Розстріляне селo

21.11.2006

      Ніхто не може сказати достеменно, коли саме, холодного ранку чи глупої ночі, сталася трагедія. Бо нікому згадати: восени 1941 року фашисти вивезли до силосної траншеї усіх мешканців села Червоноселівка. Кулями зрешетили всіх до єдиного — 96 дорослих і 17 діток. Село ж пограбували і спалили.

      Секретар Чубарівської сільради Наталя Сердюк у розмові зі мною сказала, що нині Червоноселівка — село українське, тут мешкає 97 осіб. А на той час там жили винятково євреї-колоністи. Свідків знищення сільської громади не було, і саме тому пошукові загони досить довго не могли знайти місце масового поховання. Спершу встановили факт проведення розстрільної акції в одне з єврейських свят (Сімхат тори), а потім, методом припущень і здогадок, докопалися і до силосної траншеї.

      Активісти єврейської організації «Джойнт» подбали як про перепоховання розстріляних на сільському цвинтарі, так і про увіковічнення їхньої пам'яті. Було вирішено встановити на братській могилі мармурову меморіальну дошку Скорботи з відповідним надписом. До фінансування долучився центр євреїв Запоріжжя «Хесед Міхаель»; частину коштів було виділено з обласного бюджету (голова Запорізької ОДА Євген Червоненко ніколи не приховував своєї національності).