Теплокомуненерго зривають опалювальний сезон

10.10.2006
Теплокомуненерго зривають опалювальний сезон

Часу для того, щоб забезпечити безперебiйне надходження тепла в квартири, залишилося зовсiм мало. (з cайту www.grandeviabilitatrieste.it)

      За п'ять днів до початку опалювального сезону Україна знову в тривожних очікуваннях. Зокрема, наразі не відомо, чи з'явиться тепло у всіх українських помешканнях. Проблема далеко не нова, як і не нова причина її появи - борги перед дочірньою компанією «Газ України» за спожитий газ. Саме через погану ситуацію із газовими розрахунками підприємств комунальної теплоенергетики ускладнюється процес закупівлі «Нафтогазом України» необхідних ресурсів «блакитного палива».

      Через несумлінне ставлення керівництва декількох десятків теплокомуненерго-боржників гальмується підготовка до опалювального сезону 2006-2007 рр. по всій Україні. А в окремих містечках всерйоз заговорили про загрозу повторення сумнозвісної алчевської історії під час особливо сильних морозів минулої зими.

      Компанії «Газ України», аби побороти супротив неплатників, які навіть за відсутності договору споживають великі обсяги газу, доводиться перекривати «газовий кран». Не лякає теплокомуненерго і кримінальна відповідальність, яка може настати у зв'язку із перебором планових обсягів газу, оскільки це є фактичною крадіжкою державного енергоресурсу.

      За останніми офіційними даними, середній рівень розрахунків підприємств ТКЕ по Україні з початку 2006 року становить лише 69 відсотків. Внаслідок цього «Газ України» не дорахувався 506 мільйонів гривень. А згідно із постановою Кабміну, прийнятою у 2001 році, «газовики» не мають права укладати договори на поставку «блакитного палива» з тими підприємствами, які не розрахувалися за нього на 100%. На сьогодні тільки одна Чернівецька область має такий показник оплати. Непогані показники також у Волинської (91%). Закарпатської (89), Вінницької (89), Київської (89), Тернопільської (87) областей.

      Натомість кричуща ситуація склалася у Харківській області, яка у цьому році оплатила лише 39% спожитого газу і заборгувала «Газу України» 121 млн. гривень. Рекордсменом-боржником в Україні є місто Харків - понад 110 млн. боргу.

      Коли ж керівники підприємств теплокомуненерго, незважаючи ні на що, порушують закон і надалі безкоштовно споживають паливо, то «Нафтогазу України» і «Газу України» нічого не залишається, як відключати боржників від газової труби. Але ж і тут не все так просто. У багатьох випадках це не вдається зробити, оскільки «газовиків» не пускають на території теплокомуненерго. У злісних боржників, які не знаходять грошей на розрахунки за спожитий газ, звідкілясь беруться кошти на потужну сучасну систему охорони.

      Загалом «Нафтогазу» та «Газу України» довелося відключити від газопостачання більше 25 підприємств у Києві, у Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Донецькій, Львівській, Рівненській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській і Київській областях. І, як на диво, після того у них почали з'являтися кошти на оплату спожитого палива. В результаті проведеної роботи підприємств теплоенергетики активізувався процес повернення боргів. Принаймні майже всі області України забезпечили стовідсоткову оплату спожитого газу у вересні (середній рівень розрахунків підприємств ТКЕ за цей період - 87 відсотків). Для досягнення абсолютного показника знову підвела Харківська область, а також Дніпропетровська, Сумська, частково місто Кривий Ріг. Проте борги так ніхто і не думає віддавати, що змусить «газовиків» і надалі відключати злісних боржників.

      Підприємства-боржники ТКЕ, окрім опору представникам «Газу України» та «Нафтогазу», які приходять відключати їх від газопостачання, мають ще кілька способів уникнути розрахунків за паливо. Їм вдається на свій бік схиляти суди. Так, у Полтаві обласний господарський суд заборонив перекривати «кран» «Полтаватеплоенерго», яке заборгувало за 2006 рік 8,4 млн. гривень. Та ж історія у Харкові з найбільш злісним неплатником - «Харківські тепломережі», які, нагадаємо, заборгували 110 мільйонів. Це підприємство подало в суд на міську владу за те, що вона не привела тарифи на виробництво теплової енергії у відповідність із собівартістю. Зауважимо, що з 2005 року питання відшкодування різниці у тарифах віднесені до компетенції саме органів місцевого самоуправління. Однак ці органи вчасно не захотіли іти на прийняття непопулярних рішень, зокрема щодо перегляду тарифів, оскільки це був виборчий період. Тобто «страусина політика» місцевої влади та борги «тепловиків» стала причиною того, що «Нафтогазу» може не вистачити коштів для закупівлі дорогого нині природного газу і забезпечити стабільне проходження опалювального сезону.

      Отож, коли у «Харківських тепломереж» утворилися мільйонні борги і «Харківгаз» отримав доручення відключити підприємство від газопостачання, то у серпні суд прийняв рішення про заборону карати таким чином боржника. Відповідно склалася ситуація, коли підприємство має мільйонні борги, не бажає виплачувати їх, продовжує споживати паливо і ще й через суд «качає свої права» постачальнику палива «Газу України».

      Ще однією причиною наявності боргів є часта зміна керівництва ТКЕ. Нові керівники не хочуть відповідати за своїх попередників. Водночас вони обіцяють, що погасять борг, але за півроку-рік йдуть зі своїх посад і ситуація повторюється знову - вже з черговим новопризначеним директором.

      Але найбільш нахабним способом «втечі» від боргів є свідоме банкрутство ТКЕ і створення на його основі нового підприємства. Водночас борги залишаються на рахунку банкрута. «Допомагає» і зміна форми власності, оскільки вона впливає на структуру боргів. Згадуючи горезвісні «Харківські тепломережі», зауважимо, що спочатку це було державне підприємство, згодом стало просто обласним. Пізніше приєдналося до Харківського обласного виробничого об'єднання теплових мереж «Харківтеплоенерго». Таким чином старі борги залишалися у попередніх підприємств і в результаті набралося заборгованості на суму 193 млн. гривень. Або ж, до прикладу, уже інша, новоутворена компанія ділиться між 22-ма районами Харківської області, не передаючи їм борги, що назбиралися. Схожа схема уникнення оплати за газ була застосована і на «Краматорській ТЕЦ» Донецької області. Зараз таким чином намагається змінити постачальника газу «Сарникомуненергія», що на Рівненщині, ухиляючись від оплати «Газу України» 500 тисяч гривень за спожите паливо у 2006 році.

      Таким чином підприємства теплокомуненерго, нарощуючи борги, вдаючись до різноманітних схем і ховаючись за судовими рішеннями, роблять заручниками мешканців своїх же міст. Адже населення, яке розраховується за тепло і газ вчасно, не має відповідати за неефективну діяльність ТКЕ. Проте взимку саме звичайні люди можуть постраждати через нинішнє небажання «тепловиків» погасити свої борги і тим самим створення загрози для нормального проходження опалювального сезону, а звалювати свою вину на «газовиків», - це не по-джентльменськи.

Ганна ГРИБ.

  • Біло-пухнастий проти «сил зла»

    Сьогодні під будівлею Верховної Ради — пікет. ВО «Свобода» вимагає створення парламентської тимчасової слідчої комісії, яка мала би перевірити звинувачення уряду у багатомільярдній корупції. Іншими словами — сказати «так» або «ні» на заяви відстороненого керівника Держфінінспекції Миколи Гордієнка, за якими очільник українського уряду Арсеній Яценюк завдав збитків державному бюджету на 7,6 млрд. гривень. >>

  • Мільйонер із будинку під куполом

    ...16 січня 2014 року: «сильна як ніколи», за словами її лідерів, Партія регіонів проштовхує у Верховній Раді пакет диктаторських законів. Тих самих, які коштували нашому народові не один десяток людських життів. У сесійній залі — всі «диригенти» абсолютно незаконного, але політично «правильного» голосування. >>

  • Олігарх пiдриває українську «оборонку»

    Ще на початку вересня уряд Арсенія Яценюка ухвалив рішення повернути до державної власності два гірничозбагачувальні комбінати — Іршанський та Вільногірський. Ці підприємства перебували в оренді у компанії «Кримський титан», яка належить олігарху Дмитру Фірташу. >>

  • Куплю пай ...у покійника

    Слова та словосполучення «рейдери», «рейдерське захоплення» нині вже міцно увійшли до лексикону українців. Навіть сусідська сварка за межу в селі супроводжується цими термінами — автору доводилося чути, як один чоловік обзивав іншого рейдером, бо той приорав собі частину нібито чужої території. >>

  • Популізм у закритому режимі

    Блок Юлії Тимошенко обіцяв, що вже сьогодні проект державного бюджету на 2009 рік надійде з уряду до Верховної Ради і розглядатиметься профільним комітетом. Про це журналістам учора повідомив народний депутат від БЮТ Андрій Кожем’якін. >>

  • «Богдана не чіпайте!»

    За даними «УМ», в апараті Верховної Ради позавчора відбулися дивні колізії із серйозним документом — поданням Генпрокурора Олександра Медведька про позбавлення депутатської недоторканності народного депутата від БЮТ Богдана Губського. >>