Покрова з Калнишевським

17.10.2006
Покрова з Калнишевським

На вшанування пам’ятi жертв Голодомору в Хоружiвцi зводять меморiал «Трагiчнi жнива». (Михайла МАРКІВА.)

      Попередню, стару Свято-Троїцьку церкву, чи, як її називають, церкву Калнишевського, добудовували вже без нього. Вважають, що підмурівок їй заклали в рiдному селi Калнишевського - Пустовiйтiвцi -  25 травня 1773 року. А через два роки височайша імператорська милість знищила Запорозьку Січ і відправила останнього її кошового Петра Калнишевського на Соловки. Тому церква будувалася довгі сім років. «Певно, на відкритті її, що відбулося понад двісті років тому, так само, як на нинішньому відкритті, стояв сільський люд, так само вклонявся Богові й молився за незалежність України», - уявив минуле Віктор Ющенко, звертаючись до громади, яка велелюдно прибула на Покрову до Пустовійтівки.

      Нинішню церкву - копію історичної - почали відбудовувати двадцять другого грудня минулого року. «Була закладена капсула для нащадків і покладене перше вінце на старому фундаменті, - розповів «УМ» виконавець робіт, керівник лебединського ПП «Будівельна фірма ДАС» Олександр Дрогало. - Технологію застосовували прадідівську, таку, як і двісті років тому. Досвіду не мали - старожилів, які б пам'ятали той спосіб будівництва, немає. А подібних дерев'яних церков майже не лишилося взагалі. Тому будували методом проб та помилок. Але звели, як і належить, - стіни під ухилом три градуси сходяться вгору, чотири нижні вінці дубові, далі - соснові... Побудували за десять місяців...»

      Отже, справді все, як колись. Новенька церква виглядає точнісінько як давня на тогочасних зображеннях видатного краєзнавця Степана Таранушенка. Всередині пахне сосною, і церква нагадує величезний дзвін, опущений на землю, тільки дерев'яний. Зранку освячена Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом, вона ніби вже всотала зі старого підмурівку намоленість того, старого, храму. Бо витає у ній, ще практично порожній, якийсь особливий дух. Можливо, і церкви, що відбудовуються зі старих, зберігають свій генетичний код?..

      «Розписувати церкву будуть десь лише через рік, - пояснює заступник голови Сумської державної адміністрації Микола Деркач. - Вона вже зараз осіла на три сантиметри, а загалом усадка буде сантиметрів вісімнадцять. Лише після цього почнеться внутрішнє оздоблення». Свято-Троїцький храм, до речі, прикрасить ікона «Євхрастія», яку Віктор Ющенко урочисто передав у дар цій церкві.

      ...Люду зібралося навколо чимало. «Приїхали о восьмій, сиділи в машині, чекали, - розповідає знайома із Конотопа. - Як же таке пропустити?» Пізніше біля Будинку культури зустріну знайому вчительку з Недригайлова: «Дітей зі своєї школи привезли, хочемо їм музей новий показати...»

      Приїзд Президента на Покрову саме до Пустовійтівки не випадковий. Адже Калнишевський зіграв величезну роль у становленні України: «Ця земля народила велетня - людину, доля якої суттєво вплинула на історію нашої Вітчизни. Тому так важливо, щоб таку сторінку славної історії Пустовійтівки побачили мільйони людей...» А перед нами всіма, як і у часи Калнишевського, стоїть завдання творення соборності нашої держави:  «У нас не повинно бути речей, які ділять країну. Я хочу, щоб ми разом робили все, аби не допустити  розбрату», - сказав Президент.

      У Будинку культури Пустовiйтiвки вiдкрили музей Петра Калнишевського. А екскурсію для Президента проводив директор Сумського краєзнавчого музею Владислав Терентьєв. Він звернув увагу на унікальну братську чашу і хрест, що зберігся з попередньої, оригінальної Свято-Троїцької церкви. А Євангеліє, оздоблене за кошт Калнишевського відомим київським ювеліром Іваном Равичем! До його срібного окладу присутні притуляють долоні, щоб відчути енергетику раритету. Патріарх гортає сторінки і Віктор Ющенко дивиться, де ж там лишилися власноручні помітки кошового... Вийшовши з музею, Катерина Ющенко говорить: «Добре, що люди починають розуміти, які в них корені й що Бог хотів для них». А Президент під час короткого спілкування з пресою, крiм iншого, наголошує на важливості створення історико-культурного заповідника «Посулля» на Сумщині, куди б увійшла й Пустовійтівка.

      Президент відбуває далі за маршрутом - до Недригайлова. ...У рідному Ющенковому селі Хоружівка він поспілкувався із земляками і відвідав з гостинцями новий будинок для дітей-сиріт.

 

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>