«Дозвольте представитися: опозиція»

23.09.2006
«Дозвольте представитися: опозиція»

Опозицiйне об’єднання очолила Юлiя Тимошенко. (Фото PHL.)

      Хоча у Верховній Раді ще зовсім не ясно, хто буде коаліцією (чи «антикризовики», чи «об'єднувачі нації»), зате в парламентської більшості вже з'явився формально прописаний опонент — міжфракційне депутатське об'єднання опозиції. Відповідну угоду вчора було підписано у Верховній Раді. Водночас про повноцінне об'єднання поки що говорити передчасно, бо в цей союз, окрім блоку Тимошенко, наразі ввійшли тільки два нардепи: Йосип Вінський і Галина Гармаш, які, будучи соціалістами, відмовились вступати до антикризової коаліції. Вони й підписали з Тимошенко вчорашню угоду.

      «Сьогодні відбувається знакова подія, — прокоментувала цю подію Юлія Володимирівна, — тому що вперше за роки незалежності у парламенті створено парламентську опозицію, яка чітко визначена за складом, твердо знає, що робити, і ми будемо починати будувати інститут парламентської опозиції». Тимошенко запевнила, що об'єднання працюватиме над інститутом опозиції «не тільки для нашої команди, а для всіх наступних опозиційних команд», щоб зробити владу підзвітною і контрольованою.

      Лідером опозиції обрано безальтернативну Юлію Тимошенко, її заступниками — Олександра Турчинова, Миколу Томенка (від БЮТ) та Йосипа Вінського. При цьому ОО, себто опозиційне об'єднання, залишило ще три посади «замів» вакантними. Їх дадуть новим членам парламентської опозиції, повідомляє «Українська правда».

      Заступник голови фракції БЮТ Олег Білорус каже, що мета опозиції — мати принаймні 150 депутатів. «Це достатній мінімум, щоб не допустити конституційної більшості і протистояти актиконституційним діям коаліції», — зазначив у коментарі «УМ» пан Білорус і додав, що «ця мета буде досягнута». Наразі ж об'єднання налічує 118 «багнетів» (від загальної чисельності фракції БЮТ — 125 — віднімаємо дев'ять нардепів, які приєдналися до коаліції, і додаємо двох соціалістів). Треба ще 32... А щодо «відступників», то БЮТ готує до Конституційного Суду подання, щоб з'ясувати, чи виключення депутата з фракції тягне за собою позбавлення мандата. Операція «Зубик», ініційована Юлею, триває. Тимошенко сподівається замінити цю «дев'ятку» на більш відданих людей зі свого списку.

      Між іншим, не треба мати здібностей Ванги чи Нострадамуса, щоб зрозуміти, що, коли йдеться про розширення опозиційного об'єднання і три вакансії в його керівництві, то на увазі мається не заміна «зубиків», а насамперед «Наша Україна». Подальша міць опозиційного об'єднання залежить саме від кількості депутатів «НУ», які долучаться до формули «БЮТ + двоє соціалістів». Осьдечки головна інтрига парламентської опозиції. У «Нашій Україні» є люди, готові до переходу в опозицію. А якщо переговори про створення коаліції національної єдності проваляться, то таких людей, цілком зрозуміло, буде ще більше. Наразі ж «НУ» вичікує, і, щоб спрогнозувати майбутнє «коаліціади», без здібностей якогось «нострадамуса» уже не обійдешся. Частина «нашоукраїнців» стверджує, що Партія регіонів заганяє переговори в глухий кут і своїми останніми діями тільки перекреслює можливості для перемовин. Інші учасники «НУ» переконують, що за наявності політичної волі угода про створення коаліції національної єдності може бути готова вже на цих вихідних.

      Олег Білорус каже, що було б добре, якби до опозиційного об'єднання вступила ціла фракція «Нашої України». «Тоді це було б могутнє об'єднання чисельністю більш ніж двісті чоловік, і ми могли б ефективно боротися з кланом Януковича», — зазначає пан Білорус. При цьому він свідомий того, що це навряд чи станеться і прогнозує, що «нашоукраїнці» якщо й приєднуватимуться, то на індивідуальній основі.

      Щодо опозиційно налаштованої частини «НУ», то колишній віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко в коментарі «УМ» зазначив, що з ним переговори про вступ до парламентського опозиційного об'єднання не велися. «А якби велися, то такі питання все одно спочатку треба обговорити на засіданні фракції», — зазначив пан В'ячеслав. До того часу, поки на фракції не обговорять питання опозиційного об'єднання і коаліції, Кириленко вважає за передчасне давати коментарі з приводу міжфракційних союзів. Водночас він додає: «Принципово важливо, щоб опозиція налічувала двісті депутатів. Тоді буде гостра та ефективна протидія ініціативам коаліції Януковича. І не в тому річ — входити чи не входити, це вже другорядне».

      Є в опозиційного об'єднання й інший, щоправда дрібний, резерв — це фракція соціалістів. Вона глибоко інтегрувалася в антикризову коаліцію, тому наразі єдиним перспективним новобранцем виглядає тільки Олексій Малиновський. Крім того, як розповів екс-соціаліст Йосип Вінський, до ОО можуть вступити ще кілька соціалістів, які обурилися прийнятим у першому читанні бюджетом. «Після тих згвалтувань, які відбулися у четвер, принаймні, три-чотири людини розуміють, що треба визначатися зі своїм рішенням», — зазначив Вінський. Хоча це вельми непевно. Голова фракції СПУ Василь Цушко, скажімо, заявляє: «Сенсацій більше не буде». А ще Цушко пригрозив, що пані Гармаш за вступ до опозиційного об'єднання виженуть із партії, як це зробили з Вінським.

      Саме ж опозиційне об'єднання за основу програмової роботи взяло угоду, яка була напрацьована при створенні першої коаліції — між БЮТ, «НУ» і СПУ. «Ми не змінили жодну літеру в тому документі, який був основою програми дій коаліції, коли ми збиралися бути владою», — зазначила Тимошенко. В самій же угоді, підписаній учора, наголошується: «В основі наших дій лежить не агресія, не прагнення реваншу і не жадоба влади. Ми будемо викривати помилки влади, критикувати її невірні рішення, не дозволяти реалізувати асоціальні та антинародні проекти». Опозиціонери також збираються брати під особистий контроль «кожну людину, кожну політичну силу чи громадську організацію, кожного підприємця, який став жертвою незаконних дій з боку влади». «Ми проголошуємо війну корупції та непрофесіоналізму», — заявляє опозиція.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Юлія Тимошенко має намір подати позов проти Прем'єр-міністра Віктора Януковича, який заявив, ніби саме її уряд підняв тарифи на житлово-комунальні послуги. Лідерка БЮТ обіцяла, що «Партія регіонів разом зі своїм лідером будуть відповідати в судах».

 

ЦИТАТА

Юлія Тимошенко — про те, чи не є поганим знаком те, що опозиційне об'єднання постало в день сонячного затемнення:

      — Сонячне затемнення є гарним сигналом того, що тіньова влада, яка поки що закриває сонце, практично починає з сьогоднішнього дня свій шлях на відхід від влади. Тому що ми не дамо тіньовому клану Януковича панувати. Наша сила стане срібною кулею, яка боротиметься з перевертнями, що під час сонячного затемнення показують своє справжнє обличчя. Срібні кулі цих перевертнів просто знищують, тому ми створюємо опозиційне об'єднання «Срібна куля».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>