Життя посеред руїни

19.09.2006
Життя посеред руїни

Залишати своє житло мешканцi не хочуть. (Фото УНІАН.)

      Мешканці триповерхового будинку по вулиці Клочківській в одну мить залишилися без даху над головою. Наприкінці минулого тижня посеред білого дня в їхньому будинку завалилася зовнішня опорна стіна. Лише за щасливим збігом обставин ніхто з людей не постраждав. Але, на жаль, цю трагедію важко назвати такою, що вже минула. Власники аварійних квартир вирішили дочекатися нового житла на старому місці і категорично відмовляються переселитися в тимчасове житло.

      Особливо не позаздриш літній жінці, квартира якої залишилася не лише без стіни (одна з кімнат виходить просто на вулицю), а й без сходів. Тепер вона не має змоги вийти навіть по хліб. Рятувальники пропонували спуститися пожежною драбиною, але жiнка відмовилася — боїться нашестя мародерів із числа місцевих бомжів.

      Чиновники на місце НП виїхали досить оперативно і вже у день трагедії запропонували потерпілим переїхати до готелів та приміських санаторіїв. Обіцянка згодом підшукати щось краще теж пролунала. Але оскільки мешканці розваленого будинку вже двадцять років безрезультатно просять управлінців про допомогу, то в дива більше не вірять. Останній раз вони ходили до вже нових чиновників мерії всього лише місяць тому. Ті порадили їм самотужки залатати дірки і побілити стіни. І це при тому, що йшлося про великі тріщини на стіні у будинку, якому понад сто рокiв.

      Виконувач обов'язкiв міського голови Сергій Кадигроб запевнив, що мерія потерпілих на відкуп долі не покине. Мовляв, зараз готуються відповідні висновки спеціалістів. Але, коли саме мешканці будинку отримають постійне житло, він не уточнив. Той факт, що будинок на Клочківській, 53 має статус аварійного ще з 1987 року, на управлінців особливого враження не справив. «Оскільки можливості міста та району у фінансовому плані обмежені, ми сподіваємося на участь інвесторів, які візьмуть на себе турботу з відселення або знесення будинку з подальшим використанням цієї ділянки землі», — кажуть в мерiї.

      Цікаво, що у Харкові сьогодні є близько 3,5 тисячі житлових помешкань, що мають статус аварійних. У них проживає майже 10 тисяч сімей. Але, незважаючи на це, проблемним житлом у місті жодна з державних установ серйозно не опікується.