ЗА ПАРТУ!

30.08.2006
Кількість школярів зменшується

      У новому навчальному році за парти сядуть 5,1 мільйона школярів. На жаль, з року в рік кількість учнів у школах України скорочується. Так, за словами міністра освіти і науки Станіслава Ніколаєнка, цього року до школи піде 380 тисяч першокласників. Першачків поменшає вдвічі порівняно з показниками п'ятирічної давності та майже на 16 тисяч порівняно з минулим роком.

      Загалом же 1 вересня 2006 року почнуть роботу більше ніж 20,5 тисячі загальноосвітніх закладів, які приймуть майже 5,06 мільйона учнів. Це на 140 тисяч менше, ніж минулоріч. На Тернопільщіні закрили дві школи у Збаразькому та Теребовлянському районі. В одній з цих шкіл вчилося всього двоє учнів. А закривають школи у тому випадку, якщо вчиться у ній менше п'яти дітей. Натомість в області відкриють школу у Зборівському районі. Відвідуватимуть її 16 дітей. За даними Міносвіти, в Україні до 1 вересня відкриють більше 30 нових шкіл, у яких навчатимуться близько 5 тисяч дітей.

Не відбирайте шкільну землю

      Не секрет, що ринкова вартість землі під Києвом постійно зростає. Через це в таких містах, як Бровари, Бориспіль, Боярка трапляються випадки відчуження шкільних земельних дiлянок. Щоб запобігти цьому, школи хочуть отримати державні акти на право постійного користування землею.

      Тим часом для львівських шкіл ліцензовані організації вже почали виготовляти технічну документацію на видачу державних актів на право постійного користування землею. Передати землю в постійне користування школам планують до літа 2007 року.

«Матчастина»

      Міський голова Тернополя Роман Заставний хотів би забезпечити всі школи області засобами для очищення води. Він же не дуже задоволений підготовкою шкіл до початку навчального року. Адже в класах ремонти зроблено, а на спортивні майданчики, актові зали, їдальні, роздягальні коштів не вистачило.

      У Криму досі у двох школах — пічне опалення. Про це розповів перший заступник міністра освіти Криму Володимир Каврайський. Минулого року грубками опалювали 9 шкіл у сільській місцевості.

Автобус від «Богдана»

      Тендер Міносвіти України на виробництво «шкільних» автобусів виграли три підприємства — корпорація «АІС» (поставить в Україну 50 автобусів), корпорація «Богдан» (поставить 60 автобусів) і ЗАТ «Завод комунального транспорту» (одержав замовлення на виготовлення АХ045 — 200 штук та АХ064 — 102 штуки). Спецавтобуси «Богдан» мають пристосування для перевезення дітей-інвалідів, їх оснащено підйомним пристроєм. На автобусах розмістять спеціальні позначки, які сигналізуватимуть іншим водіям, що тут перевозять дітей.

      Цього року субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання автобусів становить 68 млн. гривень.

      Тим часом 60 вiдсотків учнів Чернівецької області не мають чим добиратися до віддалених шкіл. Для 9 тисяч учнів, які живуть далеко від шкіл, виділено лише сім автобусів, потрібно ж ще мінімум 8—10 машин.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>