Іще раз про Трипілля...

17.10.2006
Іще раз про Трипілля...

Модель із колекції другої, молодіжної, лінії Вікторії Гресь - Gres Denim. (Володимира СТАДНИКА.)

      Сьогодні о 21.00 показ колекції Вікторії Гресь Ukrainian Fashion Week закриває осінні покази - знімають подіум, розмонтовують бекстейдж, акуратно упаковують банери спонсорів, виставка дорогих автомобілів біля «Альта-центру» закривається. Але у запізнілих баєрів чи модниць-трудоголіків залишається ще один день - 18 жовтня, щоб подивитися і помацати дизайнерські колекції, показані на українському Тижні моди, власноруч - у шоу-румі UFW на Х Міжнародній виставці модного одягу та аксесуарів Моda Ukraine.

      На цьому Тижні вже можна прослідкувати не агресивне, але явне протистояння декораторських колекцій і конструктивних, три цікаві і прогресивні конструктивні колекції показали Вікторія Краснова, російська дизайнерка, киянка за народженням Світлана Тєгін і новий дизайнерський дует торгової марки Nota Bene Luvi, за яким стоять Віка Чикулай і Людмила Седлар, а улюбленець української публіки - грузинський дизайнер Автанділ Цквітінідзе, у нього, до речі, замовляє собі речі Віталіна Ющенко, - зумів поєднати і конструктивізм, навіть архітектурність і декоративність. Вікторію Краснову, яка послідовно працює в темі українського костюма, цього разу надихнула трипільська культура. Але що відрізняє хорошого дизайнера від кон'юнктурного - глибинність інтерпретацій і модерне прочитання історичних речей. Мінімалістична колекція Краснової виконана в кольорах трипільської кераміки - чорний, бежевий, теракотовий, з використанням трипільських орнаментів, а трипільський горщик став і головним аксесуаром - керамічні і срібні горщики прикрашали моделей у форматі підвісок і кульчиків, а його форма й орнаменти були «вшиті» в ліфи суконь. Напівприталений і приталений силует суконь-міді надавав дівчатам, що вдумливо й обережно несли на собі «археологічні цінності», тендітності і крихкості.     

      Ірина Каравай зробила на сезон весна-лiто 2007 не одну, не дві, а навіть три колекції- «сільську», в приглушеній, природній гамі, більш раціональну і продуману для Nota Bene Karavay, спортивно-молодіжну з набором улюблених речей дизайнера - об'ємні сарафани, перетягнуті шнурівками, широкі спідниці, піджаки з аплікаціями, органічну, веселу і вільну, абсолютно щиру, за словами Ірини, - для Nota Bene Karavay... for peace, та ексклюзивну спонсорську VIP-колекцію в червоно-сріблясто-чорних кольорах Life Platinum, пошиту спеціально для кожного з десяти «селебрітіс», які представляли її на подіумі. В результаті по подіуму продефілювали актори Остап Ступка й Ольга Сумська, телеведучі Маша Єфросиніна, Олег Панюта, Юрій Горбунов, Олексій Дівеєв-Церковний, Анна Безулик, рестораторка Маргарита Січкар.

      Другу прекрасну й концептуальну колекцію для лінії Poustovit Weekend показала Лілія Пустовіт, цього разу вона працювала над образом дівчини вікенду, надихаючись текстами Фіцджеральда і заходом сонця. Ці дві «музи» чудово лягли на основнi кольори цієї лінії - чорний і фіолетовий, між ними помістилися білий і всі нюанси лілового, чорнильного, рожевого, бузкового, фіалкового, причому акварельні розводи, які сприймаються з подіуму як батік, насправді є цифровими принтами, виконаними в Італії. Чорні сукні з дорогого шовку виглядають надзвичайно пронизливо, а щоб уникнути сиропності, Ліля «перерізала» їх шкіряними пасками з металевими шипами, які носить «ідейна» вулична молодь.

      Найбільший піарщик серед українських дизайнерів Андре Тан знову примусив говорити про себе не стільки колекцією, як присутністю в залі 40 красунь із конкурсу «Міс Європа» й української топ-моделі, яка зараз відкриває найгучніші світові покази - Сніжани Онопко. Чорно-біла колекція Тана, декорована перлами від відомого ювелірного дому і балетними пуантами, прикріпленими до головних пов'язок, мала б представляти напрям smart couture, так звану «розумну моду» для молодих, успішних, розумних жінок, але як на інтелектуальне вбрання виглядала досить банально, і чого приховувати, з чималою часткою відвертого плагіату. Як зразок self-made-womаn виступила Влада Литовченко.

      Понеділок - день чоловічий, вирішили організатори і показали вчора 6 чоловічих колекцій: дебют Олександра Гапчука для ТМ AleXX Fashion, спільну колекцію Михайла Вороніна і Тетяни Іващенко, колекції дуетів Островерхова-Завадський і Соболєва-Вронська, та покази Костянтина Пономарьова і Олександра Васильєва.

      Ukrainian Fashion Week - живий організм і бекстейдж живе своїм насиченим життям. Скажімо, цього року Роксолана Богуцька і Людмила Кисленко випустили власні лінії сонцезахисних окулярів, але на подіумі їх не показали - в метушні забули одягти на моделей. А Віталій Козловський, який мав вийти в колекції Анни Бублик у костюмі «нареченого», (костюм цей дошивали спеціально для нього, як завжди, в останню ніч), на показ не встиг - прямий ефір проекту «Танці з зірками» на «1+1» завадив подіумному виходу. Для колекції Вікторії Жанві «Задзеркалля» дизайнерка підібрала кілька пар близнюків, одяг на яких мав демонструвати дві сторони кожної людини - світлу і темну, але всі вони були не моделями і на репетиціях зовсім злякалися подіуму, тож на показі вийшла тільки одна пара. А в фіналі в однакових костюмах і капелюхах вийшли сама Вероніка та її сестра Наталя, не близнюк, але дуже схожа.

P.S. Який одяг буде модним наступної весни й улітку, хто з українських дизайнерів працює в унісон зі світовою модою, де можна купити те, що 6 днів показував у прямому ефірі канал М1, читайте в найближчих номерах «УМ».

 

 

  • Мода як демонстрація сили

    Починався Тиждень з порогу — навпроти входу в «Мистецький арсенал» куратор проекту Ukraine Inspired, дизайнер Федір Возіанов представив невелику колекцію casual–речей — футболки та світшоти з патріотичними принтами та написами. >>

  • Без шаблону

    Катя Возіанова — засновниця ательє Indposhiv, донька дизайнера Федора Возіанова — маже п’ять рокiв тому знайшла вільну нішу: чоловічі костюми на замовлення. Нудне радянське слово «індпошив» написала латиницею і взялася до роботи. Це тільки на перший погляд здається, що Brioni та Ermenegildo Zegna задовольнили потребу багатих чоловіків у пристойних ко­стюмах, а торгова марка «Михаїл Воронін» — не дуже багатих. >>

  • Ох ти ж і сукня!..

    Український тиждень моди, що проходив iз 9 по 13 жовтня, дав відчуття, що країна перебуває напередодні створення повноцінної fashion–індустрії. Є UFW — з традиціями, патріотизмом, професіоналізмом. Є нібито альтернативні модні Дні — проект маргінальний, проте амбіційний. Є Львівський fashion week, і в ці дні вперше пройдуть «кучні» покази в Харкові. >>

  • Скрипка вчить, як одяг шить

    Олега Скрипку в нас просто люблять. Здається, саме тому поява його в підсумковому дефіле на подіумі Українського тижня моди викликала шквал овацій. У кулуарах після закінчення першого дня Тижня, в якому Скрипка дебютував як дизайнер, більше критикували його колекцію, ніж захоплювалися. >>

  • Пішов 33–й Тиждень...

    33–й український тиждень моди наповнений ефектними заходами і медійними обличчями. 12 жовтня на подіум UFW вийдуть 12 телеведучих групи каналів «1+1» у вбранні від українських дизайнерів — і Лідія Таран, і Алла Мазур, і Данило Грачов, і Руслан Сєнєчкін, і Юлія Бориско, і Василіса Фролова. >>