Біло-пухнастий проти «сил зла»

07.04.2015
Біло-пухнастий проти «сил зла»

(з сайта euroinfo.tv.)

Сьогодні під будівлею Верховної Ради — пікет. ВО «Свобода» вимагає створення парламентської тимчасової слідчої комісії, яка мала би перевірити звинувачення уряду у багатомільярдній корупції. Іншими словами — сказати «так» або «ні» на заяви відстороненого керівника Держфінінспекції Миколи Гордієнка, за якими очільник українського уряду Арсеній Яценюк завдав збитків державному бюджету на 7,6 млрд. гривень. На час проведення розслідування ця політична сила вимагає відсторонити Яценюка від виконання своїх обов’язків.
Таким чином, найгостріший за всю нашу постмайданну історію політичний скандал поступово набирає обертів.

Справа... проти ревізора

Нагадаємо, ще 18 березня Микола Гордієнко заявив про мільярдні зловживання у Кабінеті Міністрів — і скерував свої звинувачення до Генеральної прокуратури. Цікаво, що корені багатьох схем, про які говорив очільник фінінспекції, беруть початок ще з часів попередньої влади. Але нинішній уряд, який, здавалося, мав би ухопитися за ці деталі й провести розслідування, навпаки, забороняв простежувати кримінальні оборудки Януковича—Азарова. Що вже виглядає принаймні дивно.

Наприклад, під час приватизації «Укртелекому» було доведено цілу низку зловживань, але справу, хоч як це дивно, почали гальмувати. Причому ініціаторами виступили тодішній міністр фінансів Олександр Шлапак і нинішній Прем’єр Арсеній Яценюк. Більше того, пан Шлапак, мовляв, ще й подав позов до суду з метою скасувати акти перевірки законності приватизації компанії. Під час перевірки «Енергоатома» Миколу Гордієнка, за його словами, відсторонили від виконання повноважень. Аби багато не накопав. Зрештою, на думку головного ревізора країни, ще раніше уряд Яценюка заблокував можливість дослідження корупційних схем режиму Януковича тим, що в серпні 2014 року ухвалив мораторій на проведення перевірок.

Об’єкт звинувачення — уряд Арсенія Яценюка — відреагував миттєво, хоча й прогнозовано, звільнивши з посади головного свідка звинувачення... за службову недбалість. Мовляв, упродовж тривалого часу пан Гордієнко просто не виконував доручення свого безпосереднього шефа Арсенія Яценюка. А якщо й виконував, то формально.

Виглядало це трохи смішно, адже раніше, до моменту звинувачення Прем’єра, весь дружній колектив уряду був роботою головного ревізора країни цілком і стовідсотково задоволений. Окрім того, небезгрішним було рішення Яценюка звільнити свого опонента і з точки зору права: адже до особи, яка звинувачує у чомусь високопосадовця, жодні заходи впливу у цій справі не застосовуються.

Бiльше того, проти самого Гордієнка відкрили кримінальне провадження. «Двадцять шостого березня було зареєстровано кримінальну справу, — сказав головний фігурант політичного скандалу. — Підняли якісь дивні папери 2013 року, коли мене ще навіть у фінінспекції не було, адже я працюю у цьому відомстві з 2014 року. Планували обшуки у мене вдома. Ось так працює уряд Арсенія Яценюка, який бореться з корупцією».

«Прем’єр-міністр усіх часів і народів!»

Перед минулими вихідними стало зрозуміло: уряд Яценюка буде наполегливо боротися за очищення власного мундиру від плям. Причому робитиме це такими дубовими методами, які наставлять ще більших плям на цей самий мундир. Так, 4 квітня країна довідалася, що Гордієнка не відсторонили, а таки звільнили з посади. Окрім цього, йому «шиють» кримінал.

Кабмінівські юристи напружилися — і зуміли таки огорнути у простирадло юридичної відповідальності ображену заяву Прем’єра: «він не виконує моїх розпоряджень». Так, невиконання Миколою Гордієнком доручень Прем’єр-міністра через недобросовісне ставлення до них, що спричинило важкі наслідки для держави (!), підпадає під частину 2 статті 367 ККУ — і тягне за собою позбавлення волі на термін від 2 до 5 років. Ще можуть притягнути Гордієнка за статтею 386-ю — надання суб’єктом декларування неправдивих свідчень у декларації. А також частини 1 статті 364 — зловживання владою або службовим становищем з метою отримання особистої вигоди.

До цькування судами додалася ще й іміджева робота шанувальників Арсенія Яценюка. Зокрема, їх активність у різноманітних телешоу. Так, у передачі «Чорне дзеркало» народний депутат від «Народного фронту» Андрій Помазанов навіть сказав, що Кабмін Арсенія Яценюка є найкращим урядом в Україні! Чим викликав вельми жваву реакцію у залі. І як зауважив один із гостей студії, — такого собі не дозволяв свого часу навіть уряд Миколи Азарова! Єдиним, мовляв, хто погодився на титул «Найкращий», був «переможець» у псевдономінації «Найкращий банкір Центральної і Східної Європи» Сергій Арбузов. Ще коли він був зовсім маловідомим політиком і «всього лише» очолював НБУ.

У нашій ситуації все виглядає значно гірше. Такий тиск владної машини на одну людину, навіть і небезгрішну, в уяві пересічного українця робить переслідуваного жертвою режиму. А владу, хай і обрану на Майдані, — тим самим антинародним режимом. І саме цей результат «Яценюкгейта», навіть не розвал парламентської коаліції, ми вважаємо найгіршим наслідком нинішньої корупційної кризи.

«Кремль украв і у мою кишеню поклав!»

Звинувачення на адресу виконавчої влади наклалися на реальну бездіяльність Кабміну Яценюка: відсутність обіцяних економічних реформ, розвал економіки, падіння рівня життя, висока інфляція тощо. Кабінет Міністрів опинився у непростій ситуації: від нього вимагають чітких пояснень, а бездіяльність може загрожувати розпуском коаліції, дочасними виборами. Уряд намагається діяти, але виходить у них ще гірше, ніж у донецької команди.

«Всі люди, які живуть у нашій країні, бачать: рівень корупції не зменшився. І тут є пряма логіка: якщо він не зменшився на низовому рівні, то навряд чи щось дуже змінилося на верхньому. Адже зазвичай риба гниє з голови, — сказав в одному з телеефірів нардеп від «Свободи» Андрій Іллєнко. — На цілу країну з дуже високої трибуни, у тому числі з трибуни Верховної Ради вже два тижні тому прозвучали дуже серйозні звинувачення: у зловживаннях 7,6 млрд. гривень урядом Арсенія Яценюка. І таке враження, що всі ці звинувачення йдуть кудись у порожнечу. Відповідь на звинувачення Гордієнка має дати не заступник міністра юстиції на брифінгу, а Генеральна прокуратура і тимчасова слідча комісія Верховної Ради, яка має складатися із представників усіх політичних сил».

За словами нардепа, необхідно проводити прозоре і публічне розслідування справи.. І не варто робити вигляд, що ми не помічаємо. «Адже у країні був Майдан, величезна кількість людей загинула. І коли звучать такі серйозні звинувачення, має бути відповідна реакція, а не забалакування теми і відкриття заднім числом якихось кримінальних справ. Завдання парламенту — проголосувати за створення такої тимчасової слідчої комісії», — резюмував Іллєнко.

Сили, які стоять за Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, категорично виступають проти такої ініціативи. Тобто жодного парламентського розслідування! Аргумент — простий, як лопата і капуста його попередника Миколи Азарова. Якщо донецькі завзято воювали з популістами, то нинішня влада — з Путіним! «Кремль буде аплодувати!» — сказав у телешоу нардеп із «Народного фронту» Помазанов. І в цих словах — весь алгоритм мотивації нинішнього уряду, до речі, як дві краплі води схожий на риторику команди Володимира Путіна. Москві нині всюди шкодить Держдеп, то у наших під’їздах гадить Кремль. І, звичайно ж, зловмисно розпихує по кишенях нинішніх чиновників державні мільярди.

Таке різке і негативне ставлення до створення депутатської комісії звучить дивно хоча би й тому, що повноваження у неї явно не достатні для якихось дієвих дій. «Як депутат я брав участь у десятці подібних комісій. І нині можу констатувати: повноваження такого органу — за діючим законодавством — нічим не відрізняються від повноважень окремих депутатів», — сказав екс-нардеп Тарас Чорновіл.

Слідство або перевибори

Натомість політична сила Прем’єр-міністра вважає: цілком достатньо буде роботи урядової комісії. Яка вже практично підготувала свої висновки щодо звинувачень Миколи Гордієнка. Навіть на перший погляд, це цілковитий абсурд. «Уряд звинуватили у корупції, і зараз комісія уряду займатиметься вивченням цих звинувачень», — прокоментував Андрій Іллєнко.

Переконати суспільство, що уряд Яценюка білий і пухнастий, стає все складніше. Так, навіть нардепи не можуть зрозуміти: чому кабмінівська комісія говорить про «всього лише» 11 мільйонів гривень можливих зловживань, якщо заступник міністра юстиції фактично визнала 1,5 млрд.? І це тільки початок. Проте розпад парламентської коаліції та дочасні вибори, про які заявляє вже частина політологів, — нині може бути цілком реальним сценарієм в Україні.

«У такій заяві щодо зловживань в уряді повною мірою проглядається серйозна урядова криза, — вважає Марина Ставнійчук, екс-заступник голови ЦВК, член Венеційської комісії у 2009—2013 роках. — І ця криза може легко перерости у парламентську. Сьогодні невипадково коаліція почала підбивати підсумки своєї роботи. Якщо до уряду, який представляє більшість у парламенті, є такі серйозні претензії, то парламент має створити комісію. Якщо зловживання є, то це підстава для дочасних парламентських виборів однозначно. Якщо ж тут є кримінальна складова, безумовно, має розбиратися Генеральна прокуратура».

... А тим часом Микола Гордієнко скаржиться, що його переслідують невідомі. «Сьогодні зі мною приїхала «Альфа» (спецпідрозділ СБУ. — Ред.), яка й супроводить мене додому», — сказав фігурант скандалу у студії одного з телеканалів. Це значить, що урядовці неабияк бояться подальшого «зливу» інформації. А тому найцікавіше і найсумніше у цій історії, ймовірно, ще попереду.

ПОГЛЯД З КАБМІНУ

«Мені підкинули!»

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк категорично не вважає себе винним у фактах, викладених Миколою Гордієнком. І аргументував у стилі втікача Віктора Януковича, якого запитали про маєтки його Межигір’я. Мовляв, це не його, і все йому підкинули.

«4 квітня завершилося службове  розслідування. Стали відомі факти — цифра у 7,5 мільярда не має жодного стосунку до жодного посадовця чинного уряду чи Прем’єр-міністра. Це все розрахунки і перевірки, які робилися ще за часів екс-Президента Віктора Януковича, з 2010 до 2013 рр. За 2014 рік — за дорученнями Прем’єр-міністра були проведені перевірки. Два державні підприємства мають порушення фіндисципліни, були складені акти. Підприємства оскаржили їх у суді, вони визнані недійсними, — заявив Яценюк. — Тепер я вимагаю від ГПУ та CБУ розслідувати всі корупційні діяння цієї посадової особи  (Гордієнка), як розслідуються корупційні діяння екс-керівництва Державної фіскальної служби, екс-керівництва низки державних підприємств, екс-керівництва Реєстраційної палати, ДАІ».

За словами Яценюка, екс-главі Держфінінспекції Миколі Гордієнку «обіцяли імунітет», якщо він дасть неправдиві свідчення проти уряду. «(Обіцяли) політичні сили  і люди, які зацікавлені у повторенні ситуації 2005 року, у зміщенні уряду, який почав боротися з корупційною мафією», — зазначив Яценюк. При цьому на запитання, чи може він назвати конкретні прізвища, Яценюк заявив: «Я назву. У парламенті. Почуєте».

  • Мільйонер із будинку під куполом

    ...16 січня 2014 року: «сильна як ніколи», за словами її лідерів, Партія регіонів проштовхує у Верховній Раді пакет диктаторських законів. Тих самих, які коштували нашому народові не один десяток людських життів. У сесійній залі — всі «диригенти» абсолютно незаконного, але політично «правильного» голосування. >>

  • Олігарх пiдриває українську «оборонку»

    Ще на початку вересня уряд Арсенія Яценюка ухвалив рішення повернути до державної власності два гірничозбагачувальні комбінати — Іршанський та Вільногірський. Ці підприємства перебували в оренді у компанії «Кримський титан», яка належить олігарху Дмитру Фірташу. >>

  • Куплю пай ...у покійника

    Слова та словосполучення «рейдери», «рейдерське захоплення» нині вже міцно увійшли до лексикону українців. Навіть сусідська сварка за межу в селі супроводжується цими термінами — автору доводилося чути, як один чоловік обзивав іншого рейдером, бо той приорав собі частину нібито чужої території. >>

  • Популізм у закритому режимі

    Блок Юлії Тимошенко обіцяв, що вже сьогодні проект державного бюджету на 2009 рік надійде з уряду до Верховної Ради і розглядатиметься профільним комітетом. Про це журналістам учора повідомив народний депутат від БЮТ Андрій Кожем’якін. >>

  • «Богдана не чіпайте!»

    За даними «УМ», в апараті Верховної Ради позавчора відбулися дивні колізії із серйозним документом — поданням Генпрокурора Олександра Медведька про позбавлення депутатської недоторканності народного депутата від БЮТ Богдана Губського. >>

  • Чия земля? Губського!!!

    Менш як за місяць, рівно о нуль годин нуль хвилин новорічної ночі, має бути скасовано мораторій на продаж сільськогосподарських земель. Теоретично. Бо хоча заборона відчужувати паї діє тільки до 1 січня 2009 року, а Верховна Рада не зробила жодного кроку, аби організувати легальний ринок землі, жоден з аналітиків не сумнівається, що нардепи неодмінно зберуться у сесійній залі і продовжать заборону ще на рік. >>