивідуальною  — «лічильником» для основних «комунальних благ» (електрики, води, опалювання), і загальною, яка підбиває баланс за цілу багатоповерхівку. Датчики диму й води у приміщеннях, у випадку пожежі чи затоплення, сигналізуватимуть на центральний термінал, а звідти — в найближчі рятувальні частини, а міліцію можна буде викликати просто на вулиці чи в під'їзді, через переговорні пристрої, подібні до тих, що у вагонах метро. Нарешті всі дані буде збирати й обробляти велика «диспетчерська» — головний аналітичний центр. Його завдання — надавати необхідні дані службам життєзабезпечення, МНС та правоохоронцям, а також інформувати міську владу про загальний стан справ.

      В Україні все це поки що лише у планах, адже не таємниця, що більшість, наприклад, київських під'їздів навіть не освітлені, а влада часто не може організувати вивіз сміття. Тому наразі йдеться більше про центри міст: більшість приватних закладів тут уже мають системи відеонагляду, отож міській владі треба лише домовитися з ними про співпрацю і встановити відеокамери на площах, у парках та на стінах будинків. Наразі, елементи «Безпечного міста» впровадили лише в Донецьку — там, з ініціативи МВС, встановили камери в людних місцях, і зараз міліціонери можуть цілодобово за ними спостерігати.