Пам'ятний знак спотикання

07.10.2006

      Ідея встановлення в промисловому Красноармійську пам'ятника Тарасу Шевченку «визріла» аж на 15-му році незалежності України. Ініціативна група городян, куди увійшли представники різноманітних громадських організацій та політичних партій, звернулася з відповідним клопотанням до місцевої влади. У міськраді тоді пішли назустріч ініціативі звести монумент на центральній площі ім. Шибанкова. З'явилося й рішення міської ради від 22 лютого 2006 року № 4 — 29-49 за підписом міського голови Миколи Приймаченка: «Дати згоду закласти пам'ятний знак на місці будівництва пам'ятника Т.Г. Шевченку на площі ім. Шибанкова 9 березня 2006 року».

      Отож, відповідно до цього рішення, 9 березня цього року, в день народження Кобзаря, й справді на центральній площі Красноармійська в урочистій обстановці було закладено й освячено пам'ятний знак на місці майбутнього монумента. 22 травня тут же відбувся мітинг-реквієм, приурочений 145-й річниці перепоховання Тараса Шевченка. Проводилися й інші заходи до пам'ятних дат державного значення. Своє сприяння встановленню тут бронзового бюсту поета вже підтвердив генеральний секретар Світового конгресу вільних українців Віктор Педенко, із яким делегати з Красноармійська зустрічалися в столиці у серпні на Всесвітньому форумі українців.

      Та тим часом відбулися вибори, і в керівні крісла на столичному та місцевому рівнях прийшли чи повернулися персони, для більшості із яких українська культура, мова і власне духовність — як сіль в оці. Зокрема після того, як міським головою Красноармійська став Андрій Ляшенко, ставлення «батьків міста» до можливості існування пам'ятника Шевченку на центральній площі змінилося. Тобто, попри відповідне рішення міськради і навіть пам'ятний знак на площі: «Тут буде споруджено пам'ятник Великому сину України Тарасу Шевченку», «нова» міська влада тепер вважає зведення монумента недоцільним.

      Зокрема управління містобудування та архітектури однією з причин неможливості розташування тут пам'ятника називає таку: «Генеральним планом міста, який є основним юридичним документом, що регулює містобудівну діяльність Красноармійська, дане місце значиться як площа ім. Шибанкова, тож встановлення пам'ятника Тарасу Шевченку вносить дисонанс між назвою площі та пам'ятником, розташованим на ній». (Начальник управління містобудування та архітектури В.Колесник також переконує, що до виконкому вже надійшло колективне звернення ветеранів війни та ветеранів праці, які не згодні з розташуванням пам'ятника на площі, що носить ім'я одного з визволителів Красноармійська).

      Водночас містобудівна рада розглянула альтернативний варіант спорудження пам'ятника Шевченку – у сквері на вулиці Горького. Само собою, в даному разі дисонансу між назвою вулиці та ймовірним розташуванням тут пам'ятника ніхто не помітив. Навпаки – містобудівна рада пропонує низку аргументів на користь згаданого варіанту. І серед них є й такий: «Навколо встановленого пам'ятника запроектоване виконання винятковоякісних ландшафтних оздоблень, встановлення лав, на яких можна було б посидіти в тіні його величі, почитати вірші поета, проводити виховні заходи для молоді».

      Та ті городяни, які вже повірили в можливість спорудження пам'ятника на центральній площі міста, сприймають таку альтернативу за відверту наругу і над ними самими, і над Тарасом Шевченком. Бо вважають згаданий сквер на вулиці Горького таки, м'яко кажучи, не зовсім вдалим місцем для зведення тут пам'ятника. По-перше, саме тут розташований геть занедбаний центральний колектор стічних вод. По-друге, ця місцина сумнозвісна тим, що після рясних дощів тут довго стоїть вода. По-третє, неподалік зараз якраз будується ще один «бар-ресторан» і подібне сусідство аж ніяк не назвеш бажаним.

      Конфліктна ситуація вже вийшла за межі міста й докотилася до обласного центру. Зокрема координаційна рада політичних партій та громадських об'єднань Красноармійська вже знайшла підтримку в управлінні культури і туризму Донецької обласної державної адміністрації. Адже у письмовому зверненні до міського голови Красноармійська Андрія Ляшенка начальник управління Микола Пташка зазначає, що управління культури й туризму облдержадміністрації «вважає за доцільне спорудження пам'ятника видатному українському поету в центрі м. Красноармійськ на площі ім.Шибанкова». Отож, як надалі буде вирішуватися конфліктна ситуація і чи можна вірити надпису на пам'ятному знакові: «Тут буде споруджено пам'ятник...», покаже майбутнє. А нинішні перипетії поки тільки зайвий раз показали — до влади повернулася «команда», представники якої вже добряче «підставили» всіх пересічних мешканців краю. Чим саме? Та хоча б тим, що саме «завдяки» цим керівним панам сам термін «донецький» з недавніх часів носить виключно негативне «забарвлення». І згадані події навколо зведення пам'ятника Шевченку у Красноармійську, схоже, ще один камінь у город усього регіону.