«Фейс-контроль» для «дитячих» грошей

20.09.2006
«Фейс-контроль» для «дитячих» грошей

А твої батьки скільки заробляють? (Фото Укрінформ.)

      Соціальні пертурбації, заплановані урядом Януковича на наступний рік, викликають дедалі більшу негативну реакцію — як від політиків, так і простих громадян. Черговим об'єктом критики став вiдверто непопулярний намір Кабінету Міністрів обмежити умови виплати одноразової допомоги при народженні дитини. Як вже писала «УМ», уряд планує встановити «планку»: якщо середньомісячний сукупний доход сім'ї за останні півроку до народження дитини становив більш ніж п'ять тисяч гривень, то одноразова допомога виплачуватись не буде. Ящо в сім'ї є три непрацездатних особи, то ця межа збільшується до шести тисяч гривень, якщо чотири — і більше — до семи тисяч гривень.

       У секретаріаті Президента вже відреагували на таке нововведення. Радник Президента України, керівник головної служби гуманітарної політики Маркіян Лубківський заявив, що у секретарiатi Віктора Ющенка вважають невиправданим перегляд ключових елементів соціальної політики, вже визначеної у Президентській програмі «10 кроків назустріч людям». Такий намір, на переконання радника Президента, виглядає щонайменш дивним ще й з огляду на те, що впровадження допомоги забезпечило постійний ріст народжуваності. Так, упродовж семи місяців поточного року, за даними УНІАНУ, в Україні народилося 258,5 тисячі дітей (за аналогічний період минулого року діток було на 16 тисяч менше). «З огляду на це, сподіваємося, що одноразова допомога при народженні дитини й надалі виплачуватиметься без додаткових умов», — каже Маркіян Лубківський. Відтак секретаріат Президента днями направить до Кабінету Міністрів України відповідне звернення.

      Неприйнятними пропозиції до Державного бюджету України щодо обмеження виплат при народженні дитини називає і перший заступник голови виконкому «Нашої України» Ігор Жданов. «У державі складна демографічна ситуація — скорочується чисельність населення, і тому заходи, які були запропоновані Президентом Ющенком, зорієнтовані на збільшення одноразової допомоги при народження дитини, — наголосив Ігор Жданов. — Відповідно до статистичних даних, народжуваність зростає, а це свідчить про те, що політика Президента — соціально спрямована й абсолютно виправдана. У таких умовах абсолютно незрозумілими є кроки «регіоналів». Такі пропозиції є неприйнятними й у правовому аспекті. Відповідно до Конституції, не можуть бути зменшені пільги, які є у громадян України. Такий крок є антиконституційним».

      Його колега по партії, колишній віце-прем'єр із гуманітарних та соціальних питань В'ячеслав Кириленко теж критично оцінює подібні кроки. «Перегляд Президентської програми збільшення допомоги при народженні дитини є однією з найбільш негативних частин бюджету, запропонованого урядом Януковича, — цитує народного депутата прес-служба  «Нашої України». — Вперше за два роки від моменту введення збільшеної у 12 разів допомоги планується введення якихось додаткових умов для її отримання. Здійснюється прив'язка до кількості непрацездатних осіб, якi перебувають на утриманні родини, і до сукупних доходів сім'ї. Таким чином, величезна кількість сімей може не отримати допомогу в повному обсязі». Крім того, на думку В'ячеслава Кириленка, молоді мами будуть змушені отримувати довідки про доходи, вистоювати черги в установах соціального забезпечення, а кількість документів, необхідна для оформлення допомоги, зросте в декілька разів. «До того ж, така постановка питання непрямо спонукає до приховування реальної заробітної плати, що може призвести до повернення її в тінь», — резюмує В'ячеслав Кириленко.

      Опозиція теж не мовчить. «Керівництво країни має все робити у бік збільшення соціальних виплат, а не навпаки», — зазначив Микола Томенко, заступник керівника фракції БЮТ. На його переконання, допомога при народженні дитини — це не стільки фінансовий, скільки моральний платіж держави по відношенню до сім'ї. «Зменшення урядом соціальних програм є серйозною помилкою. Можна зменшувати дохід народних депутатів, урядовців, інших високопосадовців, а не пересічних громадян», — цитує прес-служба Томенка свого керманича.

      Спiкер Олександр Мороз узагалi бачить проблему в iншому. На його думку, повiдомляє «Обком», багато батькiв, народжуючи дiтей, заробляють у такий спосiб грошi. А тому, можливо, варто замiсть 8,5 тисячi гривень, каже Мороз, видавати памперси, продукти, колготки.  

      Тим часом урядовці реагують на резонанс по-своєму. Міністр фінансів Микола Азаров спростовує інформацію про скорочення допомоги при народженні дитини. «Жодних обмежень із виплат при народженні дитини немає, і бюджет 2007 року — бюджет соціально направлений, бюджет розвитку», — запевнив Микола Азаров. А повідомлення про скорочення соціальних виплат пов'язані, мовляв, із тим, що «проти уряду досить часто використовують недобросовісні прийоми». «Нас звинувачують у всіх смертних гріхах», — цитують Миколу Азарова «Версії». Водночас наміри Кабміну внести бар'єр для отримання «дитячих» грошей підтверджує заступник міністра фінансів Сергій Рибак: такі дії уряду, мовляв, — це спрямованість бюджету на допомогу саме соціально незахищеним верствам населення. Прес-служба Мінфіну «заспокоює»: за статистичними даними, середньомісячний дохід у п’ять тисяч гривень і більше мають лише близько п'яти відсотків українських сімей, а це, мовляв, означає, що переважна більшість батьків немовлят (95 відсотків) отримають одноразову допомогу в розмірі 8, 5 тисячі гривень. За прогнозними розрахунками, до речі, кількість дітей, якi народяться у 2007 році, становитиме 453,8 тисячі осіб. Мінфін запевняє: у державному бюджеті на 2007 рік на виплату допомоги при народженні дитини враховано 3,9 мільярда гривень, що на 400 мільйонів гривень більше, ніж у поточному році.

      Насправді останніми днями в інформаційному просторі України відбувається справжній економічно-політичний пінг-понг: урядовці «видають» свої наміри на-гора, а після хвилі критики на свою адресу починають спростовувати свої ж повідомлення. Через це екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник звертає увагу громадськості на те, що новий уряд не лише незаконно скорочує соціальні видатки, заплановані на 2006 рік, а й вводить в оману громадян України, заперечуючи цей факт. Так, зокрема, відбулося і з повідомленням про запровадження мінімальної зарплати у 400 гривень: спочатку Мінфін повідомляє про перенесення підвищення із 1 грудня на 1 січня, а потім спростовує цю ж інформацію. Віктор Пинзеник же наголошує на тому, що таке рішення існує. «Разом із обмеженням соціальної допомоги при народженні дитини, яке новий уряд закладає в Бюджет на 2007 рік, незаконне зниження зарплати працівникам бюджетної сфери наприкінці поточного року свідчить про чіткий курс цього уряду на скорочення соціальних видатків», — підкреслює Віктор Пинзеник.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>