«Петрівка» без контрафакту?

29.08.2006
«Петрівка» без контрафакту?

(Укрінформ.)

      Рейди з вилучення контрафактної продукції на вулицях та ринках стали звичними в наших містах. Зокрема, на ринку «Петрівка» в Києві інспектори з питань інтелектуальної власності постійно перевіряють торговельні точки, аби вони не розповсюджували контрафактну продукцію. Ідеться про неліцензійні музичні CD-диски з музичними записами, програмним забезпеченням та іграми. Конфіскацією такої продукції та моніторингом, ясна річ, справа не закінчується. Відразу ставиться питання про закриття точок, у яких знайдено порушення. Згодом на адресу директора товариства «Книжковий ринок» Віталія Правдивого надходять листи-попередження від правоохоронних органів. Таких письмових рекомендацій, за його словами, дуже багато, однак відповідних рішень менше. Коментуючи, на прохання «УМ», ситуацію щодо продажу «піратської» продукції, пан Правдивий зазначив, що з початку цього року ринок відмовив у торговій площі «приблизно семи особам».

      Утім, як інформує департамент інтелектуальної власності Міносвіти, контролерам тут роботи вистачає. Один із останніх рейдів, який держiнспектори проводили на ринку «Петрівка» за участi співробітників міліції та працівників СБУ, приніс добрий «улов». «Було вилучено і знищено досить значну кількість «піратської» аудіовізуальної продукції, фонограм, бази даних. Складено відповідні протоколи, правопорушників у сфері інтелектуальної власності буде притягнуто до адміністративної відповідальності», — повідомляється на відомчому сайті в розділі новин. У Держдепартаменті розроблено низку заходів щодо повної ліквідації вуличної торгівлі та незаконного розповсюдження «піратської» продукції на ринку «Петрівка».

      На запитання «УМ», наскільки серйозно стоїть це питання на його думку, директор ринку відповів, що перевірки здійснюються систематично і без попередження, проте останнім часом вони почастішали — «подібно до того, як це було перед проведенням «Євробачення». Він погодився з припущенням, що такі ретельні перевірки є цілком умотивованими, адже Україна впритул наблизилася до заключної фази прийняття у Світову організацію торгівлі. А те, яку увагу в цій міжнародній організації надають дотриманню угоди TRIPS, не варто і пояснювати. Тим паче що днями Міжнародна федерація фонографічної індустрії (IFPI) у своєму щорічному звіті щодо порушення авторського права у світі виокремила Україну в числі чотирьох держав з місцевими особливостями щодо проблеми музичного піратства. Україну поставили в один ряд із Болгарією, Тайванем та Пакистаном, яких віднесли у звіті до категорії держав «у спеціальному фокусі».

      За минулий рік тут відбулися позитивні зрушення у боротьбі з музичним піратством на законодавчому рівні, зазначається у звіті IFPI. У результаті правоохоронці одержали серйозні важелі протидії порушникам авторського права. Також уряд оголосив про підтримку регулярних перевірок фабрик звукозапису на предмет піратської продукції. Проте останнім часом, як наголошується в цьому документі, в Україні зросло музичне піратство, пов'язане із завантаженням на персональні комп'ютери музики у форматі mp3 незаконних веб-сайтів, а частка «піратської» продукції іноземної музики на українському ринку нині становить 60 відсотків. Це, робить далі висновок IFPI, завдає легальним виробникам збитків на 35 мільйонів доларів. Міжнародна федерація фонографічної індустрії рекомендує Україні вжити заходів для ліквідації торговельних точок, що реалізують піратську продукцію, заохотити суди до суворішого покарання крадіїв авторського права та посилити митний контроль для запобігання експорту нелегальних матеріалів.

      У свою чергу, працівники держдепартаменту звертають увагу на складність у провадженні законодавства щодо права інтелектуальної власності (ІВ). «Серед 17 постійно діючих третейських судів (ПТС), зареєстрованих Мін'юстом, немає таких, які б спеціалізувалися на вирішенні спорів у сфері ІВ. Реалії сьогодення потребують утворення нових ПТС, зокрема у зазначеній сфері, які поступово стануть повноцінним інститутом ринкової економіки... Важливою особливістю діяльності третейських судів є максимальне сприяння сторонам у досягненні ними мирової угоди на будь-якій стадії розгляду», повідомляє сьоме число журналу «ІВ». Цікаво, що поряд із цим у ЗМІ поширено іншу точку зору, яка належить доктору філософії зі школи бізнес-права Metropolitan University Фернандо Барріо. «Враховуючи, що угода TRIPS, якщо її розглядати окремо, чинить негативний вплив на громадське здоров'я, доступ до знань та продовольчу безпеку в країнах, які розвиваються, останні мають законне право призупинити дію угоди, керуючись національними інтересами, поки розвинені країни не виконають своїх зобов'язань за договором, досягнувши угоди щодо зняття сільськогосподарських субсидій, як вони й обіцяли...» — зазначає пан Барріо у виданні IP-watch.org, про що повідомляє intelvlas. Таким чином, доктор філософії робить висновок, що угоду TRIPS потрібно переглянути.